دانستنی ها

کریم دستمالچی که بود و چرا اعدام شد؟

کریم دستمالچی از بازرگانان ثروتمند و چهره‌های شناخته‌شده بازار ایران بود. او که به‌عنوان یکی از اعضای جبهه ملی ایران فعالیت می‌کرد، از حامیان آیت‌الله خمینی و از مخالفان حکومت پهلوی به شمار می‌رفت. با این حال، پس از وقایع ۳۰ خرداد ۱۳۶۰ و برکناری ابوالحسن بنی‌صدر، به اتهام افساد فی‌الارض و بَغی محاکمه و اعدام شد.

سرنوشت عجیب همراهان امام خمینی (ره) بعد از بازگشت به ایران؛ از قطب زاده تا باتاواش

ادامه راه پدر در حمایت از محمد مصدق

کریم دستمالچی

کریم دستمالچی در خانواده‌ای ثروتمند و شناخته‌شده از بازرگانان بازار تهران متولد شد. خاندان دستمالچی دهه‌ها پیش از انقلاب ۵۷ در تجارت و کسب‌وکار فعالیت داشتند و پدرش، عبدالرحیم دستمالچی، از چهره‌های برجسته بازار و حامیان سرسخت محمد مصدق و جبهه ملی ایران بود. او به همراه افرادی همچون محمدحسن شمشیری، ابوالقاسم لباسچی، محمود راسخ‌افشار و محمود مانیان، نقشی مهم در حمایت از جنبش ملی شدن صنعت نفت ایفا کرد.

این گروه، «جامعه بازرگانان، اصناف و پیشه‌وران» را در بازار تهران پایه‌گذاری کردند؛ نهادی که تأثیر بسزایی در جهت‌دهی سیاسی به بازاریان داشت و در تحولات سیاسی ایران نقش فعالی ایفا کرد.

کریم دستمالچی

کریم دستمالچی تحصیلات خود را در رشته مهندسی برق در آلمان به پایان رساند و پس از بازگشت به ایران، مدیریت امور مالی خانواده از جمله چندین مغازه و سرای معروف دستمالچی در بازار تهران را بر عهده گرفت.

با آغاز انقلاب، او در کنار اغلب اعضای جامعه بازرگانان، اصناف و پیشه‌وران، برای سرنگونی حکومت پهلوی فعالیت کرد. یکی از مهم‌ترین اقدامات این گروه، تأمین مالی انقلاب بود.

خانه‌ای که هیچ‌گاه مورد استفاده قرار نگرفت

خانه در ورسای پاریس

با توجه به احتمال اقامت طولانی‌مدت آیت‌الله خمینی در پاریس، یافتن محلی مناسب برای سکونت به یکی از دغدغه‌های اصلی اطرافیانش تبدیل شد. در تهران، گروهی از بازاریان که حامیان مالی اصلی انقلاب محسوب می‌شدند، آماده بودند تا این نیاز را برطرف کنند.

به استناد موسسه مطالعات و پژوهش‌های سیاسی، خرید خانه برای آیت‌الله خمینی در نوفل‌لوشاتو و پرداخت بیمه و اجاره‌ی هواپیمای بازگشت به ایران توسط کریم دستمالچی صحت ندارد و در خاطرات هیچ یک از افراد حاضر در فرانسه و پرواز بازگشت به آن اشاره نشده است.

رادیوفردا در گزارش خود می‌نویسد که کریم دستمالچی با همکاری صادق قطب‌زاده، هزینه خرید خانه‌ای بزرگ در منطقه ورسای پاریس را تأمین کرد. این خانه به هزینه دستمالچی، به نام قطب‌زاده و برای اسکان آیت الله خمینی خریداری شد. اما با تثبیت حضور آیت‌الله خمینی در نوفل‌لوشاتو و تبدیل شدن این دهکده کوچک به مرکز هدایت انقلاب، تمایل به جابه‌جایی کاهش یافت. سرعت تحولات انقلاب به گونه‌ای بود که در نهایت، خانه خریداری‌شده در ورسای هرگز مورد استفاده قرار نگرفت.

اتهامات و اعدام کریم دستمالچی

تیتر روزنامه برای اعدام دستمالچی

پس از ماجرای کودتای نوژه، کریم دستمالچی بازداشت شد و به اتهاماتی از جمله ایجاد اغتشاش در بازار، تعطیل کردن کسب‌وکارها، تلاش برای بی‌اعتبار کردن جمهوری اسلامی از طریق مصاحبه با رسانه‌های خارجی، ارتباط با سران جبهه ملی در برگزاری راهپیمایی ۲۵ خرداد ۱۳۶۰، تأمین مالی گروه‌های مخالف حکومت، و تصویب منشوری علیه جمهوری اسلامی محاکمه شد.

کریم دستمالچی و صادق قطب زاده

دادگاه او را به فساد فی‌الارض و بغی متهم کرد و در نهایت، در تاریخ ۲۲ تیر ۱۳۶۰، همراه با احمد جواهریان، یکی دیگر از چهره‌های شناخته شده بازار، تیرباران شد.

پس از اعدام دستمالچی بخشی از دارایی‌های او مصادره شد و مسئولان وقت، نام «سرای دستمالچی» در بازار تهران را به «سرای آزادی» تغییر دادند.

منبع خبر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا