به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، نشست رونمایی و بررسی کتاب « جامعه، دانشگاه و دانایی»، چهارشنبه ۲۰ دی با حضور محمود نیلی احمدآبادی، غلامحسین زرگرینژاد، هادی خانیکی و احمدرضا خضری و دبیری مسعود رضوی در مؤسسه اطلاعات برگزار شد. در ادامه بخشهایی از سخنان غلامحسین زرگرینژاد را به نقل از روزنامه اطلاعات میخوانید:
من از سال ۵۲ وارد دانشگاه شدم. دوره لیسانس و فوق لیسانس و دکتری هم دانشگاه تهران بودم و بعد در دانشگاه تربیتمدرس ادامه دادم. بنابراین یک دوره کامل دانشگاه تهران را تجربه کردم و میشناسم. من از جزئیات میگذرم ولی یادم میآید من هم برای اینکه بتوانم تاریخ دانشگاه را مرور کنم، یک دوره تاریخ تأسیس و اولین سالهای دانشگاه را نوشتم.
آقای دکتر نهاوندی، اولین رئیس دانشگاه در دوره کارشناسی من بود. ایشان موقع انقلاب یک کار ارزشمند انجام داد؛ صورت مذاکرات دوران دانشگاه تهران را در اختیار قرار داد که از آنها عکس بگیرند و این عکس و مدرک، بهترین و بیبدیلترین سند تاریخ دانشگاه است از تاریخ ۱۳۱۳ تا سال ۱۳۵۶، فقط دو دوره افتادگی دارد؛ دوره ۲۸ مرداد و دوره ۱۵ خرداد. من به همراه مدیر دفتر دکتر فرجی دانا هرچه گشتیم این دو دوره را هیچ جا ندیدیم. سندها را هم من در کتابخانه مرکزی دیدم. داشتم دنبال یک رسالهای میگشتم که کاملاً تصادفی برخوردم به جنگی که آن جنگ، صورت مذاکرات شورای دانشگاه تهران بود. این را الآن فقط من دارم. آقای دکتر هوشنگ نهاوندی عکس اینها را گرفته بود و از خود به یادگار گذاشته بود. من هرچه تلاش کردم با ایشان تماس بگیرم موفق نشدم که بگویم در این صورت مذاکرات که شما تهیه کردید و ناقص است، آن دو دوره کجاست؟
به هر حال مطلب بعدی اینکه ما تاریخ دانشگاه تهران را همانطور که آقای دکتر خانیکی گفت در حاشیه یکصدمین سال تاریخ مشروطیت شروع کردیم.
آقای خاتمی یک زمانی تصمیم گرفت که یکصدمین سال بزرگداشت مشروطیت را برگزار کند. دکتر معین را موظف کرد و دکتر فرجیدانا رئیس وقت دانشگاه تهران مسئول این کار شد و من هم شدم دبیر همایش. قرار بود که یکصد جلد کتاب غیر از سمینار بینالمللی مشروطیت و نیز مجلات دوره مشروطیت چاپ بشوند. اینها را پیدا کردیم و متأسفانه تعداد محدودی چاپ شدند، چون آقای دکتر فرجیدانا رفت و دو رئیس بعدی هم همراهی نکردند؛ البته نمیدانم به چه دلیلی. تاریخ دانشگاه تهران را من در یک تیم از همکاران و دانشجویان شروع کردیم به نوشتن.
حکمت، که وزیر فرهنگ بود آن زمان و رئیس دانشگاه هم بود (مقام دانشگاه تهران را میگفتند برابر است با وزارت به همین دلیل که ایشان وزیر بود آن زمان و همزمان رئیس دانشگاه تهران هم بود) سال ۱۳۱۳ تصمیم گرفت از ترکیب چهار مدرسه عالی و دانشکدههایی که قبل از مشروطیت و از دوره دارالفنون امیرکبیر وجود داشتند، دانشگاه تهران را پدید آورد. من حتی رفتم سولهها را که موش و سوسک داشت با مصیبت گشتم. حتی مرکز موتوری هم را گشتم. در زیرزمین دبیرخانه دانشگاه هم گشتیم. تا اینکه بالاخره توفیق پیدا کردیم دو جلد تاریخ دانشگاه را تا ۱۳۲۰ بنویسیم و رونمایی هم شد. آقای دکتر نیلی این خدمت را دریافت و اگر دو رئیس قبلی به بهانههای بیجا و واهی متوقف کردند، ایشان ادامه داد و من همینجا سپاسگزارم از ایشان و چاپ این کتاب دو جلدی که از ۱۳۱۳ تا ۱۳۲۰ نوشته شده. البته قرار بود که جلدهای بعدی را هم ما ادامه بدهیم که باز هم متوقف شد و انشاءالله که ادامه پیدا کند.
۲۵۹