رسول سلیمی: نیکولاس مادورو رئیس جمهور ونزوئلا با ریچارد گرنل نماینده ویژه دونالد ترامپ دیدار کرد و خواستار «آغازی جدید در روابط دوجانبه» شد. تلویزیون ونزوئلا نیز تصاویری از این دیدار پخش و اعلام کرد که این دیدار بنا به درخواست آمریکا انجام شد. واشنگتن پست به نقل از یک مقام آگاه که خواست نامش فاش نشود، گزارش داد که هدف گرنل از این دیدار گفتوگو درباره اخراج مهاجران غیرقانونی از آمریکا به ونزوئلا، آمریکاییهای بازداشت شده در ونزوئلا، همکاری برای مقابله با گروه تبهکار «ترن د آراگوا» و انرژی بود. مادورو در انتخابات ماه ژوئیه برای سومین بار به ریاست جمهوری رسید اما آمریکا و برخی کشورهای دیگر این نتیجه را رد کرده و «ادموندو گونزالس» رقیب مادورو را به عنوان رئیس جمهور منتخب ونزوئلا به رسمیت شناختند.
این در حالی است که سخنگوی کاخ سفید افزود سفر گرنل به ونزوئلا «قطعا» به معنای به رسمیت شناختن مادورو به عنوان رئیس جمهور قانونی این کشور آمریکای جنوبی نیست. کارولین لیویت تصریح کرد که گرنل، کاراکاس را تحت فشار قرار خواهد داد تا اتباع غیرقانونی ونزوئلا را که از اعضای باند ترن دو اراگوا هستند، پس بگیرد. او افزود که گرنل در این کشور آمریکای لاتین به سر میبرد تا همچنین «اطمینان حاصل کند که همه بازداشتشدگان آمریکایی در ونزوئلا آزاد می شوند»
در همین راستا خبرگزاری آسوشیتدپرس گزارش داد، حدود ۱۰ شهروند آمریکایی در ونزوئلا زندانی هستند. اوایل این ماه، ونزوئلا اعلام کرد که «مزدوران» آمریکایی را که علیه دولت مادورو توطئه می کردند، دستگیر کرده است. بعد از آن نیز وزارت امور خارجه ونزوئلا به دولتهای هلند، فرانسه و ایتالیا دستور داد تا طی ۴۸ ساعت، تعداد دیپلماتهای خود در هر یک از سفارتها در کاراکاس را بهدلیل «رفتار خصمانه و مداخله در امور داخلی» این کشور کاهش دهند.
آکسیوس نیز پیش از این در گزارشی اعلام کرده بود، سیاست خارجی آمریکای ترامپ در مورد ونزوئلا با هدف سرنگونی «نیکلاس مادورو» رئیس جمهور کنونی این کشور همراه خواهد بود چون ونزوئلا در زمان مادورو یک مشکل بزرگ برای آمریکای لاتین و ایالات متحده بوده و با حدود ۸ میلیون نفر که طی یک دهه گذشته این کشور را ترک کرده اند، بزرگترین نرخ مهاجرت در نیمکره غربی را به خود اختصاص داده است. ترامپ در اولین دوره ریاست جمهوری خود ونزوئلا را تحریم کرد، اما مشخص نیست که در دوره جدید ریاستش در کاخ سفید دقیقاً میخواهد چه کاری انجام دهد تا مادورو را از قدرت کنار بگذارد.
چه آنکه ترامپ دوشنبه گذشته در جمع خبرنگاران در پاسخ به پرسشی در مورد ونزوئلا گفته بود: ما مجبور نیستیم نفت آنها را بخریم، ما نفت زیادی داریم. در حالی که انتظار میرود در دور دوم ترامپ، شاهد موضع سختتری در برابر ونزوئلا باشیم، «ریچارد آلن گرنل» نماینده ویژه آمریکا در امور ونزوئلا با انتشار پیامی از طریق حساب کاربری خود در شبکه ایکس، از آغاز گفتوگوها با مقامهای ونزوئلایی خبر داد.
مجلس نمایندگان آمریکا نیز به تازگی قانون موسوم به «قانون بولیوار» را تصویب کردند؛ قانونی که در انتظار تصویب سنا است و نهادینه کردن اقدامات قهری یکجانبه علیه ونزوئلا را دنبال میکند. علاقه ترامپ به تغییر رژیم در ونزوئلا با تصمیم لحظه آخری بایدن برای کاهش محدودیتهای ایالات متحده بر کوبا افزایش یافته است که ترامپ دولت سوسیالیستی آن را مرکز مشکلات آمریکای لاتین میداند. از زمان بعد از انتخابات ترامپ علاقه خود را به تصاحب گرینلند و کنترل کانال پاناما را به دلیل نگرانی از حضور چین اعلام کرده است ولی هنوز هیچ سیاست روشنی درباره این مناطق و حتی ضمیمه کردن کانادا و مکزیک نیز ارائه نکرده است. در مورد ونزوئلا یک چیز کاملاً روشن است که تمرکز تیم جدید کاخ سفید روی مخالفان مادورو و در صدر آنها «ماریا کورینا ماچادو» رهبر اپوزیسیون ونزوئلا است.
پس از پیروزی «نیکلاس مادورو» در انتخابات ریاست جمهوری ونزوئلا، نتایج اعلام شده از سوی اپوزیسیون رد شد و حامیان بینالمللی این جریان راستگرای افراطی از جمله آمریکا و قدرتهای غربی نیز به شدت واکنش نشان دادند. به این ترتیب، آمریکا نتایج را زیر سوال برد و از اعتراضهای خشونتآمیز حامیان راستگرای ادموندو گونزالس نامزد سابق مخالفان دولت علیه نتایج انتخابات حمایت کرد. آمریکا همزمان با سوگند «نیکلاس مادورو» برای آغاز سومین دوره ۶ ساله ریاست جمهوریاش، جایزه ۲۵ میلیون دلاری برای دستگیری او تعیین و اعلام کرد هشت مقام ونزوئلا را نیز که به ریاست جمهوری مادورو کمک کردهاند، تحریم کرده است.
این در شرایطی است که «نشنال اینترست» که یک مرکز تحقیقاتی آمریکایی است در گزارشی نوشته «ونزوئلا و ایران رابطهای خطرناک و نزدیک دارند. این رابطه از یک دوستی دیپلماتیک فراتر رفته و به یک اتحاد نظامی تمامعیار تبدیل شده است که شامل فروش تسلیحات نیز میشود. مهمتر از آن، ونزوئلا تلاش کرده است تاکتیکهای جنگ نامتقارن ایران را هم یاد بگیرد. گزارش سپس به انتقال قایقهای موشکی کلاس «پیکاپ-III» (که در ایران به نام کلاس «ذوالفقار» شناخته میشوند) به ونزوئلا اشاره کرد و ضمن برشمردن محاسن آن، از احتمال قدرت نمایی کاراکاس در آن منطقه همچون اقتدار یمنی ها در دریای سرخ و تنگه بابالمندب ابراز نگرانی کرد.»
روزنامه وال استریت ژورنال نیز (۲۸شماره نوامبر/ هشتم آذر) از فرمولی شبیه به «نفت بیشتر و تحریم کمتر» در ازای مهاجران کمتر و پذیرش اخراجها سخن گفته بود که بر اساس آن، بسیاری از اطرافیان ترامپ به او فشار میآورند که بیش از این پیش نرود و به طور مستقیم با مادورو مذاکره کند؛ در این راستا، به نظر میرسد تماسهای محتاطانه مدیران مهم نفتی آمریکا همچون «هری سارجنت» میلیاردر کمککننده به حزب جمهوریخواه در حال ثمره دادن هستند.
۲۱۳۳۱۵