خبرگزاری خبرآنلاین در گزارشی با تیتر «پازل هایی از دوران دبیری و پسادبیری شمخانی در شورایعالی امنیت ملی/ بازهم سکوت شمخانی درباره پسرانش شکسته نشد» به بررسی اقدامات علی شمخانی در دوران دبیری شورای عالی امنیت ملی پرداخته است.
در بخشی از این گزارش آمده است:
شمخانی در حملاتی، شخص حسن روحانی را هدف میگیرد و میگوید: «دولت حسن روحانی هیچ اعتقادی به عکسالعمل نشاندادن در برابر خروج آمریکا از برجام و بیعملی اروپاییها نداشت.»
دبیر پیشین شورای عالی امنیت ملی، در بخش دیگری از سخنانش، به دفاع از قانونی میپردازد که حسن روحانی چندین بار علیه نحوه تصویب آن آن موضعگیری کرده و حتی آن را توطئهای برای زمین زدن دولت دوازدهم دانسته بود؛ قانون اقدام راهبردی.
شمخانی میگوید: «یکی از دلایل وجود دستاوردهای فنی هستهای که الان داریم، قانون اقدام راهبردی است. برخی الان میگویند غنیسازی را ما ۶۰ درصد کردیم اما اینطور نیست…غنیسازی ۶۰ درصدی نتیجه تصمیم دیگران و قانون اقدام راهبردی بود نه آنها.» روحانی این قانون را مانعی برابر احیای برجام دانسته و گفته بود «اسفند ۹۹ یا فروردین ۱۴۰۰» امکان این اتفاق بود.
شمخانی شمشمیر را از رو بست /عدم احیای برجام از کجا آب می خورد
حالا با این سخنان شمخانی و بستن شمشیر از رو برای روحانی و تیم هستهای دولت او، خود شمخانی هم تایید میکند که عدم احیای برجام از کجا آب میخورده است؛ دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی به مدیریت علی شمخانی.
پیش از این مقامات ارشد دولت دوازدهم سخنانی با همین مضمون بیان کرده بودند؛ نقشی که دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی در عدم احیای برجام و رفع نشدن تحریمها در پایان دولت روحانی ایفا کرد تا تحریمها همچنان پابرجا بمانند.
البته باید به این نکته هم اشاره کرد که شمخانی و دبیرخانهاش تنها مخالفان احیای برجام نبودهاند؛ جلیلی و رفقا یکی دیگر از دستههای مخالف احیای برجام بودند؛ در کنار برخی دیگر…
شاید نقش شمخانی از این بابت پررنگ دیده میشود که از دیگر همراهانش در این راه که خواسته یا ناخواسته با آنها هممسیر شده بود، صحبت نشده است یا در حد تک اشارتی سخن گفته شده است؛ مانند آنچه امیرحسین ثابتی در یک ویدئو از نقش محمود نبویان در جلوگیری از احیای برجام در دوران ریاست جمهوری ابراهیم رئیسی گفته است. ناگفته پیداست وقتی در دولت رئیسی چنین اقداماتی میکنند، به طریق اولی در دولت روحانی با توپی پر تر جلو مذاکره میایستادند.
احیای برجام یعنی کنار رفتن دلالان
با این حال نقش شمخانی و دبیرخانهاش در عدم احیای برجام را نمیتوان نادیده گرفت؛ چنانچه محمود واعظی رئیس دفتر رئیس جمهوری دولت دوازدهم گفته بود اگر دبیرخانه همسو بود، چه بسا در همان دولت دوازدهم برجام احیا میشد.
احیای برجام به معنای رفع تحریمها و گشایشهای اقتصادی و به عبارتی دیگر کنار رفتن دلالان در این میان است. دلالانی که به واسطه تحریم فروش نفت ایران، به صورت شخصی اقدام به فروش نفت میکنند و در این میانه، سودهای کلانی از بابت راههای دور زدن تحریمها وارد زندگیشان میشود.
۲۹۲۱۹