رسول سلیمی: پنجاه و پنجمین نشست سالانه مجمع جهانی اقتصاد (WEF) با شعار «همکاری برای عصر هوشمندی» و با حضور مقامات ارشد دولتی و بخش خصوصی کشورهای جهان از روز دوشنبه به مدت پنج روز در شهر داووس سوییس برگزار میشود.
دکتر ظریف در ابتدای حضورش در اجلاس داووس با بورگه برنده، رئیس مجمع جهانی اقتصاد دیدار و گفتوگو کرد. در این ملاقات، دو طرف درباره همکاریهای جمهوری اسلامی ایران و مجمع جهانی اقتصاد تبادل نظر کردند. علاوه بر این، دیدار با الکساندر ووجیچ، رئیسجمهوری صربستان در دستور کار ظریف قرار گرفت و طرفین پیرامون تحولات آسیای غربی رایزنی کردند. ظریف در این دیدار، با تاکید بر لزوم حل اساسی و بنیادین بحران فلسطین، نبود توجه جدی به ریشههای بحران را عامل استمرار بحران در منطقه دانست. معاون راهبردی رئیسجمهور همچنین با رئیسجمهور عراق دیدار و ضمن بررسی چارچوبهای همکاری میان ایران و عراق، بر لزوم توسعه روابط در حوزههای مختلف از جمله امنیت، اقتصاد، انرژی و محیطزیست تأکید کردند.
ظریف در ادامه برنامه های امروز در یکی از جلسات اصلی مجمع جهانی اقتصاد با عنوان «گفتگوی ویژه درباره ایران» با فرید زکریا مجری و کارشناس رسانهای حوزه بینالملل شبکه سی ان ان امریکا به بررسی راهبردی مهمترین موضوعات ایران، منطقه و جهان پرداخت.
به ترامپ اطلاعات غلط می دهند
معاون راهبردی رئیسجمهور در پاسخ به سوال زکریا درباره یادداشت ظریف در نشریه «فارن افرز» و اظهارات او مبنی بر وجود فرصتی برای انعقاد توافق هستهای بین ایران با ترامپ گفت: «امیدواریم دیگران منطق و عقلانیت را انتخاب کنند. اما بگذارید این مسئله را باز کنم. جان بولتون در فوریه ۲۰۱۷ به فرانسه سفر کرد. او در سال ۲۰۱۶ گزارشی درباره نحوه خروج ترامپ از برجام نوشته بود»
ظریف تأکید کرد: «او از منافقین حدود ۴۰ هزار دلار رشوه دریافت کرده بود. بولتون در سخنرانی خود در اجلاس منافقین گفت که سال دیگر (۲۰۱۸) در تهران جشن خواهیم کرد و ماه آوریل به مشاور امنیت ملی ترامپ تبدیل شد. پامپئو ۲ روز پس از تأیید صلاحیت خود بهعنوان وزیر امور خارجه ترامپ به اسرائیل سفر کرد و از نتانیاهو خواست تا نمایشی تصنعی درباره اسناد محرمانه سرقت رفته از ایران ایجاد کند.»
او افزود: «ترامپ هشتم می از برجام خارج شد. وقتی به این تحولات نگاه میکنید و با رهبران کشورها صحبت میکنید متوجه میشوید که آنها ترامپ را متقاعد کرده بودند که ایران در حال سقوط است و خروج ناگهانی از برجام، میخ آخر در تابوت ایران خواهد بود. در مرحله دوم، اسناد ادعایی به نمایش گذاشته شده توسط نتانیاهو باعث شد تا حمایت جهانی از آمریکا برای خروج از برجام شکل بگیرد. هر ۲ نکته، حاکی از برداشتهای غلط مشاورین ترامپ است نه شخص ترامپ».
تحریم های ترامپ، اقشار ضعیف ایران را هدف قرار داده است
ظریف تأکید کرد: «ترامپ محافظت از بولتون که برپایه ادعای مضحک خواست ایران برای قتل او را نیز لغو کرده است. این ادعا همواره غلط بوده است. ترامپ بولتون، هوک (برایان هوک)، پمپئو و دیگر افراد را از دولت خود بیرون کرده است. در همین راستا امیدوارم ترامپ در دولت دوم خود مصممتر، واقعگراتر و آگاهانهتر باشد و بداند که خروج او از برجام که به اذعان او بهخاطر اسرائیل انجام شده است، باعث توسعه گسترده برنامه هستهای ایران شده است.»
