پژوهش جدید محققان ژاپنی ارتباط معناداری را بین مصرف بیشتر چای سبز و ضایعات ماده سفید مغزی کمتر در افراد مسن بدون زوال عقل نشان داده است. یافتهها حاکی از آن است که نوشیدن 3 لیوان یا بیشتر چای سبز در روز ممکن است به محافظت از سلامت مغز کمک کند.
براساس گزارش Medical Xpress و مقاله منتشرشده در نیچر، ضایعات ماده سفید مغز، که اغلب نشاندهنده بیماری عروق کوچک مغز است، با زوال شناختی، زوال عقل و آلزایمر مرتبط است. اکنون محققان دانشگاه کانازاوا ژاپن تأثیر مصرف چای سبز و قهوه را بر حجم ضایعات ماده سفید، حجم هیپوکامپ و حجم کل مغز بررسی کردهاند.
چای سبز و قهوه هر دو به دلیل ترکیبات محافظ عصبی خود شناخته شدهاند و از پرمصرفترین نوشیدنیها در سراسر جهان محسوب میشوند. تحقیقات قبلی نیز نشان داده بودند که مصرف چای و قهوه با مزایای شناختی مرتبط است، بااینحال مطالعات کمی ارتباط مستقیم آنها را با تغییرات ساختاری مغز در افراد مسن بررسی کردهاند.
ارتباط مصرف چای سبز با ضایعات ماده سفید مغز
محققان در این پژوهش دادههای 8 هزار 766 شرکتکننده 65 ساله و بالاتر را بین سالهای 2016 و 2018 ارزیابی کردند؛ این دادهها شامل رژیم غذایی، اسکنهای MRI و ارزیابیهای شناختی بود. همچنین با پرسشنامه بسامد غذایی مصرف روزانه چای سبز و قهوه افراد اندازهگیری و در 4 سطح 0-200 میلیلیتر، 201-400 میلیلیتر، 401-600 میلیلیتر و بیشتر از 601 میلیلیتر طبقهبندی شد.
همچنین با اسکنهای MRI حجم ضایعات ماده سفید (WML)، حجم هیپوکامپ (HV) و حجم کل مغز (TBV) شرکتکنندگان محاسبه شد. محققان از مدلهای آماری پیشرفته برای تعدیل عوامل مختلف از جمله جمعیتشناسی، شرایط سلامتی، عادات سبک زندگی و عوامل خطر ژنتیکی برای بیماری آلزایمر استفاده کردند.
پس از تعدیل عوامل مختلف، محققان دریافتند که مصرف بیشتر چای سبز بهطور قابلتوجهی با حجم کمتر WML مرتبط بود. شرکتکنندگانی که روزانه 600 میلیلیتر چای سبز مصرف میکردند، حجم WML آنها 3 درصد کمتر از کسانی بود که 200 میلیلیتر یا کمتر مصرف میکردند؛ این رقم برای کسانی که روزانه 1500 میلیلیتر مصرف میکردند، 6 درصد بود. هیچ ارتباط معناداری نیز بین مصرف چای سبز و تغییر حجم هیپوکامپ یا کل مغز مشاهده نشد. مصرف قهوه نیز تأثیر قابلتوجهی بر حجم WML ،HV یا TBV نداشت.
یافتهها نشان میدهد که خواص آنتیاکسیدانی و ضدالتهابی ترکیبات کاتچین در چای سبز ممکن است آسیب عروقی را کاهش داده و سلامت مغز را ارتقاء بخشد؛ البته محققان علت مستقیمی بین چای سبز و سلامت مغز نیافتهاند.