اخبار استان ها

جایزه ادبی کال؛ گامی برای خدمت و اعتلای زبان و ادبیات کرُدی

به گزارش خبرگزازی خبرآنلاین از سنندج، دبیر جایزه ادبی کال با اشاره به جزئیات زمان برگزاری جایزه ادبی کال عنوان کرد: ایده‌ی جایزه ادبی، به زمان تأسیس کافه کتاب کال و مؤسسه فرهنگی هنری کال چراشین در سال ۱۳۹۴ برمی‌گردد، متأسفانه این هدف هر بار و به دلایل مختلفی که بخش عمده آن خارج از چارت کاری ما بود، به تاخیر و تعویق افتاد. اما این برنامه جمعی و رؤیای عمومی سرسخت‌تر از آن بود تا مانند بسیاری دیگر از ایده‌ها و آرزوها در جامعه ما، به محاق برود و متحقق نشود.

بیان عزیزی افزود: سال گذشته برنامه راه‌اندازی جایزه آغاز شد. از همان ابتدا چندین نشست و مشورت با نویسندگان و صاحب‌نظران ادبی و شخصیت‌های فرهنگی برگزار شد. هیات امنا درباره اصول کلی و بخش‌های جزئی کار جایزە پرسش و نظریات خود را مطرح کردند که راهگشا و کلیدی بود.

یکی از مهم‌ترین چالش‌های ما موضوع لهجه در زبان کوردی بود که دارای غنا و وسعت بسیاری است. پس از بررسی و مشورت‌های فراوان نظر بر این شد که آثار با لهجه‌ها و گویش‌های متفاوت به‌صورت جداگانه داوری شوند. هیات داوران منتخب از نویسندگانی تشکیل شد کە علاوه بر اینکە صاحب اثر بوده‌اند، دارای تخصص حرفه‌ای نیز هستند. فرم‌های داوری به‌صورت علمی تنظیم شد تا علاوه بر رای و نظر ادبی داور، یک محک و معیار عادلانه برای تمام آثار وجود داشته باشد.

وی همچنین توضیح داد: در سال گذشته، پس از انتشار فراخوان جایزه‌ی ادبی کتاب کال که تنها در فضای مجازی امکان یافت به دلیل عدم وجود بودجه برای تبلیغات، استقبال غیر قابل انتظاری از آن شد و آثار چاپ شده و چاپ نشده در دو بخش و در سه ژانر شعر، رمان و مجموعه داستان به زبان کوردی برای جایزه ارسال شد. بیش از ۲۰۰ کتاب چاپ شده و ۱۰۰ اثر چاپ نشده ادبی به دستمان رسید. در کل ۳۱۱ اثر که پس از بررسی شروط اعلام شده در نهایت تعداد ۱۷۴ اثر به بخش داوری راه یافت و آثار بادقت و دانش و دلسوزی داوری شدند .

دبیر جایزه ادبی کال تصریح کرد: سرانجام کار به اتمام رسید و مرحله نهایی، کسب مجوز و طی‌کردن مراحل اداری برای برگزاری مراسم پایانی بود. علاوه بر تأیید و پشتیبانی از همهٔ تصمیمات داوران و هیات امنا، می‌دانیم هیچ جایزه‌ای نمی‌تواند، همه‌گان را راضی نماید. ما برنده‌ی اصلی را زبان و ادبیات کوردی قلمداد می‌کنیم که برای نخستین‌بار در سطحی وسیع و گسترده، چنین جایزه‌ای بدون هیچ اسپانسر مالی بخش خصوصی و دولتی و حزبی و اهداف اقتصادی و حمایت ویژه برگزار می‌شود.

بیان عزیزی با تأکید بر بالابودن سطح کیفی این جایزه عنوان کرد: ما مدعی آن نیستیم که تمام دستاوردهای ادبیات کوردی در این چند سال در حد همین جایزه است. این آثار به‌عنوان بخشی از توانایی و استعداد ادبیات کوردی معرفی می‌شوند البته این انتخاب داوران ما به‌هیچ‌عنوان به معنای کم‌ارزش کردن و ناتوانی دیگر آثار نیست.

وی تصریح کرد: امیدواریم در سالهای بعد این هدف بلندپروازانه‌تر و وسیع‌تر در جهت خدمت به ادبیات و زبان کوردی ادامه یابد.

دبیر جایزه ادبی کال همچنین به شفافیت منابع ملی و شیوه برگزاری جایزه اشاره کرد و گفت: این جایزه مستقل است بدین معنا که تحت هیچ عنوانی کمک و حمایت مادی از هیچ نهاد دولتی و اقتصادی دریافت نکرده است. ما با رایزنی با هیات امنای خود، کمک و پیشنهاد اسپانسرهای تجاری را هم رد کردیم به این دلیل که هدف ما این بوده که جایزه کاملاً دور از امیال مادی باشد. در این میان دوستان و همراهان ارجمندی به‌صورت شخصی برای یاری‌رسانی مادی پیشنهاد همکاری دادند. از جامعه وکلا، پزشکان و صاحبان کسب‌وکار تجاری و حتی معلمین و اساتید عزیز دانشگاه، افرادی که خواستند در این بخش یاری‌رسان باشند، کم نبودند که اعتماد داشتند و اینها جملگی افتخار ماست. اما باز هم تأکید بر شفافیت و استقلال مالی بود و اینکه جایزه لااقل در دوره اول توان خود را محک بزند. از همان هنگام اعلام جایزه و پس از آن، این روند برای افکار عمومی، مشخص و شفاف و قابل‌رصد و محک باشد. چون این جایزه با اعتمادسازی و در جهت خدمت به زبان کردی و اعتلای وضعیت موجود ادبی، هویت خود را تعریف کرده است.

بیان عزیزی همچنین تصریح کرد: آثار ارسالی از استانهای کردستان، آذربایجان غربی، کرمانشاه و ایلام بوده است و برندگانی داریم کە از خراسان شمالی و جنوب ایران شرکت کرده بودند. همچنین حضور  تعداد زیادی از  نویسندگان نسل  جوان و  تحصیل کرده‌ای که از اقلیم کردستان عراق  اثر فرستاده بودند، بسیار مشهود بود.

وی همچنین از اقدامات انجام شده برای دوره دوم جایزه ادبی خبر داد و گفت: پس از بررسی های کارشناسانه و نیازسنجی وضعیت موجود، در سال آینده یکی از برنامه‌های جدی ما راه اندازی جایزه ویژه نوشتار زنان خواهد بود. این جایزه تلاش خواهد کرد تا خلا موجود  و آسیب‌های  ملموس در این حوزه  را کاهش دهد.

۴۶

منبع خبر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا