فناوری

ایران در شاخص جهانی نوآوری در رتبه ۶۴

۰۶ اسفند ۱۴۰۳ ۰۹:۰۰

ایران در شاخص جهانی نوآوری رتبه ۶۴ را دارد که چندان مطلوب نیست. بالطبع یکی از مهم‌ترین ارکان برای توسعه فناوری، تأمین مالی است که درواقع یک موتور محرکه برای توسعه اقتصاد دانش‌بنیان است.

ایران در شاخص جهانی نوآوری در رتبه  ۶۴

بنر همراه اول - کمپین 207 استانی

به گزارش کلیک طبق بررسی‌ها و مطالعات انجام‌شده اولین حوزه، سیستم بانکی است که عملکرد تأثیرگذاری برافزایش و توسعه نوآوری خواهد داشت.  دوم عامل تغییر داده محوری در بدنه دولت است یعنی نظام حکمرانی، تصمیم‌گیری‌ها مبتنی بر اطلاعات باشند که در این صورت احتمال اثرگذاری بیشتری خواهند داشت.

 عضو هیئت‌علمی پژوهشکده مطالعات فناوری و مسئول اندیشه توسعه زیست‌بوم کسب‌وکارهای فناوری‌های مالی پژوهشکده مطالعات فناوری نیز در این خصوص می‌گوید: در پژوهشکده، گروه اقتصاد دانش‌بنیان مشغول به بررسی توسعه اقتصاد دانش‌بنیان برای حل مسائل و توسعه اقتصادی کشور هستند. از سال ۹۵ یکی از دغدغه‌های ما اقتصاد دانش‌بنیان است، حوزه‌ای که عمری ۲۰ ساله در کشور دارد و تاکنون سرمایه‌گذاری‌های بسیاری در این حوزه انجام‌شده اما آیا خروجی‌های لازم را داشته است یا خیر؟

روح‌الله ابوجعفری می‌افزاید: برای تحول اقتصادی، تغییر ساختار اقتصادی، اشتغال فارغ‌التحصیلان اتفاق و … راهبردهای مختلفی را باید اعمال کرد که یکی از آنها کمک به توسعه نظام آماری است. با توجه به اینکه در سیاست‌گذاری‌ها یک ارزیابی پیشین، یک ارزیابی حین فرایند اجرای سیاست و یک ارزیابی پسین وجود دارد در بررسی برنامه‌ها، داده‌ها باید مشخص باشند. مثلاً برنامه‌های توسعه چند درصد محقق می‌شود؟! یا مثلاً برنامه توسعه اقتصاد دانش‌بنیان در کشور که توسط معاونت علمی ریاست جمهوری، وزارت علوم، شورای انقلاب فرهنگی، سیاست‌گذاری می‌شود، به‌طور مشخص در نقشه جامع علمی کشور شاخص‌هایی برای آن در نظر گرفته‌شده اما بستری که داده‌ها را جمع‌آوری و پالایش کند وجود ندارد. نهادی که به‌طور مستقل و با آزادی بتواند گزارش‌ها را اعلام کند و اگر نقطه‌ضعف یا نقطه قوتی وجود دارد را شناسایی کند نیز وجود ندارد.

به گفته جعفری، این گزارش‌ها سهم اقتصاد دانش‌بنیان را در GDP، اشتغال و سایر حوزه ها مشخص خواهد کرد و مخاطبان این گزارش نهادها و دستگاه‌های دولتی و دستگاه حاکمیتی هستند.

وی می‌افزاید: نکته دیگر اینکه در قانون جهش تولید و توسعه شرکت‌های دانش‌بنیان مکانیزم‌های انگیزشی در قالب ساختار سرمایه‌گذاری، اعتبار مالیاتی، سرمایه‌گذاری بانک‌ها ایجاد خواهد شد که برای ورود آنها در توسعه اقتصاد دانش‌بنیان مهم بوده و باید داده‌های مشخصی وجود داشته باشد. اطلاعات کلی ازجمله تعداد شرکت‌های دانش‌بنیان و اینکه در چه حوزه‌هایی ورود دارند، چه سرمایه‌گذاری‌هایی در این حوزه شکل‌گرفته، چگونگی سرمایه‌گذاری بانک‌های کشور در این حوزه، درآمدزایی این شرکت‌ها، از چه حوزه‌هایی حاشیه سود دارند و … که به دلیل وجود قالب توصیفی، این داده‌ها در اختیار تحلیلگران قرارگرفته تا از تمامی نکات این گزارش استفاده کرده و در توسعه زنجیره‌های ارزشی و شناسایی ظرفیت‌ها استفاده کنند.

 مسئول اندیشه توسعه زیست‌بوم کسب‌وکارهای فناوری‌های مالی پژوهشکده مطالعات فناوری معتقد است: تجربه حکمرانی داده محور در کشور نشان می‌دهد تاکنون گزارش جامعی در هیچ بخش اقتصادی وجود نداشته که در سطح داده‌های ریز اطلاعات وجود داشته باشد.

گفتنی است طبق آمار صادرات شرکت‌های دانش‌بنیان رشد بیش از ۱۰۰ درصدی داشته یعنی امسال رقم صادرات این شرکت‌ها به ۲.۵ میلیارد دلار رسیده اما علت اصلی این افزایش چیست؟

طبق تحلیل‌های پژوهشکده مطالعات فناوری تقریباً از اگر یک و چهار دهم میلیارد، ۱.۳ افزایش صادرات اتفاق افتاده بین سال‌های ۱۴۰۰ تا ۱۴۰۱ که تقریباً ۱.۲ میلیارد دلار آن یعنی ۸۰ تا ۹۰ درصدش بابت دو شرکت بزرگ بورسی بود که مجوز دانش‌بنیان گرفته‌اند بوده است.

 

ارسال به دیگران

۰۶ اسفند ۱۴۰۳ ۰۹:۰۰

منبع خبر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا