الهه جعفرزاده: محققان دریافتند افرادی که هر هفته ۱۵۰ گرم از هر نوع شکلاتی میخورند، ۱۰ درصد کمتر در معرض دیابت قرار دارند، اما افرادی که حداقل پنج وعده شکلات تلخ در هفته مصرف میکنند، ۲۱ درصد کمتر در معرض ابتلا به این بیماری هستند.
این مطالعه که در مجله BMJ منتشر شد، دادههای پزشکی بیش از ۱۹۲ هزار بزرگسال را در خصوص مصرف شکلات در رژیم غذایی مورد بررسی قرار داد. برخلاف مطالعات قبلی، این تحقیق به جای اینکه هر دو نوع شکلات را با هم ترکیب کند، شکلات تلخ و شکلات شیری را مقایسه کرد.
در حالی که شکلات تلخ و شیری دارای کالری مشابهی هستند، شکلات تلخ دارای محتوای کاکائوی غنیتری است.
پژوهشگران میگویند: «ما معتقدیم محتوای کاکائو، تفاوت عمدهای است که به ارتباط افتراقی بین شکلات و دیابت کمک میکند. مصرف شکلات تلخ ممکن است در درازمدت با کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ همراه باشد، اما شکلات شیری چنین فوایدی یا مشابه آن را ندارد.»
در تجزیه و تحلیل اولیهی ۱۹۲هزار و ۲۰۸ شرکتکننده که هر نوع شکلاتی خوردند، مشخص شد که حدود ۱۹ هزار نفر در طول تحقیق به دیابت نوع ۲ مبتلا شده بودند. این خطر در مقایسه با افرادی که شکلات مصرف نمیکردند، تقریباً ۱۰ درصد کمتر بود. با این حال، هنگامی که تجزیه و تحلیل ثانویه، در خصوص ارزیابی مصرف شکلات تلخ انجام شد، درصد سلامتی در گروهی که شکلات تلخ میخوردند، بیشتر بود. در این تحلیل، هیچ مزیت قابل تشخیصی حاصل از مصرف شکلات شیری وجود نداشت.
محققان، با نگاهی به دادههای ربع قرن، دریافتند که شیوع دیابت نوع ۲ در افرادی که پنج وعده شکلات تلخ در هفته میخوردند، کمترین میزان را داشت.
به دنبال شکلات تلخ با درصد بالاتر باشید
ارتباط بین شکلات تلخ و کاهش خطر دیابت نوع ۲ ممکن است به علت وجود ترکیبات گیاهی به نام پلی فنول در این ماده باشد که خواص آنتی اکسیدانی و ضد التهابی دارند.
جامدات کاکائو حاوی بیشتر پلی فنولهای شکلات است. بستههای شکلات تلخ به شما میگویند که چند درصد از محصول از مواد جامد کاکائو تشکیل شده است.
جامدات خشک کاکائو اجزای تشکیلدهنده دانههای کاکائو هستند. شکلات تلخ ممکن است چندین برابر بیشتر از شکلات شیری حاوی مواد جامد کاکائو باشد، به این معنی که پلی فنولهای بیشتری در شکلات تلخ با درصد بالاتر وجود دارد.
محققان بر این باورند که این پلیفنولهای موجود در شکلات تلخ به بهبود حساسیت به انسولین و بهبود عملکرد انسولین در بدن کمک میکنند و از این طریق سطح قند خون را مدیریت و تنظیم میکنند.
محققان افزودند: «مصرف فرآوردههای کاکائویی با فلاوانول بالا در بهبود مقاومت به انسولین در میان افراد دارای اضافه وزن و چاقی، افزایش سطح کلسترول لیپوپروتئین با چگالی بالا و کاهش فشار خون در بیماران دیابتی نقش دارد.»
شکلات تلخ چاقکننده نیست
این مطالعه جدید، مصرف شکلات شیری را با افزایش وزن در طولانیمدت مرتبط دانست؛ که همین موضوع به نوبه خود میتواند خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ را افزایش دهد.
به گفته محققان، شکلاتهای پرچرب و قندی مانند شکلات شیری یا شکلات سفید، در صورت مصرف بیش از حد میتوانند به افزایش وزن و افزایش سطح قند خون بینجامند؛ که این موارد از ریسکفاکتورهای ابتلا به دیابت نوع ۲ هستند.»
پلی فنولهای موجود در شکلات تلخ میتوانند نحوه متابولیسم بدن در خصوص قند و چربی را تغییر دهند؛ در نتیجه افزایش وزن را نفی کرده و به کاهش ریسکفاکتورهای بیماری قلبی متابولیک هم کمک کنند.
یافتههای کلی نهایی این پژوهش نشان میدهد که افزایش مصرف شکلات تلخ با کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ مرتبط است. در مقابل، افزایش مصرف شکلات شیری در طولانیمدت با افزایش وزن همراه است.
منابع: theguardian ، verywellhealth ، newatlas
۴۷۲۳۲