به گزارش خبرآنلاین، در شرایطی که موضوع کردهای سوریه به اصلیترین بحران داخلی سوریه پس از سقوط دولت بشار اسد تبدیل شده و دولت ترکیه از احتمال عملیات نظامی سخن میگوید، «مظلوم عبدی» فرمانده شبهنظامیان کُرد سوریه با سفر به اربیل با «مسعود بارزانی» که روابط خوبی با آنکارا دارد، دیدار کرد.
به گزارش فارس، «هوشیار زیباری» وزیر خارجه اسبق عراق و از اعضای ارشد حزب دموکرات کردستان در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «ملاقات امروز در اربیل میان مسعود بارزانی و فرمانده نیروهای دموکراتیک سوریه (SDF) در شمال شرق سوریه، دستاورد مهمی برای تقویت اتحاد کردها و تحکیم جایگاه آنها در مقابل حاکمان جدید سوریه در دمشق، به منظور دستیابی به یک گذار سیاسی آرام، محسوب میشود.
از همه متحدان و دوستانمان سپاسگزاریم».این دیدار در شرایطی صورت میگیرد که ترکیه از حاکمان جدید دمشق خواسته است تشکیلات کردهای سوریه را از بین ببرند یا اینکه ترکیه دست به اقدام نظامی خواهد زد؛ این روزها نیز اطراف سد تشرین در شرق حلب، شاهد درگیریهای شدیدی میان کردهای سوریه با شورشیان سوری مورد حمایت ترکیه است.پیش از این خبرهایی از احتمال میانجیگری مسعود بارزانی میان کردهای سوریه با ترکیه منتشر شده بود.
روزنامه الشرقالاوسط نیز در گزارشی با اشاره به دیدار مظلوم عبدی با مسعود بارزانی نوشت: «مذاکرات برای پایان دادن به درگیری مسلحانه چهل ساله در ترکیه، امید به صلح را افزایش داده است، اما وضعیت شکننده نیروهای کرد در سوریه و عدم اطمینان از نیات آنکارا، بسیاری از کردها را در مورد آینده نگران کرده است».طبق گزارشها، عبدالله اوجالان، رهبر زندانی گروهک حزب کارگران کردستان (PKK)، آمادگی خود را برای به زمین گذاشتن سلاح به عنوان بخشی از فرآیند صلح اعلام کرده است. این فرآیند به شورشی که PKK در سال ۱۹۸۴ علیه ترکیه آغاز کرد، پایان خواهد داد.الشرقالاوسط نوشت که این درگیری بیش از ۴۰ هزار کشته برجای گذاشته، مانع توسعه در جنوب شرقی ترکیه (منطقهای با اکثریت کرد) شده و شکافهای سیاسی عمیقی ایجاد کرده است.مقامات حزب دموکراتیک خلق (HDP) در اواخر دسامبر سال گذشته با اوجالان ملاقات کردند. از آن زمان، این حزب با احزاب دیگر، از جمله حزب عدالت و توسعه به رهبری رجب طیب اردوغان، برای بحث در مورد پیشنهاد اوجالان وارد گفتوگو شده است. هر دو طرف این مذاکرات را «مثبت» توصیف کردهاند.دو منبع در HDP به رویترز گفتند که این حزب قصد دارد در ۱۵ ژانویه دوباره با اوجالان در زندان جزیره امرالی در شمال غربی ترکیه، جایی که او از سال ۱۹۹۹ در آنجا زندانی است، ملاقات کند. این منابع انتظار دارند که این دیدار منجر به یک طرح مشخص برای مذاکرات صلح شود.
«گلستان کلچ کوچوک اوغلو»، نایب رئیس فراکسیون پارلمانی HDP، سومین حزب بزرگ پارلمان ترکیه، به رویترز گفت: «ـانتظار داریم در دومین دیدار با اوجالان، این فرآیند شکل بگیرد و یک نقشه راه روشن برای ایجاد چارچوب قانونی تعیین شود».هنوز مشخص نیست که اوجالان در هرگونه توافقی به دنبال چیست، اما HDP از او نقل قول کرده که به تلاشها برای ایجاد «تحول دموکراتیک» در ترکیه اشاره کرده است.کردها مدتهاست که به دنبال حقوق سیاسی و فرهنگی بیشتر و حمایت اقتصادی هستند. HDP همچنین خواستار آزادی اوجالان است.الشرقالاوسط نوشت: «پس از سقوط بشار اسد، موازنه قوا در سوریه تغییر کرده است. این امر باعث شده نیروهای کرد سوریه در موقعیت ضعیفتری در برابر نیروهای مورد حمایت ترکیه و حاکمان جدید دمشق، که با آنکارا روابط دوستانه دارند، قرار گیرند».به نوشته این روزنامه، ترکیه هشدار داده است که اگر یگانهای مدافع خلق (YPG) منحل نشوند، ممکن است حمله نظامی در شمال سوریه علیه آنها انجام دهد. ترکیه YPG را یک سازمان تروریستی و بخشی از PKK میداند، اما این یگانها همچنین متحد ایالات متحده در مبارزه با داعش هستند و این موضوع، مسئله را پیچیدهتر میکند.
از سوی دیگر اردوغان همچنان لحن تندی نسبت به PKK دارد. او پس از جلسه کابینه این هفته گفت: «کسانی که خشونت را انتخاب میکنند، در کنار سلاحهایشان دفن خواهند شد».او تهدید به اقدام نظامی علیه نیروهای کرد در سوریه را تکرار کرد و گفت: «ممکن است یک شب ناگهان حمله کنیم».هرچند در سطح داخلی، آنکارا به تمایل خود برای رسیدگی به مسئله کردها اشاره کرده و ماه گذشته یک طرح توسعه ۱۴ میلیارد دلاری را برای کاهش شکاف اقتصادی بین جنوب شرقی ترکیه و سایر مناطق اعلام کرد.الشرقالاوسط نوشت که پایان دادن به این درگیری در سراسر ترکیه مورد استقبال گسترده قرار خواهد گرفت، اما دولت اردوغان با توجه به دشمنی اکثر ترکها نسبت به اوجالان و PKK پس از چهار دهه خونریزی، و مخالفت بسیاری با مذاکرات صلح، با وظیفه دشواری روبرو است.
۳۱۰۳۱۰