اخبار دین

مسجد «سیده حوریه» مصر؛ شاهکاری خارق العاده با غنای تاریخی

به گزارش پایگاه فکر و فرهنگ مبلغ، در قلب شهر بنی سویف، به طور خاص در خیابان احمد عرابی – خیابان البحر – یکی از مساجد تاریخی قرار دارد که تاریخ طولانی و معماری منحصر به فردی را در خود جای داده است و نام این مسجد، «مسجد حوریه» است.

بنابر روایت شبستان، مسجد حوریه، نمونه‌ای از الگوی معماری اسلامی است که در آن غنای تاریخی با دقت معماری همگام شده است. این مسجد، توسط اسلام پاشا یکی از فرزندان استاندار در سال ۱۳۲۰ هجری شمسی تأسیس شده است.

دکتر اسامه الازهری، وزیر اوقاف مصر اعلام کرد: برای توسعه این مسجد با هماهنگی استانداری و وزارتخانه‌های اوقاف و گردشگری و آثار باستانی برنامه ریزی لازم انجام گرفته است.

وی اظهار کرد: این مسجد از جایگاه مذهبی و تاریخی بسیار بالایی برخوردار است و از جامعه مدنی که از این پروژه حمایت کردند، تشکر و قدردانی کرد.

وی تصریح کرد: توسعه مسجد حوریه، شامل کار تعمیرات و بازسازی کامل با حفظ ویژگی تاریخی و باستان شناسی آن است.

دکتر محمد هانی غنیم، استاندار بنی سویف نیز با اشاره به تشکیل کمیته فنی تخصصی برای بررسی کلیه مراحل لازم قبل از شروع پروژه، گفت: مطالعات قانونی و فنی مورد نیاز برای اطمینان از اجرای بهینه طرح توسعه انجام گرفته است.

تاریخچه ساخت مسجد

تامر فوزی کامل، مدیر منطقه تاریخی بنی سویف شمالی، گفت: این مسجد در سال ۱۳۲۰ هجری قمری توسط محمد بیگ اسلام، یکی از شخصیت های برجسته در بنی سویف تاسیس شده است. وی برای تاسیس این مسجد، گروهی از مهندسان ایتالیایی را برای اجرای این پروژه احضار کرد و در نهایت ساخت این مسجد را فرزندش عثمان در سال ۱۳۲۳ هجری قمری به پایان رساند و این مسجد نماد شهر بنی سویف شد و در واقع به افتخار سیده زینب الحسینیه شرف الدین، یکی از شخصیت‌های مهم مذهبی در تاریخ اسلام است ساخته شده است.

وزیر اوقاف مصر گفت: برخی به خاطر زیبایی و تقوای او،  لقب حوریه را به او نسبت می‌دهند و برخی می‌گویند که او تا هنگام مرگ باکره بوده است و بر اثر تب فوت کرده است و در شهر بنی سویف به خاک سپرده شده است.

وی افزود: سیده زینب طبق روایات تاریخی در فتح مصر با لشکریان مسلمان همراهی کرد و در نبرد معروفی در منطقه بهنسا در استان منیا شرکت کرد و در جنگ شجاعت زیادی از خود نشان داد.

وزیر اوقاف تصریح کرد: پس از مرگ او، محمد بیگ ‌اسلام تصمیم گرفت به افتخار او مسجدی در شهر بسازد که شامل ضریح برای او در سمت راست مسجد است.

وی خاطرنشان کرد: این مسجد از بیرون ابهت یک معماری عظیم را دارد و با مجموعه‌ای از ستون‌ها و گنبدها، زیبایی معماری آن دو چندان شده است و عظمت در زیبایی آن با مساجد قاهره بزرگ برابری می‌کند و تماماً از سنگ آهک است و محوطه ای مستطیل شکل دارد که دارای سه شبستان پراکنده است و با ستون های مدور دارای طاق‌های نعل اسبی به یکدیگر متصل شده است و دارای یک گنبد نیز است.

وی خاطرنشان کرد: نمای اصلی مسجد به چهار ورودی تقسیم می‌شود که برجسته‌ترین آن ورودی اصلی در وسط آن است که با آیات قرآنی و تزئینات هندسی تزئین شده است و این طرح‌ها و تزیین‌ها زیبایی خاصی به آن داده است.

مناره و گنبد ضریح حوریه

محمد ابوالخیر عویس، بازرس آثار باستانی بنی سویف، گفت: یکی از برجسته‌ترین ویژگی‌های مسجد، مناره سر به فلک کشیده آن است که از یک پایه سنگی مربع شکل تشکیل شده است که بالای آن یک ستون سنگی مربع شگل قرار دارد و تزیین شده است.

وی افزود: گنبد اختصاص یافته به ضریح سیده زینب ملقب به بانو حوریه، یکی از برجسته‌ترین عناصر معماری مسجد است که اتاق حاوی ضریح با تزئینات هندسی و گیاهی فوق‌العاده پوشیده شده است و دارای پنجره‌ها و شیشه‌های رنگی زیبا و منحصر به فرد است.

وی افزود: این مسجد در سال‌های اخیر شاهد کارهای مرمتی بسیاری بوده است تا زیبایی‌های معماری خود را حفظ کند و از آن در برابر اثرات زمان محافظت کند. آثار باستانی که در آن کارها شامل ضدعفونی کردن مسجد، رطوبت کشی و نصب کاشی‌های معرق برای سقف و مرمت گنبد بود و در حال حاضر کار در مرحله دوم مرمت با همکاری بنیاد مساجد مصر، وزارت اوقاف و نظارت وزارت آثار تاریخی در حال اجرا است.

دکتر محمد ابراهیم، ‌معاون وزارت آثار باستانی در بنی سویف، گفت: مسجد سیده حوریه، یکی از بناهای مهم دینی در استان بنی سویف است و  ساکنان شهر این مسجد را بخشی از تاریخ و حافظه فرهنگی خود می‌دانند  و بازدیدکنندگان زیادی دارد و یکی از جاذبه مهم فرهنگی و دینی است.

مسجد سیده حوریه و کلیسای بنی سویف در یک محله قدیمی واقع شده‌اند و از زمان تاسیس خود به هم چسبیده‌اند، این دو مرکز دینی از قدیمی‌ترین همسایگان یکدیگر در این منطقه به شمار می‌روند و روزانه شاهد حضور افراد بسیاری در انجام مناسک دینی‌شان هستند.

اهالی استان بنی سویف، مسلمانان و قبطی‌هایی هستند که از زمان‌های قدیم تاکنون در کنار یکدیگر زندگی می‌کنند و کلیسا و مساجدشان در کنار هم قرار گرفته است.

منبع خبر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا