بهترین زمان مصرف مولتی ویتامین برای کودکان، صبح تا ظهر و ترجیحاً با فاصله نیمساعته از شیردهی است، بهویژه اگر قطره حاوی آهن باشد. نوزادان تا 6 ماهگی عمدتاً از شیر مادر تغذیه میکنند و ممکن است فقط به قطرههای ویتامین A و D نیاز داشته باشند، اما پس از این سن، با شروع تغذیه مکمل، نیاز به مولتیویتامین افزایش مییابد. قطره آهن نیز از 4 ماهگی یا زمانی که وزن نوزاد دو برابر میشود، توصیه میشود و باید برای جذب بهتر، در زمان معده خالی یا همراه آب پرتقال مصرف شود.
بهترین زمان مصرف مولتی ویتامین برای کودکان
انتخاب زمان مناسب برای دادن قطره مولتی ویتامین به نوزاد اهمیت زیادی دارد. پزشکان به والدین پیشنهاد میکنند که بهترین زمان برای این کار صبح تا ظهر باشد. این قطره میتواند قبل یا بعد از شیردهی به نوزاد داده شود، اما در صورتی که قطره حاوی آهن باشد، بهتر است نیم ساعت فاصله بین مصرف آن و شیردهی رعایت شود. این فاصله به جذب بهتر مواد مغذی کمک کرده و از اختلال در این فرآیند جلوگیری میکند.
زمان آغاز مصرف قطره مولتی ویتامین برای نوزادان
پیش از 6 ماهگی: در روزهای نخستین زندگی، نوزادان از شیر مادر تغذیه میکنند که منبعی غنی از ویتامینها و مواد مغذی ضروری است. در این مرحله، نیازی به مصرف مکملهای ویتامینی جامع احساس نمیشود. با این حال، توصیه میشود که اکثر نوزادان از قطره ویتامین A و D بهرهمند شوند. اگر نوزاد شما روزانه حداقل 500 میلیلیتر شیر خشک مصرف کند و ویتامینها بهخوبی جذب بدنش شوند، میتوان از مصرف سایر مکملها صرفنظر کرد، اما اگر شرایط اینچنین نباشد، استفاده از قطرههای مولتی ویتامین میتواند به تامین نیازهای تغذیهای کمک کند.
پس از 6 ماهگی: بعد از گذشت چهار تا شش ماه، نوزادان به تدریج به سمت غذاهای جامد میروند. در این دوره، پزشک با ارزیابی وضعیت جسمانی نوزاد میتواند تصمیم بگیرد که آیا مصرف مکملهایی مانند مولتی ویتامین ضروری است یا خیر. در این سنین، خطر بروز کمبود برخی ویتامینها افزایش مییابد و به همین دلیل، بسیاری از متخصصان بر این باورند که بهترین زمان برای آغاز مصرف قطره مولتی ویتامین پس از شش ماهگی است.
همچنین، تامین ویتامین D کافی در این دوران میتواند چالشبرانگیز باشد؛ زیرا مادران ممکن است با کمبود این ویتامین مواجه شوند. به همین خاطر، پزشکان به والدین توصیه میکنند که از شش ماهگی به بعد، نوزادان را به مصرف بهترین مولتی ویتامین برای کودکان ترغیب کنند تا از بروز مشکلات تغذیهای جلوگیری شود.
اهمیت آهن در تغذیه نوزادان
آهن یکی از عناصر ضروری برای رشد سالم نوزادان به شمار میآید. در ماههای اولیه، نوزادان عمدتا از شیر مادر یا شیر خشک تغذیه میکنند که به طور طبیعی حاوی مقدار مناسبی از آهن است، اما با نزدیک شدن به 6 ماهگی و آغاز تغذیه با غذاهای جامد، نیاز به آهن بهطور چشمگیری افزایش مییابد. در این سن، روزانه حدود 11 میلیگرم آهن برای نوزادان ضروری است، در حالی که در ماههای ابتدایی، این نیاز تنها 0.27 میلیگرم بود.
به گفته داروخانه آنلاین داروهوم:
کم خونی در کودکان شایع است. مخصوصا کودکانی که مادران کم خون یا با مشکل فقر آهن دارند. این کودکان ممکن است در آینده و با شروع فعالیتهای بدنی و فکر با مشکلات ذهنی و جسمی نیز دست و پنجه نرم کنند. از طرفی اگر مادر در دوران بارداری مکملهای آهن مصرف کرده باشد و در دوران شیردهی نیز داروهای آهن دار مصرف کند، معمولا کودک تا 6 ماهگی مشکل کمبود آهن ندارد.
برای شروع مصرف مکملهای آهن، زمان مناسب معمولا از 4 ماهگی است، زمانی که وزن نوزاد به دو برابر وزن تولدش میرسد. این مکمل میتواند همزمان با آغاز تغذیه تکمیلی در 6 ماهگی نیز معرفی شود. اتخاذ این تصمیم باید براساس شرایط خاص هر کودک و با مشورت پزشک انجام گیرد. از سوی دیگر، مادران میتوانند با رعایت نکات تغذیهای پیش از زایمان، به تولید شیر با کیفیت کمک کنند.
