اخبار فرهنگی و هنری

لطفا سلفی بگیرید/ برای بیست و ششم دی ماه، روز جهانی سلفی در موزه‌‏ها

پس بلافاصله برخاست و دوربین را مقابل آینه دیوانخانه گذاشت و آماده شد؛ لحظه‌‏ای که شاید نمی‏ دانست اسم این نوع عکس انداختن، بعدها «سلفی» خواهد بود و به این هم هرگز فکر نمی‏ کرد که کاخ و دیوانخان‌ه‏اش، سال‌ها بعد خالی از خودش و به موزه‏ای تبدیل خواهد شد که صدها نفر در آنجا، بی‏اذن و اجازه‌‏اش تردد کنند و به بازدید بپردازند. به هر حال شاه، بدون فکر کردن به همه اینها، عکسش را در آینه انداخت و در تاریکخانه به ظهورش رساند و به دستخط خودش مبارکش کرد: «صورت خودم در آینه. در دیوانخانه تهران.»

سال‌ها بعد، شاه همچنان عکس می ‏انداخت و باز هم بی‏آنکه بداند، سلفی می‏ گرفت، مثل همان روزی که در کنار همسرانش روبه‏‌روی آینه بزرگ تالار آینه ایستادند و باز هم شاه سلفی گرفت و پس از ظهور آن عکس، به دستخط مبارک زیرش مزین کرد: «توی تالار آینه عکس در آینه انداخته شده. من هم پیدا هستم.»

خلاصه حالا که سلفی گرفتن باب شده و حتی سلفی گرفتن در موزه هم رواج یافته، ناصرالدین شاه فکرش را هم نمی ‏کرد که اولین نفری باشد که به این کار دست زده است. البته سال‌ها و سال‌های بعد هم کسی به فکر سلفی گرفتن در موزه نیفتاده بود، چه برسد به شاه.

سال‌ها گذشت و روزی که «مار دیکسون»، فعال موزه‏‌ای، با دخترهای خود از موزه‌‏ای بازدید می‏ کرد هم، شاید فکر سلفی گرفتن در موزه‏، مانند جرقه‌‏ای بیشتر در فکرش نیفتاده بود که او ناگهان تصمیم گرفت به همین جرقه فکری بسنده نکند و کمپینی با نام «سلفی در موزه‌‏ها» راه‏ بیاندازد. اتفاقی که اجرایش در فضای مجازی و با ابزاری به نام هشتگ ممکن شد.

سلفی گرفتن در موزه‌ ابتدا توسط چند موزه بزرگ مورد استقبال قرار گرفت اما کم‏کم موزه‌ه‌ای دیگری به آنها پیوستند. حالا دیگر بسیاری از مردم جهان بی‏آنکه حتی خودشان متوجه این قضیه شده باشند و یا حتی از ریشه‌‏اش باخبر باشند، به گستره این فرهنگ اینترنتی وسعت بیشتر و بیشتری می‏ بخشند.

حتی در سال‏‌های اخیر، بسیاری از زائران و بازدید کننده‌‏های فضاهای مذهبی هم که با گرفتن سلفی در این مکان‏ها، هم جنبه تقدس آنها را به نمایش می‏ گذارند و هم زیبایی‌‏های معماری آن بناها را، خواه یا ناخواه به این رویداد پیوسته‌‏اند.

حالا سلفی گرفتن در موزه‏‌ها، جزئی از زیست مجازی مردم دنیا شده و با همین عکس‌‏های ساده، به جز ثبت حضورشان در موزه‌‏ها و حتی اشتیاق و خاطره‏‌هایشان، بخشی از فرهنگ‏شان را هم در معرض بازدید جهانی قرار می ‏دهند، فرهنگی که می ‏تواند تاثیرهای مثبتی مانند ترویج گردشگری و ترغیب توریست‏‌ها را هم برای بازدید آن موزه‏‌ها و بناها به دنبال داشته باشد.

در پی این اتفاق، موزه‌ها که تاکنون با عنوان بخشی از تاریخ و تمدن هر کشور، فضایی جدی و رسمی بودند، در عکس‏‌های بازدید کننده‌‏ها، ثبت بخشی از تجربه‏‌های آنها و حتی ابزاری برای انتقال فرهنگ تلقی شده و مخاطبان آنها با ابزاری مانند تصاویر، ‌استوری‌های اینستاگرامی، موشن‌گرافی و هشتگ‌ها، در سراسر جهان با هم ارتباط گرفته و شبکه‏‌ای جهانی را شکل می‌دهند که به مرزهای جغرافیایی محدود نیست.

اما جایگاه کشور ما که از نظر تاریخی در جمع چند کشور برتر دنیا قرار داریم، در استفاده از این شبکه جهانی و این رسانه‏ و ابزار جدید کجاست؟ کدام یک از موزه‏‌های ما درهایشان را به روی این اتفاق تازه گشوده یا خواهند گشود؟

امید که در روز جهانی سلفی گرفتن با موزه‌ها، موزه‌ه‌ای ما هم از مخاطبان‌شان دعوت کنند که در این رویداد شرکت کنند و اثری در این زمینه تولید کنند. شاید چنین اتفاقی موجب شود ما به معرفی موزه‏‌هایمان بیشتر از پیش توجه کنیم و حتی آثار قدرتمند موزه‌‏هایمان را به آثار شناخته شده‌‏ای در دنیا تبدیل کنیم، اتفاقی که اکنون هنوز نیفتاده است.

البته سلفی گرفتن در بعضی از موزه‏‌های دنیا هم هنوز ممنوع است و دلیل آن هم در بعضی موزه‌‏ها، رعایت قانون کپی رایت برای آثاری است که آنها را قرض گرفته و یا مالک شخصی دارند. در بعضی دیگر از موزه‌‏ها هم استفاده از فلش ممکن است به آثار آسیب وارد کند؛ از جمله این موزه‌‏ها، موزه ملی لندن و موزه‌‏های اسمیتسونین در واشنگتن، ام او ام ای در نیویورک و گالری ملی استرالیا در کانبرا هستند که قانون ممنوعیت عکس سلفی هنوز در آنها وجود دارد.

در پایان، اگر روزی خواستید به انجام این کار دست بزنید، یادتان باشد استفاده از مونوپاد برای گرفتن سلفی در موزه‌‏ها ممنوع است، چون می ‏تواند به ویترین ها و اشیا ضربه بزند.

معصومه کیانی/ مستندساز

۵۷۵۷

منبع خبر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا