آشپزی ایتالیایی ثبت جهانی شد
به گزارش تیکاگو به نقل از کجارو
روز سهشنبه ۱۰ دسامبر ۲۰۲۵ (۱۹ آذر ۱۴۰۴)، سازمان یونسکو در تصمیمی تاریخی و بیسابقه، «آشپزی ایتالیایی» را به فهرست میراث فرهنگی ناملموس بشریت اضافه کرد.
این نخستین بار در جهان است که سنت آشپزی یک ملت کامل و به عنوان یک سیستم فرهنگی جامع، موفق به دریافت چنین جایگاه جهانی میشود.
جورجا ملونی، نخستوزیر ایتالیا، بلافاصله پس از اعلام این خبر، آن را پیروزی بزرگ هویت ملی کشورش خواند. او با ابراز افتخار از اینکه ایتالیا پیشگام دریافت این عنوان شده، تاکید کرد که برای مردم این سرزمین، آشپزی چیزی بسیار فراتر از سیر شدن یا پیروی از دستورهای پخت، آمیزهای از تاریخ، فرهنگ و هنر زندگی است که سینه به سینه منتقل شده است.
عکاس: نامشخص / Depositphotos
در پروندهای که پس از سه سال تلاش دیپلماتیک به نتیجه رسید، ایتالیاییها موفق شدند به یونسکو ثابت کنند که غذا خوردن در این کشور یک «آیین اجتماعی» است. آیینی که خانوادهها و دوستان را دور یک میز جمع میکند، به تنوع زیستی احترام میگذارد و بازتابدهنده خلاقیت و زحمت کشاورزان و آشپزهای این کشور است.
اما این ثبت جهانی تنها جنبه فرهنگی ندارد و برای رم یک پیروزی استراتژیک اقتصادی نیز محسوب میشود. مقامات ایتالیا امیدوارند که نشان یونسکو به عنوان سپری قدرتمند در برابر سیل محصولات تقلبی در بازارهای جهانی عمل کند. ایتالیا سالهاست درگیر مبارزه با محصولاتی است که نام ایتالیایی دارند اما بویی از کیفیت و اصالت آن نبردهاند. از پنیرهای تقلبی گرفته تا سسهای بیکیفیت بازار از محصولات تقلبی ایتالیایی پر شده است. حالا با حمایت سازمان ملل، دفاع از اصالت طعم ایتالیایی آسانتر خواهد شد.
با این تصمیم، جایگاه ایتالیا که پیش از این عناوین یونسکو را برای پیتزای ناپلی و رژیم مدیترانهای کسب کرده بود، به عنوان قطب بیرقیب فرهنگی و غذایی جهان مستحکمتر شد و انتظار میرود موج تازهای از گردشگران برای تجربه این میراث جهانی راهی چکمه اروپا شوند.





