با گسترش شبکههای اجتماعی در ظاهر رابطهها بیشتر شده است، اما در واقعیت انگار که با ظهور شکل و شمایل تازهای از ارتباطات و شکلگیری روابط جدید، روابط قدیمی هم غریبتر شده است. بعید است این حس را تجربه نکرده باشید که آدمهای آنطرف قاب گوشی حتی اگر فرسنگها با شما فاصله داشته باشند، صمیمیتر و نزدیکتر از کسانی هستند که با شما همخون یا همخانهاند.
بهقول فروغ: «چراغهای رابطه تاریکند.» اما میتوان از چراغ رابطه مراقبت کرد تا روشن بماند و به زندگی نور بپاشد. در این مطلب میخواهیم درباره بهبود روابط صحبت کنیم و به استراتژیهای تقویت و بهبود روابط در سال جدید اشارهای داشته باشیم.
اهمیت بهبود روابط در زندگی امروز
هنگامی که از روابط انسانی صحبت میکنیم، منظورمان روابط در معنای عام آن است؛ چه دوستانه باشد و چه عاشقانه. پیش از بررسی استراتژیهای تقویت روابط، ببینیم بهبود روابط چه اهمیتی دارد؟
زندگی تحت تأثیر فناوری و تغییرات اجتماعی قرار گرفته و روابط انسانی، که از ارکان اساسی زندگیاند، در سلامت روانی، جسمی و اجتماعی نقش حیاتی دارند. بهبود روابط میتواند کیفیت زندگی را افزایش دهد، استرس را کاهش دهد و احساس شادی ایجاد کند.
روابط مثبت به کاهش اضطراب و افسردگی کمک کرده و حس امنیت و تابآوری بیشتری ایجاد میکنند، در حالی که انزوا میتواند مشکلات روانی را تشدید کند. همچنین، روابط قوی به سلامت جسمی کمک کرده و سیستم ایمنی را تقویت میکنند. ارتباطات اجتماعی حتی بر رفتارهای بهداشتی مانند تغذیه سالم و ورزش تأثیر مثبت دارند.
مهارتهای ارتباطی مؤثر، از جمله گوش دادن فعال، بیان قدردانی، حل تعارض با هوش هیجانی، و احترام به تفاوتها، نقش کلیدی در بهبود روابط دارند. اعتماد و احترام متقابل، همدلی، و حمایت اجتماعی نیز عوامل مهمی در تقویت روابط هستند. گذراندن زمان باکیفیت با عزیزان و پذیرش اشتباهات نیز به بهبود روابط کمک میکند.
در نهایت، رشد شخصی و انعطافپذیری برای مواجهه با چالشها و تغییرات، به ایجاد روابطی سالمتر منجر میشود. داشتن شبکه حمایتی قوی و احترام به دیدگاههای دیگران نیز از عناصر اساسی روابط موفق است.
۷ استراتژی برای تقویت روابط در سال جدید
در بخش قبل درباره اهمیت روابط انسانی صحبت کردیم. آدمیزاد به رابطه با آدمهای دیگر نیاز دارد. نیاز به ارتباطات انسانی یک نیاز ضروری است، همانطور که نیاز به سرپناه و خواب و غذا. در ادامه ۷ استراتژی برای تقویت روابط در سال جدید به پیشنهاد نیویورکر را با هم مرور میکنیم:
۱. دوستیها را تازه کنید
لابد شنیدهاید که از قدیم میگفتهاند به مناسبت سال نو هم که شده، کدورتها را کنار بگذارید و دوستیها را از سر بگیرید. البته حواستان باشد که اگر ارتباطی سمی یا مخرب را کنار گذاشتهاید، لازم نیست دوباره به سراغ آن بروید.
شاید از همکارتان بخواهید تا به جلسه بعدی باشگاه کتابخوانی شما بپیوندد. یا شاید از دوستی دعوت کنید که با هم به کافه یا پیادهروی بروید. انجام کارهای جدید میتواند ارتباط شما را زنده کند. وقتگذرانی در زمینههای مختلف این امکان را برایتان فراهم میکند تا بتوانید به جنبههای مختلف شخصیت افراد را ببینید و علاوه بر این، جنبههای مختلف شخصیت خود را تقویت کنید.
۲. قرار عاشقانه میگذارید؟ مراقب باشید
اگر در بحبوحه قرار عاشقانهاید، شاید رد فلگها را بهراحتی تشخیص بدهید اما مراقب یلو فلگها هم باشید. بهعبارت دیگر، به رفتارهایی دقت کنید که نشان میدهد که باید با احتیاط پیش بروید. مثلاً اگر فرد فکر میکند تمام افرادی که در روابط قبلیاش با آنها سر و کار داشته است، نادان و دیوانه بودهاند. اگر هنگامی که از ارتباط با فردی صحبت میکنید و اطرافیانتان با شناختی که از شما یا از طرف مقابل دارند، دچار تردید میشوند.
۳. یاد بگیرید که «بیانات من» را دوست داشته باشید
«بیان من» یکی از اجزای اصلی گفتاردرمانی است که مشاوران زوجها بارها و بارها از آن برای کاهش انگشتنمایی بین شرکا و تشویق به برقراری ارتباط مؤثر استفاده میکنند. فرمول پایه: «من احساس میکنم X زمانی که Y اتفاق میافتد»، که معمولاً با بیان نیاز همراه است. بنابراین، بهجای جملهای مانند «شما همیشه هنگام شام به تلفن خود نگاه میکنید!» ممکن است بگویید: «من وقتی شما هنگام غذا خوردن به تلفن نگاه میکنید احساس تنهایی میکنم و نیاز دارم که سر میز شام همه حواست به من باشد.» به توجه کامل شما در میز نیاز دارم.
۴. این عبارت را از دایره واژگان خود حذف کنید
ما در جامعهای زندگی میکنیم که از غم و اندوه فوبیا دارد. بهعبارت دیگر جامعه غرق در غم است. به همین دلیل، در چنین موقعیتی، بهتر است که ما بر غمها نیفزاییم. چطور؟ کمترین کاری که از دستمان برمیآید، انتخاب کلمات درست است.
برخی عبارات، بهویژه عبارتی مانند «همهچیز به یک دلیل اتفاق میافتد»، در ذات خود نوعی انکار به همراه دارد. همین که نتوانیم غم و درد و مشکلات طرف مقابل را به رسمیت بشناسیم و خودمان را عقل کل بدانیم، به طرف مقابل آسیب میزند.
روانشناسان معتقدند که اگر فردی با شما در ارتباط است و آنقدر شما را امین خود میداند که دردل میکند و از غمها و رنجهایش میگوید، کافی است با او همدل و همراه باشید. در چنین موقعیتی اینکه از درد و رنجهای خودتان صحبت کنید، نه به خودتان کمک کردهاید و نه به طرف مقابل. چه کار باید کرد؟ کافی است به فرد بگویید که متأسف هستید یا خودتان را در غم او شریک میدانید. شاید بد نباشد خاطرات خوش مشترک هم تعریف کنید. به هر حال، یادتان باشد که در چنین موقعیت دشوار و غمانگیزی، گرمای حضور شما بسیار مؤثرتر از کلمات است.
۵. قدرت «ارزیابی رابطهای» را در آغوش بگیرید
بهعقیده برخی از زوجدرمانگران، همانطور که بزرگتر میشویم، بیشتر ما به این درک میرسیم که هیچ رابطه عاشقانهای نمیتواند همه آنچه که میخواهیم یا نیاز داریم را به ما بدهد. به همین دلیل است که متخصصان زوجدرمانی بررسیهای دورهای را توصیه میکند و آن را «ارزیابی رابطه» مینامد. از خود بپرسید: «آیا این رابطه بهاندازه کافی برای من حال خوش به همراه دارد که اندوه و بدحالیها قابلقبول باشد؟» به هر حال، باید بپذیریم که غم و اندوه و هضم محدودیتها و نقایص انسانی یکدیگر یکی از مهمترین بخشهای صمیمیت بلندمدت است.
۶. اجازه ندهید مقایسه لذت جنسی شما را اذیت کند
درمانگران جنسی و مربیان زمان زیادی را صرف اطمینان دادن به مردم میکنند که هیچ وضعیت نرمالی برای صمیمیت وجود ندارد. مردم بهویژه از نظر از رابطه عاطفی دست میکشند که احساس میکنند رابطه جنسیشان معمولی بوده است و باید بگردند و یکی بهتر از این پیدا کنند یا اصلاً این هم نبود، یکی دیگر میآید. با این همه، بهتر است حواستان باشد که رابطه خود را با دیگران مقایسه نکنید. سؤال مهمتر این است که چقدر از رابطه جنسی که دارید لذت میبرید؟
۷. میزبانی کنید تا شاد شوید
دکتر روت وستهایمر، معروفترین درمانگر جنسی آمریکا، در اواخر عمر، تمرکز خود را از موضوع صمیمیت زوجین به بحران تنهایی تغییر داد.
او در 96 سالگی درگذشت. آخرین کتاب او پس از مرگش منتشر شد. در این کتاب، دکتر روت صد درس مؤثر در بهبود روابط انسانی ارائه کرد. یکی از این درسها این بود:
پیگیری نکنید که چند بار میزبان بودهاید یا برنامهریزی برای مهمانی را آغاز کردهاید. قدم اول را بردارید و عزیزانتان را دور خود جمع کنید. زیرا این کار هم برای شما شادی به ارمغان میآورد و هم برای دعوتشدگان. منتظر دعوت بقیه نباشید. تنها ماندهاید؟ خودتان دست به کار شوید و بساط سور و سات راه بیندازید.
سال نو و روابط نو
سال نو فرصتی مغتنم برای بازنگری و تقویت روابط انسانی ماست. روابط انسانی، از مهمترین عناصر در زندگی ما، تأثیر چشمگیری بر سلامت روانی و جسمی ما دارند. در سال جدید، میتوانیم با بهرهگیری از راهکارهای علمی و عملی، ارتباطات خود را با دیگران بهبود بخشیم و زندگی اجتماعی بهتری تجربه کنیم.
یکی از مهمترین عوامل در تقویت روابط، ارتباط موثر است. استفاده از مهارتهای ارتباطی نظیر گوش دادن فعال و بیان احساسات به شیوهای صادقانه و محترمانه، میتواند به کاهش تنشها و سوءتفاهمها کمک کند. همچنین، ابراز قدردانی و تشکر از دیگران، نشاندهنده ارزشگذاری بر آنهاست و میتواند احساس رضایت و محبت را افزایش دهد.
اعتماد و احترام متقابل نیز از اساسیترین عناصر هر رابطهای هستند. بدون اعتماد، روابط نمیتوانند به درستی پیشرفت کنند و ممکن است منجر به احساس ناامنی و نارضایتی شوند. پذیرش تفاوتها و احترام به نظرات و دیدگاههای دیگران میتواند به تقویت ارتباطات کمک کند.
همچنین، وقتگذرانی با دوستان و خانواده، انجام فعالیتهای مشترک و حفظ حریم شخصی از جمله راهکارهایی هستند که میتوانند به تقویت روابط انسانی کمک کنند. پذیرش اشتباهات، انعطافپذیری و توانایی بخشش نیز میتوانند از تنشها و درگیریها جلوگیری کرده و به بهبود روابط کمک کنند.
در نهایت، همدلی و حمایت اجتماعی از جمله عواملی هستند که میتوانند به تقویت روابط انسانی کمک کنند. در سال جدید، با توجه به این نکات و تلاش برای بهبود خود و روابطمان با دیگران، میتوانیم زندگی اجتماعی بهتری داشته باشیم و از احساس رضایت و شادی بیشتری برخوردار شویم. تجربه یا خاطرهای درباره تقویت یا حفظ روابط خود دارید؟ خوشحال میشویم که برای ما هم تعریف کنید.
منبع: nytimes
div:empty {display: none;}]]>
گامی برای تسلط شما بر مهارتهای برقراری ارتباط