با توجه به هزینههای بسیار سنگین بازسازی سرویس بهداشتی و حمام، بیشتر افراد ترجیح میدهند در بازسازی خانه از روشهای مقرون به صرفهتری مانند بازسازی بدون تخریب استفاده کنند. بازسازی سرویس بهداشتی بدون تخریب نه تنها هزینه کمتری دارد، بلکه در کوتاهترین زمان ممکن قابل اجراست. برای بازسازی سرویس بهداشتی میتوان کارهای مختلفی مانند برطرف کردن ایرادات کاشی دیوار یا کف، مشکلات سیستم لولهکشی و شیرآلات یا سنگهای روشویی انجام داد.
در این مطلب از چیدانه با چگونگی و مراحل بازسازی سرویس بهداشتی بدون تخریب آشنا خواهید شد. در ادامه با ما همراه باشید.
دلایل بازسازی سرویس بهداشتی و حمام
دلایل مختلفی میتوانند باعث شوند که برای بازسازی دکوراسیون سرویس بهداشتی اقدام کرد. از مهمترین آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
سرامیکهای کف و کاشیهای دیوار سرویس بهداشتی یا حمام بر اثر رطوبت و گذر زمان فرسوده شده باشند.
دیوارپوشها و کف پوشهای سرویس بهداشتی قدیمی شده باشند و بخواهید از مدلهای جدید استفاده کنید.
تاسیسات مکانیکی سرویس بهداشتی مانند لولهکشی آب یا لولههای فاضلاب نشتی داشته و نیاز به بازسازی داشته باشند. البته در این صورت چارهای جز تخریب کف و بازسازی سرویس بهداشتی نخواهد بود.
عایقکاری کف سرویس بهداشتی به دلیل نفوذ نم و رطوبت از بین رفته باشد که در این صورت هم راهی جز ترمیم عایقکاری و بازسازی سرویس بهداشتی نخواهد بود.
به دلیل کمبود فضا بخواهید در بازسازی به متراژ سرویس بهداشتی اضافه کنید.
مراحل بازسازی سرویس بهداشتی بدون تخریب
میتوان بازسازی سرویس بهداشتی و حمام خانه خود را با چند روش ساده و کم هزینه بدون نیاز به تخریب و کندهکاری انجام داد:
1- بررسی تاسیسات مکانیکی سرویس بهداشتی
اولین و اصلیترین اقدام در روند بازسازی، بررسی سیستم مکانیکی و لولهکشیها است. لزوم بازدید از تاسیسات مکانیکی سرویس بهداشتی حتی قبل از اقدام به بازسازی بدون تخریب اهمیت زیادی دارد. چراکه اگر بخواهید کار بازسازی را بدون کندن کاشیها و سرامیکهای کف انجام دهید اما سیستم لولهکشی آب و فاضلاب زیر کف و داخل دیوارها نشتی داشته باشند، هزینههای اضافی باید متحمل شوید. در این صورت تمام هزینههای بازسازی بدون تخریب سرویس بهداشتی از بین خواهد رفت و مجبور میشوید 2 تا 3 برابر مبلغ قبلی برای رفع مشکل سیستم تاسیسات سرویس بهداشتی و بازسازی مجدد هزینه کنید.
برای این کار علائم قابل مشاهده آسیب آب در اطراف لولهها، زیر سینکها و نزدیک توالت را بررسی کنید. به دنبال زنگزدگی، تغییر رنگ یا لکههای آب روی دیوارها، سقفها یا کف باشید. لولههای در معرض دید را از نظر ترک، شکاف یا برآمدگی بررسی کنید. یا از یک متخصص یا لولهکش بخواهید سیستم لولهکشی آب و فاضلاب، روشویی و شیرآلات سرویس بهداشتی را از نزدیک بازدید کند. اگر تاسیسات و سیستم لولهکشی سرویس بهداشتی در شرایط مناسبی باشند، امکام بازسازی بدون تخریب وجود دارد. اما در صورت از بین رفتن عایق کاری و ایزوگام کف یا نشتی لولههای آب و فاضلاب راهی جز تخریب کف و بازسازی تاسیسات و کفسازی مجدد باقی نمیماند.
2- آمادهسازی مصالح و تجهیزات مورد نیاز
در بازسازی حمام بدون تخریب باید برای کالا و خدمات مصرفی بودجه مورد نظر را تعیین کرد. سپس باید با توجه به بودجه مورد نظر تعیین کنید قصد تعویض تجهیزات داخل سرویس بهداشتی که بدون تخریب قابل تغییر هستند مانند سنگ توالت ایرانی یا فرنگی، سنگ یا کابینت روشویی، فلاش تانک و شیرآلات را دارید یا نه؟ چراکه بسیاری از افراد هنگامیکه حتی بدون تخریب اقدام به بازسازی سرویس بهداشتی میکنند، میخواهند تغییرات اساسی در ظاهر کار ایجاد کنند. اما برخی دیگر دلیل اصلی انتخاب بازسازی سرویس بهداشتی بدون تخریب را صرف کمترین هزینه میدانند. پس با توجه به بودجه مورد نظر از قبل تجهیزات مورد نیاز را تهیه کنید. مصالح مورد نیاز برای بازسازی سرویس بهداشتی بدون تخریب نیز شامل کاشی معمولی، کاشی چسبی یا استیکرهای چسبی روی کاشی یا روکش کاشی میشود.
3- کاشیکاری، کفسازی و شیببندی سرویس بهداشتی
اگر میخواهید بازسازی کف سرویس بهداشتی بدون تخریب انجام شود باید به کفسازی و شیببندی این فضا دقت کنید. اگر کفسازی دچار نمزدگی باشد، راهی جز تخریب، تعویض لولهکشی، آب بندی سرویس بهداشتی و بازسازی کف و نصب کاشیهای جدید نیست. در غیر این صورت میتوان از سرامیکهای چسبی یا برچسب کاشی برای کفها استفاده کرد. برای این کار به ارتفاع کف توجه داشته باشید. چراکه در صورت نصب سرامیکهای چسبی روی سرامیکهای قبلی به ارتفاع کف اضافه شده و بسته شدن در سرویس و ارتفاع سنگ توالت ممکن است به مشکل برخورد. بنابراین اکثر افراد از برچسب یا روکش کاشی به جای کاشی و سرامیک چسبی استفاده میکنند. اگر بودجه تغییر کاشیها را ندارید میتوان با روشهای کم هزینه آنها را بهبود بخشید. برای این کار کاشیها، دوغابها و وسایل را بشویید تا براق شوند و با دوغابهای فوری، فضاهای خالی شده بین کاشیها را بپوشانید.
هنگام تعویض توالت فرنگی با ایرانی نیز راهی جز شکستن کاشیهای قدیمی نیست و نمیتوان از برچسب کاشی استفاده کرد. باید تمام یا بخش تخریب شده کاشیها بازسازی شوند. برای تعمیر کف سرویس بهداشتی باید به عمق خرابیها دقت کرد. گاه تنها با تعویض کاشیها مشکل رفع میشود، اما برخی مواقع عایق رطوبتی کف یا همان ایزوگام، قیرگونی و بتنریزی آن نیز باید اصلاح و بازسازی شوند. پس از تعمیر کف، باید کف سرویس کاملا تراز شده و شیببندی رعایت شود. سپس کاشیهای جدید نصب شود. این کار به دو روش نصب کاشی با چسب و با ملات انجام میشود. نصب کاشی با چسب سادهتر و کم هزینهتر از روش دیگر است و میتوان کاشی چسبی را روی سیمان، دیوار، گچ و حتی کاشیهای قدیمی نصب کرد.
4- تغییر جزییات سرویس بهداشتی و حمام
تعویض جزییاتی مانند دستگیرههایهای در ورودی، شیرآلات، کابینت، کشو، قفسه حوله و جای دستمال توالت میتواند ظاهر حمام را به زیبایی تغییر دهد.
تغییر سنگ روشویی و نوع آن میتواند تاثیر زیادی بر ظاهر و سبک سرویس بهداشتی داشته باشد. برای مثال، گرانیت یا کوارتز ظاهری مدرن اما سنگ مرمر ظاهر سرویس بهداشتی لاکچری کلاسیک ایجاد میکند. سنگهای مختلف دوام متفاوتی دارند، سنگ روشویی باید در برابر سایش روزمره مقاومت داشته باشد.