بهترین زمان مصرف قطره آهن
پزشکان توصیه میکنند که قطره آهن در زمانی که معده نوزاد خالی است، مصرف شود. با این حال، برخی نوزادان ممکن است بعد از مصرف این قطره دچار مشکلات گوارشی مانند درد شکم یا تهوع شوند. در چنین مواردی، مصرف قطره آهن همراه با وعدههای غذایی میتواند به کاهش این عوارض کمک کند.
برای افزایش جذب آهن، قطره آهن را میتوان با آب پرتقال ترکیب کرد. همچنین، از دادن شربتهای آنتیاسید، شیر یا نوشیدنیهای حاوی کافئین در مدت دو ساعت پس از مصرف قطره آهن پرهیز کنید؛ زیرا این مایعات ممکن است در جذب آهن اختلال ایجاد کنند.
علاوهبر این، بهدلیل اینکه مصرف قطره آهن ممکن است مشکلاتی مانند سوزش سر دل و یبوست به وجود آورد، توصیه میشود کودک در طول روز مایعات کافی بنوشد و میوهها و سبزیجات را در رژیم غذایی خود بگنجاند. همچنین، پس از مصرف قطره آهن، حتما دندانها و دهان نوزاد را بشویید تا از بروز لکهها و تغییر رنگ دندانها جلوگیری شود.
آیا همه کودکان به مولتی ویتامین نیاز دارند؟
زمانی که به موضوع دادن مولتی ویتامین به نوزادان و بهترین زمان مصرف مولتی ویتامین برای کودکان میرسیم، باید به نکات مهمی توجه کنیم. شروع این فرآیند به عوامل متعددی بستگی دارد، از جمله نوع تغذیه و نیازهای ویژه هر کودک. در کشورهای مختلف، نظرات و توصیهها درباره این موضوع متفاوت است؛ زیرا هر منطقهای ویژگیهای خاص خود را دارد که بر تغذیه تاثیر میگذارد. به گفته سایت mayoclinic:
Most healthy children don’t need multivitamins if they are growing at the typical rate and eating a variety of foods. Foods are the best source of nutrients: fat, protein, carbohydrates, vitamins and minerals. Regular meals and snacks can give all the nutrients most preschoolers need.
اکثر کودکان سالم اگر با سرعت معمولی رشد می کنند و غذاهای متنوعی می خورند، نیازی به مولتی ویتامین ندارند. غذاها بهترین منبع مواد مغذی هستند: چربی، پروتئین، کربوهیدرات ها، ویتامین ها و مواد معدنی. وعده های غذایی و میان وعده های منظم می تواند تمام مواد مغذی مورد نیاز کودکان پیش دبستانی را تامین کند.
شیر مادر به خودی خود منبعی بینظیر از مواد مغذی است، اما در برخی مناطق، ویتامین D موجود در آن به اندازه کافی نیست. بنابراین، بسیاری از متخصصان توصیه میکنند که از روز پانزدهم بعد از تولد، قطره ویتامین A و D به نوزاد داده شود. این کار به پیشگیری از کمبودهای احتمالی کمک میکند و میتواند نقش مهمی در رشد سالم کودک ایفا کند.
در صورتی که نوزاد به دنیا آمده نارس نباشد، مصرف قطره آهن نیز میتواند به تقویت وضعیت آهن بدن او کمک کند. با این حال، تجویز این مکمل باید تحت نظر پزشک باشد. معمولا از سن شش ماهگی پزشکان شروع به تجویز قطره آهن میکنند و این تصمیم براساس نیازهای خاص کودک اتخاذ میشود. همچنین، برخی نوزادان ممکن است به دلایلی مانند وضعیت جسمانی یا نیازهای تغذیهای خاص، به مولتی ویتامینهای اضافی احتیاج داشته باشند.
در این موارد، تشخیص نهایی باید توسط پزشک صورت گیرد تا اطمینان حاصل شود که نوزاد به درستی تغذیه میشود. برای نوزادانی که از شیر خشک استفاده میکنند، معمولا نیازی به دریافت مولتی ویتامین اضافی وجود ندارد. شیر خشک به گونهای طراحی شده که تمام مواد مغذی مورد نیاز نوزاد را تامین کند.
سخن پایانی
در این محتوا به بررسی بهترین زمان مصرف مولتی ویتامین برای کودکان مخصوصا قطره آهن پرداختیم. این مکمل میتواند به تامین نیازهای غذایی کودک کمک کند و در رشد و توسعه او نقش بسزایی داشته باشد. توجه به این نکته ضروری است که همیشه باید تحت نظر پزشک عمل کنید و از تجویز خودسرانه پرهیز نمایید. هر نوزاد شرایط خاص خود را دارد و مشاوره پزشکی در این زمینه اهمیت زیادی دارد. دستورالعملهای مربوط به مکمل را با دقت دنبال کنید تا دوز و زمان مصرف مناسب را رعایت کرده و به بهبود سلامت نوزاد خود کمک کنید.
هشدار! این مطلب صرفا برای آشنایی شما با کسبوکار مهمان منتشر شده است و سایت چطور هیچ مسئولیتی را در رابطه با آن نمیپذیرد. اطلاعات بیشتر