او گفت: «ترامپ در مراسم تحلیف خود تأکید کرد که اینبار هیچ کاری بهخاطر دیگر کشورها نخواهد کرد. به اذعان آمریکاییها، ایران چندین روز تا ساخت سلاح هستهای فاصله دارد. البته مجددا تأکید میکنم، ما بهدنبال سلاح هستهای نیستیم. اما ترامپ در اهداف خود برای خروج از برجام، یعنی وادار کردن ایران برای محدودسازی برنامه هستهای خود، شکست خورده است» معاون راهبردی رئیس جمهور افزود: «البته او (ترامپ) تحریمهای سنگینی علیه ایران اعمال کرده است. او باید بداند که اقشار ضعیف در ایران درحال زجر کشیدن بابت تحریمهای او هستند.»
لغو مذاکره با امریکا متاثر از حمله هفتم اکتبر حماس
ظریف در پاسخ به سوال زکریا پیرامون «تسلیح نیروهای مقاومت توسط ایران» گفت: «اجازه دهید درباره این موضوع صحبت نکنیم. بسیاری، بسیاری از نیروها و کشورها را علیه دیگران تسلیح و مجهز میکنند و موفق نبودهاند. بگذارید آشکار بگویم، ما همواره از حقوقبشر حمایت کردیم.»
معاون راهبردی رئیسجمهور با اشاره به اینکه : «آنها (اعضای محور مقاومت) هرگز از ایران یا دستورات آن پیروی نکردهاند. ما از هفتم اکتبر اطلاعی نداشتیم، ما نیز شوکه شدیم، زیرا قرار بود با آمریکاییها درباره برجام در نهم اکتبر دیدار داشته باشیم که بهخاطر عملیات طوفانالاقصی، دیداری صورت نگرفت.» دکتر ظریف تأکید کرد: «اقدامات اسرائیل از لحاظ حقوق بشر، زیر نظر دیوان لاهه (دیوان بینالمللی دادگستری) است. بهخاطر حکم دیوان لاهه علیه نتانیاهو و وزیر دفاع پیشین اسرائیل (یوآو گالانت) آنها نمیتوانند به داووس سفر کنند.
ریشه بحران خاورمیانه در اسرائیل است
دکتر ظریف در پاسخ به سوالی درباره خواست برخی در واشنگتن برای ایجاد توافقی فراگیر با ایران که «عدم حمایت از نیروهای نیابتی ایران» را شامل شود گفت: «ما هرگز نیروی نیابتی در منطقه نداشتیم.» معاون راهبردی رئیس جمهور تأکید کرد: «دیگر کشورها ادعا میکنند که دستان ایران در منطقه قطع شده است. خب پس چرا نگران آن هستید؟ اگر ایران در منطقه قدرتی ندارد پس چرا نگران هستید؟ ادعای حمایت ایران از محور مقاومت و خواست واشنگتن برای قطع این حمایت، آدرس اشتباه دادن به این مسئله است. ریشه بحران منطقه و شکل گرفتن مقاومت در تلآویو، اشغالگری و نسلکشی اسرائیل علیه فلسطینیان است. ریشه این بحران در ایران نیست.» ظریف افزود: «در دهههای اخیر آمریکا و اسرائیل به ایران فشار آوردند تا مسئله فلسطین فراموش شود، اما ریشه این مسئله در ایران نیست. بلکه بدون یا با حمایت ایران، تا زمان عدم دستیابی به کشور مستقل فلسطین، مقاومتهای بیشتری علیه اشغالگری شکل خواهد گرفت.»
اسرائیل به دنبال امنیتی سازی منطقه است
ظریف در پاسخ به سوال زکریا درباره ادعای منابع اطلاعاتی آمریکا پیرامون فرصت چند هفتهای ایران برای ساخت سلاح هستهای گفت: «اگر میخواستیم سلاح هستهای بسازیم، تا الان آن را ساخته بودیم. برنامههای هستهای که با هدف ساخت سلاح هستهای شکل میگیرند شبیه برنامه هستهای ایران نیستند، آن نوع برنامهها کاملا مخفیانه هستند.»
او افزود: «افرادی همچون اسرائیلیها که نگران برنامه هستهای ما هستند و ادعا میکنند که ایران ظرف چند روز میتواند سلاح هستهای بسازد، خود از برجام استقبال نکردند. برجام میتوانست ۱۵ سال ایران را از سلاح هستهای دور نگه دارد.»
ظریف تأکید کرد: «ما به این میگوییم امنیتسازی تا ایجاد امنیت. ایران یک تهدید امنیتی نیست. برخی ایران را یک تهدید امنیتی جلوه میکنند. ایران هراسی و اسلام هراسی یک ابزار برای آنها است تا اقداماتی مشابه نسلکشی در غزه انجام دهند»
قدرت ایدئولوژیک ایران است که مقاومت را تقویت می کند
معاون راهبردی رئیسجمهور خطاب به فرید زکریا گفت: «شما میگویید سرمایهگذاری ایران در محور مقاومت، تصمیمی نابخردانه بوده است، اما به باور من، ما به قدرتهای ایدئولوژی باور داریم. توانایی ایدئولوژیک ایران برای کشاندن شهروندان کشورهای متعدد در جهان به خیابانها، به ما قدرت میدهد. همچنان از این قدرت برخوردار هستیم و میتوانیم مشابه اوایل انقلاب اسلامی، به مردم جهان انگیزه بدهیم.»
دکتر ظریف تاکید کرد «بهخاطر تاریخ ایران، همواره به کشورهای خارجی به چشم یک تهدید نگاه کردیم و در دهههای اخیر نشان دادیم که طعمه بقیه نخواهیم شد. در گذشته طعمه سادهای بودیم، انگلیسها، روسها کشور را اشغال کرده بودند و پس از جنگ جهانی دوم، یک قحطی تحمیل کرده بودند، اما دیگر کشورها ایران را کشوری ضعیف نمیدانند.»
دفاع ظریف از آرمان کشور مستقل فلسطین
معاون راهبردی رئیس جمهور در پاسخ به سوال زکریا که با اشاره به تحولات در سوریه و ۱۵ ماه جنگ در غزه و جنگ اسرائیل علیه حزبالله گفت جایگاه ایران در منطقه ضعیف شده، با اشاره به سابقه تاریخی منازعه اسرائیل و فلسطین گفت:
«مقاومت در برابر نسلکشی، اشغالگری و آپارتاید اسرائیل حتی پیش از انقلاب اسلامی در ایران وجود داشت. مقاومت دقیقا در زمانی که اسرائیل باور داشت مقاومت فلسطین را درهم شکسته، قدرت گرفت. اگر به خاطر داشته باشید در سال ۱۹۸۲ اسرائیل در جنگ خود علیه لبنان، تا بیروت را اشغال کرد تا مقاومت فلسطین را به کل نابود کند. از سال ۱۹۸۱ تا ۱۹۸۷، جهاد اسلامی، حزبالله و حماس شکل گرفتند.»
ظریف در ادامه با دفاع از آرمان های فلسطین به مسئله تصمیم سازی غربی ها بر اساس اطلاعات گمراه کننده پرداخت و گفت: «آرزوهای دیگران درباره از بین رفتن مقاومت، بر پایه اطلاعات گمراهکننده و چارچوب ساخته شده توسط اسرائیل شکل گرفته است که این یک موضوع اسرائیلی-فلسطینی نیست، بلکه موضوعی ایرانی-اسرائیلی است.»
نابودی پدافند ایران صرفا یک ادعاست
ظریف در پاسخ به ادعای زکریا درباره «نابودی پدافندهای هوایی ایران توسط اسرائیل» تصریح کرد: «این صرفا یک ادعاست.» معاون رئیس دولت چهاردهم تأکید کرد: «ادعا درباره نابودی پدافند هوایی ایران، یک داستانسرایی است و علتهایی برای این داستان سرایی وجود دارد. بله صدماتی وارد شد، اما پدافندی نابود نشده است. هشت سال بدون هیچ سلاحی علیه کشوری که همگان از آن حمایت میکردند جنگیدیم و ذرهای از خاکمان تصرف نشد. این مسئله در ۲۲۰ سال گذشته در تاریخ ایران، بیسابقه بود. در ۲۲۰ سال پیش از جنگ عراق، در هر جنگی که در آن حضور داشتیم، شکست خوردیم.»
پزشکیان از حقوق زنان و اقلیت ها حمایت کرد
معاون راهبردی رئیس جمهور در پاسخ به ادعای زکریا درباره حقوق زنان در ایران و وعدههای رئیسجمهور در طول کارزار انتخاباتی خود گفت: «مایه افتخارم است که بگویم در تشکیل کابینه دولت ایران نقشی داشتم و چهار زن در کابینه حضور دارند. زمانی که در خیابانهای تهران حضور پیدا میکنید میبینید که برخلاف قانون، برخی حجابهای خود را رعایت نکردهاند، اما دولت تصمیم گرفته تا زنان را تحت فشار قرار ندهد و رئیسجمهور پزشکیان به وعده خود عمل کرده است» ظریف افزود: «اقلیتها در ایران استاندار شده و مقام گرفتهاند. در کابینه نیز فردی اقلیت وجود دارد. پزشکیان به این دستاوردها افتخار میکند. هرچند کافی نیست، بلکه قدم به سوی جهتی درست است.»
۲۱۳۳۱۵