خرید یک آینه جدید یا جایگزینی آینهای قدیمی، میتواند فضا را روشنتر و بزرگتر نشان دهد. یک آینه بزرگ در بالای روشویی نصب کرده و آینههای کوچکتری برای بازتاب نور و افزودن عمق اضافه کنید.
با اضافه کردن گیاهانی که در محیطهای مرطوب رشد میکنند مانند سرخس و ارکیده طراوت را به این فضا اضافه کرده و به تصفیه هوا کمک کنید.
برای تغییر دکوراسیون سرویس بهداشتی از حولههای جدید با طرحهای رنگی استفاده کنید.
5- روکش کاشی سرویس بهداشتی چیست و چگونه نصب میشود؟
کاشی و سرامیکها قیمتها و اجرت نصب بالایی دارند. بنابراین بهترین گزینه برای بازسازی سرویس بهداشتی بدون تخریب و با کمترین هزینه استفاده از روکش کاشی است. روکش کاشی از جنس ونیل ساخته شده و مانند برچسب یا استیکر روی کاشی و سرامیکهای کف و دیوارهای سرویس میچسبد. بهترین روکش کاشی ضد آب و مقاوم در برابر سایش، شستشو و بخار است. از شستن روکش کاشی با مواد شوینده اسیدی خودداری کنید، چراکه احتمال کنده شدن و پاک شدن طرح روکشها وجود دارد.
برای نصب روکش کاشی تنها به یک ابزار برش مانند قیچی یا تیغ موکت بری، متر یا خط کش و کمی صبر و حوصله نیاز است. ابتدا باید کاشیها را کاملا تمیز و خشک کرد. سپس متراژ کاشی را محاسبه کرده و به همان مقدار روکش را برش زد. کاور پشت روکش را آهسته پایین کشید، به آرامی با دست دیگر پشت روکش را روی کاشی چسباند و آن را صاف کرد. در محلهایی که کاشی یک دست نیست، قبل از برش، آن را با مداد علامت بزنید و به همان قالب از روکش جدا کنید. اگر هنگام چسباندن، مقداری از روکش به درستی نصب نشد، با حرارت سشوار آن را گرم کنید تا از کاشی جدا شود، سپس مجدد آن را درست بچسبانید.
هزینههای بازسازی سرویس بهداشتی بدون تخریب
اولین چالش هنگام بازسازی سرویس بهداشتی مقدار هزینه کار است. قیمت تمام شده بازسازی به عوامل زیادی بستگی دارد. برای برآورد صحیح هزینه ابتدا باید مشخص کنید دقیقا چه کارهایی میخواهید انجام دهید. تعویض کاشیها، کاسه توالت، شیرآلات، اصلاح ایزوگام، رفع نم و بازسازی لولهکشی آب و فاضلاب؟ میزان تغییرات هزینه بازسازی را تعیین خواهد کرد. متراژ کف و بدنه سرویس بهداشتی را محاسبه کرده و براساس حجم بازسازی، مقدار و هزینه مصالح مورد نیاز مانند کاشی، روکش کاشی، ایزوگام، ماسه، سیمان و برچسب کاشی را تخمین بزنید. بخشی از هزینهها به اجرت استادکار و کارگر مربوط میشود. هزینه ایاب و ذهاب و حمل مصالح و نخالهها را هم باید محاسبه کنید که در روش کاملا بدون تخریب مانند نصب روکش کاشی، نیازی به محاسبه این بخش نیست.
کلام پایانی
بسیاری از افرادی که به فکر تغییر دکوراسیون داخلی خانه خود هستند، میخواهند تغییر و تحول اساسی در سرویس بهداشتی ایجاد کنند اما بزرگترین مانع برای آنها، هزینههای بالاست. در این شرایط استفاده از راهکارهای بازسازی سرویس بهداشتی بدون تخریب بهترین انتخاب خواهد بود. با مطالعه این مطلب متوجه خواهید شد در چه شرایطی و به چه صورتی میتوان سرویس بهداشتی را بدون تخریب بازسازی کرد.