تیکاگو‌

دبیر پیشین شورای عالی فضای مجازی: همه مردم باید سیم‌کارت سفید داشته باشند

به گزارش تیکاگو به نقل ازگجت نیوز

ارسال شده توسط: پوریا هاشم پور 09 بهمن 1404 ساعت 16:43

طبق اظهارات دبیر سابق شورای عالی فضای مجازی، استفاده مردم از سیم‌کارت سفید و دسترسی همگانی به اینترنت آزاد و قانون‌مند امری ضروری است.

با عناینت به آخرین اخبار داخلی، سید ابوالحسن فیروزآبادی، دبیر پیشین شورای عالی فضای مجازی با انتقاد از وضعیت فعلی سیاست‌های محدودسازی اینترنت تأکید کرد که مقابله با پدیده فیلترشکن‌ها هرچند از منظر قانونی و فنی ممکن است، اما در عمل نمی‌تواند موفقیت چشمگیری به‌همراه داشته باشد. او توضیح داد که در کشور میلیون‌ها متخصص فناوری اطلاعات وجود دارد که به‌راحتی می‌توانند راه‌های دور زدن فیلتر را پیدا کنند.

این مقام سابق همچنین هشدار داد که قطع ارتباطات اینترنتی، صرفاً یک ابزار موقتی در دست دولت‌ها است و احتمالاً ظرف دو تا سه سال آینده این ابزار از اختیار حکومت‌ها خارج خواهد شد. در بخش دیگری از اظهارات خود، او از طرح «سیم‌کارت سفید» سخن گفت و آن را راهکاری شفاف برای تضمین دسترسی برابر به اینترنت آزاد دانست. به گفته وی، همه مردم باید به‌طور قانونی سیم‌کارت سفید داشته باشند تا همانند مسئولان، حق استفاده از اینترنت آزاد و بدون محدودیت را به‌دست آورند.

فهرست مطالب

فیروزآبادی: سیم‌کارت سفید حق همه مردم است، نه گروهی خاص

فیلترینگفیلترینگ

دبیر پیشین شورای عالی فضای مجازی در گفت‌وگویی با اشاره به چالش‌های قانونی و اقتصادی مقابله با پدیده استفاده از فیلترشکن‌ها، تأکید کرد که هرچند امکان برخورد قضایی و نظارتی تا حدودی وجود دارد، اما در عمل نمی‌توان انتظار موفقیت کامل داشت. او با مقایسه این مسئله با قاچاق مواد مخدر در جهان گفت: «همان‌طور که دولت‌ها علی‌رغم هزینه‌های اجتماعی و اقتصادی فراوان نتوانسته‌اند این معضل را به‌طور کامل ریشه‌کن کنند، در حوزه فیلترشکن‌ها نیز وضعیت مشابهی حاکم است.»

فیروزآبادی در بخش دیگری از سخنان خود، به تناقض رفتاری برخی مسئولان اشاره کرد و گفت: «پرسش مهمی که در جامعه مطرح است این است که اگر اینترنت و پلتفرم‌هایی مانند توییتر و اینستاگرام فیلتر هستند، چگونه برخی مسئولان در همین شبکه‌ها فعال‌اند؟ وقتی از آنان سؤال می‌شود، اغلب اظهار بی‌اطلاعی کرده و حتی گاه ادعا می‌کنند که صفحات منتسب به آن‌ها جعلی است.»

بیشتر بخوانید سیم‌کارت سفیدسیم‌کارت سفید

وی با انتقاد از این دوگانگی، افزود که اینترنت و دسترسی آزاد به اطلاعات امروزه جزو لوازم اساسی زندگی مردم محسوب می‌شود و حکومت باید امکان استفاده علمی، آموزشی و کسب‌وکاری از پلتفرم‌هایی مانند یوتیوب را فراهم کند. او در ادامه از طرح سیم‌کارت سفید دفاع کرد و گفت: «برخورد انتقادی با دارندگان سیم‌کارت سفید اشتباه است و نباید به این دلیل که بخشی از جامعه به اینترنت آزاد دسترسی ندارد، دسترسی سایر افراد نیز مسدود شود.»

