به گزارش پایگاه فکر و فرهنگ مبلغ، آیت الله جوادی آملی در استفتائی درباره « جهت فروش اتومبیل با وکالت و حق توکیل بهغیر و تفویض وکالت، واگذاری به غیر چه حکمی دارد؟» پاسخ گفتند که به نقل از پایگاه اطلاع رسانی این مرجع تقلید، تقدیم علاقه مندان می شود.
پرسش: شخصی جهت فروش اتومبیل خود به کسی وکالت با حق توکیل غیر میدهد و وکیل نیز وکالت را به استناد حق توکیل، به دیگری تفویض و واگذار میکند و در وکالت دوم تصریح مینماید «اقدام و امضای وکیل، به منزله اقدام و امضای موکّل و موکلِ موکل نافذ و معتبر و دارای اثرات قانونی است».
حال موکّل مبادرت به عزل وکیل اول نموده؛ آیا وکیل دوم نیز معزول است و یا اینکه باید مراتب عزل توسط موکّل به وکیل دوم مستقلاً اعلام شود؟
چنانچه وکیل دوم به استناد وکالت دوم، مبادرت به انجام معامله نماید، آیا معامله صحیح است یا خیر؟
پاسخ:
گرچه وکیل اول به اذن موکّل اصلی میتواند از طرف خود یا از طرف موکّل وکیل بگیرد، لیکن ظاهر آنچه در وکالت دوم تصریح شد، این است که وکیل دوم، وکیل میباشد نه وکیل از موکّل اصلی، وگرنه امضای او فقط به منزلهٴ امضای موکّل اصلی میبود؛ نه به منزله امضای هر دو (موکّل اصلی و وکیل).
چون وکیل دوم، وکیل از وکیل است، نه از موکّل اصلی، در صورتی که عزل وکیل اول به همان وکیل اول ابلاغ شود، وکیل دوم منعزل خواهد شد و نیازی به اعلام مستقل به او نیست.
اگر وکیل دوم بعد از عزل وکیل اول، در صورت جهل به عزل، معاملهای را در مورد عین متعلّق وکالت انجام دهد، معذور است و صحت عقد فضولی مزبور محتاج به اجازه مالک اصلی است.