به گزارش پایگاه فکر و فرهنگ مبلغ، حاج رضا حسن منفرد از معتمدان محله سرتخت میگوید: زمانی که بیشتر اهالی ری در محله نفرآبادزندگی میکردند و زمینهای کشاورزی و کاروانسرا دور حرم بود اهالی از کوچه کلیدداری بهعنوان نزدیکترین مسیری به حرم مطهر استفاده میکردند.
بنابر روایت همشهری، سال ها قبل خانواده فردی به نام کلیدداری که به دلیل اینکه کلید دارحرم بود به کلیدداری معروف شده بود در این کوچه زندگی میکرد. او کلیدارحرم بود و مسئولیت باز کردن در ضریح را بر عهده داشت و نذوراتی را که زائران در ضریح میریختند جمعآوری میکرد. شغل کلیدداری قدمتی طولانی در ری دارد و یکی از مشاغل مهم در محدوده محسوب میشد.
بناهای قدیمی در کوچه کلیدداری آن را متمایز کرده است. خانههایی با معماری دیدنی و تلفیقی از معماری ایرانی و اسلامی در این کوچه خودنمایی میکنند.
منفرد میگوید: «کوچه کلیدداری در گذشته شبیه باغی پردرخت و زیبا در دل کوچه و پسکوچههای ری خودنمایی میکرد. تب ساختوساز درختان کاج را ریشهکن کرد و از آن همه طراوت و سرسبزی جز چند کاج باقی نمانده است.»
او درباره خانه معروف کلیدداری نیزمی گوید: «کلیدداری یکی از مشاغل معروفی بود که اهالی ری بهواسطه علاقه به شاه عبدالعظیم به آن رغبت زیادی داشتند. علاوه بر این کوچه کلیدداری، خانه کلیدداری نیز جزء گنجینههای محله سر تخت است. این خانه متعلق به فردی به نام آقا گل تقوی بود. خانهای با معماری ایرانی و اسلامی دارای سردر حجاریشده زیبا که نشان از ذوق معمارش داشت. در بخش شرقی خانه حیاط، ایوان، در ورودیی و هشتی ورودی با کاشیکاری و آینهکاریهای زیبا متعلق به دوره قاجاریه دیده میشود. پشت در اصلی به سمت خیابان ایوان مقرنسکاری شده زیبایی قرار گرفته که یکی از جذابیتهای دیدنی خانه کلیدداری است.»