دبیر پیشین شورای عالی فضای مجازی در مثالی عنوان کرد که اگر در جامعه‌ای برخی افراد لباس دارند و برخی ندارند، راه‌حل عادلانه این نیست که لباس را از کسانی که دارند بگیریم، بلکه باید برای افراد بدون لباس، لباس تهیه کنیم. او افزود: «دیدگاه من نسبت به سیم‌کارت سفید همین است؛ باید دسترسی آزاد به اینترنت برای همه مردم فراهم شود، نه اینکه این امکان صرفاً در اختیار گروهی محدود یا افراد خاص باشد.»

جزئیات طرح اینترنت باز برای گروه‌های علمی، رسانه‌ای و اقتصادی

سیم‌کارت سفیدسیم‌کارت سفید

فیروزآبادی، دبیر پیشین شورای عالی فضای مجازی در توضیح یکی از اقدامات انجام‌شده در دوران مسئولیت خود در مرکز ملی فضای مجازی گفت: «در آن دوره تدابیری اتخاذ شد تا گروه‌های مختلف علمی، رسانه‌ای و اقتصادی بتوانند به اینترنت باز و بدون محدودیت دسترسی داشته باشند.»

بر اساس این طرح، مقرر شد که دانشگاهیان بتوانند به پلتفرم‌هایی همچون یوتیوب برای اهداف آموزشی و پژوهشی دسترسی داشته باشند، رسانه‌ها امکان استفاده از تمامی منابع خبری بین‌المللی را داشته باشند و فعالان اجتماعی و فرهنگی نیز بدون مانع فنی یا فیلترینگ، از ظرفیت‌های شبکه‌های جهانی بهره‌مند شوند. همچنین، برای بازرگانان و کسب‌وکارهایی که فعالیت‌شان بر بستر شبکه‌های اجتماعی و ارتباطات دیجیتال است، زمینه فعالیت آزاد و اتصال پایدار به اینترنت فراهم شد.

سیم‌کارت سفیدسیم‌کارت سفید

وی افزود: «در چارچوب همین سیاست، برای سفارتخانه‌های خارجی نیز اینترنت «واقعاً سفید» در نظر گرفته شد. به گفته او، جمعیت مشمول این طرح عدد قابل‌توجهی بود و در مجموع حدود شش تا هفت میلیون نفر در کشور به اینترنتی متفاوت از سایر کاربران دسترسی داشتند.

فیروزآبادی با اشاره به مقایسه این سیاست با روندهای موجود در کشورهای غربی گفت: «سیاست تفکیک سطح دسترسی، رویکردی پذیرفته‌شده در دنیا است و کشورهای توسعه‌یافته نیز برای گروه‌های حرفه‌ای و نهادهای خاص اینترنت اختصاصی و امن تعریف کرده‌اند، اما تفاوت در این است که ما می‌خواستیم این کار را با درجه بالایی از مسئولیت‌پذیری و عدالت دسترسی انجام دهیم، تا هیچ گروهی به دلیل نوع فعالیت خود دچار محرومیت یا تبعیض نشود.»

همچنین بخوانید سیم‌کارت سفیدسیم‌کارت سفید

او در ادامه از تناقض رفتاری برخی منتقدان سخن گفت و افزود: «جالب است که عده‌ای از کسانی که خودشان طرفداران سرسخت فیلترینگ هستند، حالا مدعی شده‌اند که این طرح طبقاتی است و نباید وجود داشته باشد. گروه دیگری نیز با ادعای آزادی‌خواهی و با شعار حذف تبعیض دیجیتال، به جایی رسیده‌اند که خواهان جمع‌آوری کامل سیم‌کارت سفید و اعمال محدودیت بر همه مردم هستند.»

وی این رویکرد را کاملاً متناقض دانست و تأکید کرد که منطق عدالت اقتضا می‌کند که دسترسی آزاد برای کسانی که نیاز واقعی و تخصصی دارند حفظ شود و در عین حال تلاش شود تا این نوع دسترسی به‌تدریج برای همه شهروندان گسترش یابد، نه اینکه با حذف امکانات موجود همه جامعه را گرفتار محرومیت کنیم.

پروژه‌های پارسی‌جو و ذره‌بین قربانی نبود حمایت مالی

پروژه‌های پارسی‌جو و ذره‌بینپروژه‌های پارسی‌جو و ذره‌بین

فیروزآبادی، دبیر پیشین شورای عالی فضای مجازی با اشاره به وضعیت فعلی دسترسی کاربران به اینترنت در کشور گفت: «حتی اکنون جدولی در نهادهای ذی‌ربط وجود دارد که در آن مشخص شده است، با وجود بسته بودن بخش قابل توجهی از اینترنت برای عموم مردم، گروه‌های مختلفی همچنان از دسترسی باز و بدون فیلتر بهره‌مندند» وی تأکید کرد که نوع دسترسی و سطح باز بودن اینترنت برای هر گروه بر اساس تصمیمات کارشناسی در کارگروه‌های ویژه و با مشارکت مرکز ملی فضای مجازی، نهادهای سیاست‌گذار و چند سازمان مرتبط تعیین می‌شود.

او در بخش دیگری از سخنانش به پرسش درباره چرایی عدم موفقیت پروژه‌های توسعه پلتفرم‌های داخلی مانند موتورهای جست‌وجوی بومی پاسخ داد و تصریح کرد: «باوجود انجام مطالعات گسترده و طراحی اولیه در چند دوره مختلف، هیچ‌یک از دولت‌های گذشته حاضر نشدند در زمینه توسعه جدی موتور جست‌وجو، به‌صورت راهبردی و پایدار سرمایه‌گذاری کنند.»

سیم‌کارت سفیدسیم‌کارت سفید

فیروزآبادی گفت: «در هر دو دولت‌های آقای روحانی و رئیسی تلاش کردیم مسئولان را متقاعد کنیم که این حوزه نیازمند حمایت مالی گسترده و تعهد بلندمدت است، اما در عمل این موضوع در اولویت قرار نگرفت و طرح‌ها بدون پشتوانه مالی رها شدند.» وی با اشاره به ابعاد اقتصادی این پروژه‌ها افزود: «حقیقت این است که موتور جست‌وجوی ملی در مقیاس کاربری کشور ایران به‌طور طبیعی سودده نیست، مگر آنکه سازوکارهای ویژه و مدل‌های اقتصادی خلاقانه برای آن طراحی شود.

بیشتر بخوانید سیم‌کارت سفیدسیم‌کارت سفید

وی عنوان داشت که پروژه‌هایی مانند «پارسی‌جو» گرچه با انگیزه قوی آغاز شدند، در نهایت به دلیل نبود منابع مالی پایدار، ضعف در جذب تبلیغات و کمبود اعتماد عمومی با شکست مواجه شدند. دبیر پیشین شورای عالی فضای مجازی در ادامه به تجربه شکل‌گیری موتور جست‌وجوی «ذره‌بین» اشاره کرد و گفت که در مرکز ملی فضای مجازی پیشنهاد شد که اپراتور اول تلفن همراه (همراه اول)، به دلیل توان مالی بالاتر و زیرساخت گسترده، متولی راه‌اندازی سرویس جست‌وجوی بومی شود تا از ظرفیت میلیون‌ها کاربر داخلی برای رقابت با نمونه‌های جهانی بهره گیرد.

بر اساس این برنامه، ذره‌بین شکل گرفت اما به گفته فیروزآبادی، در عمل این موتور جست‌وجو نتوانست انتظارها را برآورده کند. وی توضیح داد: «هر بار که به این سرویس مراجعه کردم، عملاً کار نمی‌کرد و مشخص بود با مشکلات بودجه‌ای و مدیریتی مواجه است؛ زیرا بدون طراحی مدل کسب‌وکار دقیق برای پوشش هزینه‌های خود، امکان تداوم فعالیت نداشت.» به گفته دبیر پیشین شورای عالی فضای مجازی، این تجربه‌ها نشان می‌دهد توسعه زیرساخت‌های بومی در فضای دیجیتال بدون سرمایه‌گذاری هدفمند، حمایت بلندمدت و مدل اقتصادی پایدار امکان‌پذیر نیست.

منبع

مطالب مشابه را ببینید!