استراتژی رشد

تیم کوک به گفتگو می‌نشیند

یکی از خبرنگاران سایت وایرد در هفتمین سال افتتاح پردیس اپل پارک مصاحبه‌ای را با تیم کوک ترتیب داده است.

«استیون لوی»، (Steven Levy)، مصاحبه‌کننده وب‌سایت «وایرد» (Wired) در گفتگو با مدیرعامل اپل تلاش کرده بیشتر درمورد «اپل اینتلیجنس یا هوش اپل» (Apple Intelligence) و پلتفرم هوش مصنوعی اپل که مدت کوتاه از عرضه آن می‌گذرد، صحبت کند؛ برخی کارشناسان معتقدند اپل در عرضه پلتفرم هوش مصنوعی از رقبای خود جا مانده است؛ درحالی‌که رقبای سرسخت اپل در سال میلادی جاری و سال گذشته، چت‌بات‌های خود را عرضه کردند و سرخط خبرها را از آن خود کردند، باارزش‌ترین شرکت جهان (در زمان نگارش این مطلب) مشغول نمایش هدست واقعیت افزوده گران‌قیمت و حجیمش بود! اپل باید در حوزه هوش مصنوعی موفق عمل کند؛ در غیر این صورت ممکن است در آینده نتواند در جایگاه برتر باقی بماند.

البته کوک هم مانند استیو جابز از نزول جایگاه شرکتش وحشتی ندارد و معتقد است اولین بودن به معنای بهترین بودن نیست؛ در حقیقت او به رویکردی اعتقاد دارد که خودش آن را «اپل کلاسیک» (Classic Apple) می‌نامد؛ اگر بخواهیم اپل کلاسیک را تعریف کنیم باید بگوییم معمولاً کوپرتینونشین‌ها پس از عرضه فناوری جدید، مدتی پس از شدت گرفتن رقابت در حوزه آن فناوری و ورود غول‌های بزرگ به میدان رقابت، وارد عمل می‌شوند و سعی می‌کنند کاربردهای جدیدی از آن فناوری ارائه و حتی آن را جذاب کنند؛ مثلاً آیپاد موسیقی دیجیتال را بازتعریف کرد؛ این دستگاه اولین دستگاه پخش MP3 نبود اما جمع‌وجور بودنش، سهولت استفاده از آن و یکپارچگی‌اش با فروشگاه آنلاین، روش جدیدی برای بهره‌مندی مردم از موسیقی ایجاد کرده بود.

در ضمن، کوک ادعا می‌کند اپل از همان ابتدا برای انقلاب هوش مصنوعی آماده بوده است؛ مدیرعامل اپل سال ۲۰۱۸، «جان جیاناندریا» (John Giannandrea)، مدیر برتر هوش مصنوعی گوگل، را در راستای اقدامی بی‌سابقه برای افزایش معاونان ارشد شرکتش به خدمت گرفت. سپس برنامه طولانی‌مدت خودرو هوشمند اپل را متوقف (اپل درحالی‌که کاملاً مشخص بود، برنامه‌ای برای خودروهای خودران دارد، هرگز درمورد این پروژه چیزی نگفت.) و پتانسیل‌های یادگیری ماشین شرکت را برای ساخت هوش مصنوعی در محصولات نرم‌افزاری خود متمرکز کرد.

اپل ژوئن، نتایج فعالیتش در حوزه هوش مصنوعی را اعلام کرد که یک لایه AI برای کل محصولاتش بود. در ضمن کوک قراردادی با OpenAI، طلایه‌دار حوزه طراحی و ایجاد چت‌بات‌ها، منعقد کرد تا دسترسی کاربران اپل به ChatGPT امکان‌پذیر شود. ابزار اپل برای ایجاد ایموجی‌های سفارشی با دستورات صوتی، با عنوان جِن‌موجی «Genmoji» و هوش مصنوعی ساخت تصویر با نام ایمیج «پِلی‌گِروند» (Image Playground)، نمونه‌ای از ابزارهای AI هستند که عرضه شده‌اند. درضمن اپل نسخه آزمایشی بهبودیافته دستیار هوش مصنوعی ضعیف خود، سیری، را نیز منتشر کرده است.

شاید چیزی که هوش مصنوعی اپل را متمایز می‌کند (حداقل از نظر خود اپل!)، تمرکزش بر حفظ حریم خصوصی است که یکی از اقدامات شاخص اپل در دوره مدیریت تیم کوک محسوب می‌شود. آن دسته از ابزارهای AI که از طریق به‌روزرسانی‌های نرم‌افزاری برای آیفون‌های جدید و مک‌های نسبتاً جدید عرضه می‌شوند، عمدتاً روی خود دستگاه اجرا خواهند شد؛ داده‌های شما به فضای ابری ارسال نمی‌شوند. به گفته کوک، پردازش وظایف پیچیده‌تر هوش مصنوعی، در بخش‌های امن مراکز داده اپل انجام می‌شود.

مهارت کوک در تبلیغ نتایج تصمیمات بزرگش نکته مهم دیگری است که حتماً باید به آن اشاره شود. از میان این تبلیغات می‌توان به تبلیغ و مانوردادن مدیرعامل اپل روی اپل واچ و سرمایه‌گذاری‌اش روی تراشه‌های سیلیکونی سفارشی اشاره کرد. تراشه‌های سیلیکونی سفارشی اپل نوآوری‌هایی را به ارمغان آورده‌اند که قدرت دستگاه‌های آیفون و لپ‌تاپ‌های اپل را افزایش داده‌اند؛ البته رهبر کوپرتینونشین‌ها تصمیمات زیان‌بار بی‌نتیجه‌ای هم در پرونده خود دارد؛ مانند پروژه چند میلیارد دلاری خودروی هوشمند.

استیون لوی قبل از آغاز گفتگو با تیم کوک انتظار داشت او با آرامش از مزایای محصولات اپل تمجید کند و انتقادات از شرکت بسیار قدرتمندش را بی‌جا جلوه دهد. در این مصاحبه کوک برخلاف جابز که همیشه با لحنی تند صحبت می‌کرد؛ با لحنی متواضع و ملایم دستاوردهای شرکت را ارزیابی کرد. خلاصه‌ای ساده‌شده از مصاحبه تیم کوک با وب‌سایت وایرد را در ادامه می‌آوریم:

اولین بار کی متوجه شدی قرار است هوش مصنوعی مولد به موضوعی بسیار مهم تبدیل شود؟

نمی‌توانم بگویم دقیقاً لحظه خاصی به این موضوع پی بردم؛ این موضوع مثل موج یا غرش رعد کم‌کم در ذهنم شکل گرفت. ما سال ۲۰۱۷، یک موتور عصبی را در محصولاتمان قرار دادیم. آن زمان کاملاً مشخص بود هوش مصنوعی و یادگیری ماشینی موضوعات مهمی هستند. واضح بود که باید افراد زیادی را در این حوزه به خدمت بگیریم؛ چون قرار بود این فناوری‌ها دوران جدیدی برای محصولاتمان رقم بزنند.

چطور متوجه شدید قرار است با این فناوری چه چیزی بسازید؟

می‌خواستیم به‌شکلی نوآوری کنیم که هم شخصی باشد هم حریم خصوصی را حفظ کند. براساس رویکرد اپل کلاسیک شروع کردیم به فکرکردن درباره اینکه چطور می‌توانیم هر 2 هدف را محقق کنیم. چطور می‌توانید این فناوری را به‌گونه‌ای ارائه دهید که به نفع مردم باشد و زندگی آنها را بهبود بخشد؟

در سخنرانی‌های شما، عبارت «اپل اینتلیجنس» (Apple Intelligence) تقریباً مترادف هوش مصنوعی (Artificial Intelligence یا AI) به کار می‌رود. آیا فکر می‌کنید مردم از هوش مصنوعی می‌ترسند؟

 به نظرم همین‌طور است. ما درمورد نام‌گذاری همه‌چیز بحث‌های زیادی کرده‌ایم و درنهایت به نام اپل اینتلیجنس رسیدیم. این نام بازی کلامی بر اساس هوش مصنوعی نبود. وقتی به گذشته نگاه می‌کنیم، به نظر می‌رسد انتخابی کاملاً واضح بوده است.

برخی شرکت‌ها برای خدمات مبتنی‌بر هوش مصنوعی هزینه می‌گیرند؛ آیا شما هم به این موضوع فکر کرده‌اید؟

هرگز درباره دریافت هزینه برای این پلتفرم حرفی نزده‌ایم. آن را شبیه فناوری چندلمسی (multitouch) می‌بینیم که انقلاب گوشی‌های هوشمند و تبلت‌های مدرن را ممکن کرد.

شما شخصاً مدتی است از اپل اینتلیجنس استفاده می‌کنید، کدام‌یک از ویژگی‌های این پلتفرم، برای شما مفیدتر بوده است؟

ما شرکتی مبتنی‌‍بر ایمیل هستیم و من ایمیل‌های زیادی از کاربران، کارمندان، شرکا و غیره دریافت می‌کنم. خلاصه‌کردن پاسخ‌ها با کمک اپل اینتلیجنس تغییری اساسی است. قابلیت اولویت‌بندی کارها به‌طوری‌که مدیریت روزمره و دستی لازم نباشد، نیز یکی از ویژگی‌های شاخص اپل اینتلیجنس محسوب می‌شود؛ البته این پلتفرم قابلیت‌های سرگرم‌کننده‌ای هم دارد؛ مثل ایمیج پِلی‌گِروند.

شنیده‌ام گفته‌اید اپل اینتلیجنس می‌تواند شما را بامزه‌تر کند که کمی عجیب به نظر می‌رسد.

 به‌نظرم این فناوری می‌تواند ظاهر شما را دوستانه‌تر کند و با روش‌های مختلف به‌نوعی شما را بامزه‌تر نیز نشان دهد.

این موضوع که هوش مصنوعی می‌تواند به‌جای افراد صحبت کند، باعث می‌شود به این فکر کنم که آیا ممکن است ماهیت ارتباطات ضعیف شود. اگر اپل اینتلیجنس چیز بامزه‌ای بنویسد، چه کسی بامزه است؟ فرستنده یا هوش مصنوعی؟

چنین نگرشی از خود شما نشأت می‌گیرد؛ افکار و دیدگاه شماست. هر دوی ما به یاد داریم که ظهور رایانه شخصی چه کاربردهایی داشت؛ با ساخت این وسیله دیگر نیازی نبود خودتان ماشین‌حساب بزنید و به‌جای آن با صفحه‌گسترده‌ای (spreadsheet) کار می‌کردید. دیگر نیازی نبود با ماشین‌تحریر کار کنید و به‌جای آن از نرم‌افزار پردازشگر متن استفاده می‌کردید. ابزار هوش مصنوعی ساخت موسیقی «لاجیک پرو» (Logic Pro) به موسیقی‌دانان کمک می‌کند موسیقی خلق کنند اما همچنان موسیقی‌دانان خالق اثر هستند!

یکی از دموهای شما درباره فرد فارغ‌التحصیل خیالی است که برای شغل درخواست می‌دهد؛ انگیزه‌نامه او محاوره‌ای و کمی کودکانه است اما همین انگیزه‌نامه با کمک اپل اینتلیجنس و فقط یک کلیک، به‌گونه‌ای تغییر می‌کند که انگار فردی زیرک و باهوش آن را نوشته است. اگر من در جایگاه کارفرما آن شخص را استخدام کنم و او نتواند شایستگی‌های ذکرشده در نامه‌اش را در عمل نشان دهد، شاید احساس کنم گول خورده‌ام.

فکر نمی‌کنم این‌طور باشد. با استفاده از این ابزار، نتیجه کار شسته‌رفته‌تر به نظر می‌رسد. در استفاده از آن هم همچنان مختارید؛ مثل اینکه من و شما روی چیزی با هم کار کنیم؛ یک به‌علاوه یک می‌تواند بیشتر از دو شود، درست است؟

به نظرم استدلال مخالف با این موضوع این است که در روزهای اولیه جستجوی اینترنتی، مردم شکایت می‌کردند که دیگر کسی زحمت حفظ‌کردن تاریخ‌ها را به خود نمی‌دهد: همه می‌گفتند «نیازی نیست، من موتور جستجو دارم!»؛ بنابراین دیگر کسی تاریخ یاد نمی‌گیرد و حالا هم نیازی نیست نحوه نوشتن نامه‌ حرفه‌ای را یاد بگیرید.

این نگرانی‌ها سال‌هاست وجود دارند. یادم می‌آید زمانی مردم احساس می‌کردند ماشین‌حساب مهارت‌ محاسبه افراد را اساسی ضعیف خواهد کرد؛ آیا واقعاً این کار را کرد یا باعث شد کارها سریع‌تر و راحت‌تر شود؟

من قبلاً بلد بودم تقسیم طولانی انجام دهم، دیگر بلد نیستم.

من فراموش نکرده‌ام.

آفرین به شما! نکته دیگری که درباره اپل اینتلیجنس توجهم را جلب می‌کند این است که شما قبلاً اطلاعات زیادی از طریق ایمیل‌ها، تقویم‌ها و سایر محصولات اپل در اختیار داشتید؛ این اطلاعات را به یکدیگر متصل می‌کنید تا پلتفرمتان مفید باشد؛ حریم خصوصی هم به همین دلیل این‌قدر حیاتی است؛ شرکت‌های زیادی نمی‌توانند این کار را انجام دهند، چون اکوسیستم اپل را ندارند.

ما این موضوع را ارزش اکوسیستم در نظر نمی‌گیریم، بلکه آن را کاری می‌بینیم که به مردم کمک می‌کند زندگی‌شان بهتر شود. واضح است که اکوسیستم ما این کار را انجام می‌دهد.

آیا اجازه استفاده از برنامه‌های اپل مثل (Mail) و «Messages» در سیستم‌های هوش مصنوعی‌ شرکت‌های دیگر وجود دارد؟ برای حفظ حریم خصوصی در چنین شرایطی چه فکری کرده‌اید؟

همیشه پیامدهای حریم خصوصی را در نظر خواهیم گرفت. قبول نداریم که بین حفظ حریم خصوصی به بهترین شکل ممکن و هوش مصنوعی یکی را باید انتخاب کنیم. بخش زیادی از ویژگی‌های اپل اینتلیجنس روی خود دستگاه اجرا می‌شوند اما در برخی کارها به مدل‌های قدرتمندتری نیاز داریم؛ بنابراین پلتفرمی برای محاسبات ابری خصوصی طراحی کردیم که اساساً همان سطح حریم خصوصی و امنیت ایجادشده در دستگاه شما را دارد. ما فقط به تلاش ادامه دادیم تا به ایده‌ای درست برسیم.

خب، اجازه بدهید کمی بحث را عوض کنیم. اپل مشغول طراحی تراشه‌های اختصاصی برای افزایش کارایی و قدرت محصولاتش است. به‌نظر من چنین دستاوردی جزو آن دسته از موفقیت‌های اپل بوده که در دهه اخیر توجه زیادی به آن نشده است.

تراشه‌های سیلیکونی ابزار بزرگی برای موفقیتمان هستند. همیشه باور داشتیم باید در حوزه فناوری‌های اصلی، فناوری‌های اختصاصی خودمان را داشته باشیم و محصولاتمان بر پایه آنها ساخته شوند. استیو درمورد این موضوع صحبت کرده بود. نمی‌گویم همیشه این کار را کرده‌ایم اما همیشه به این اصل باور داشتیم و همیشه مسیری برای تحقق این هدف وجود داشته است.

اما شما از یک فناوری غیراختصاصی استفاده می‌کنید؛ مدل‌های زبانی بزرگ با دانش جهانی که شما آن را به OpenAI برون‌سپاری کرده‌اید. زمانی که این همکاری اعلام شد، به نظر می‌رسید که به‌عنوان توافقی اولیه مطرح شده باشد. آیا درنهایت خودتان ناگزیر به ساخت مدل‌های قدرتمند LLM (مدل‌های زبانی بزرگ) خواهید شد؟

من نمی‌خواهم چیزی را در این زمینه پیش‌بینی کنم. ما احساس کردیم OpenAI پیشرو است و جلوتر از دیگران حرکت کرده. همچنین شاید بخشی از مشتریان ما خواستار دسترسی به دانش جهانی باشند (قابلیتی که هوش مصنوعی اپل ارائه نمی‌دهد) و می‌خواستیم این دسترسی را به شیوه‌ای جذاب ادغام کنیم که انتخاب بین دسترسی یا عدم‌دسترسی به دانش جهانی را برای کاربران امکان‌پذیر کند.

به نظر می‌رسد حال‌وهوای رابطه شما با OpenAI تغییر کرده است؛ حتی قبل از شروع استفاده از ChatGPT در محصولاتتان. اول قرار بود اپل ناظری در هیئت‌مدیره OpenAI داشته باشد اما دیگر این‌طور نیست. اخیراً شایعه شده قصد دارید در دوره سرمایه‌گذاری بزرگ OpenAI شرکت کنید، اما این کار را نکردید. هم‌زمان OpenAI برخی کارمندان کلیدی خود را از دست داده و کمیسیون تجارت فدرال (FTC) درحال بررسی این موضوع است که آیا قدرت هوش مصنوعی بیش‌ازحد متمرکز شده یا نه. آیا نشانه‌ای از سردی در رابطه شما دیده می‌شود؟

 چنین چیزی اصلاً حقیقت ندارد. من فقط می‌گویم روش کار ما این نیست که در شرکت‌های متعددی سرمایه‌گذاری کنیم و به‌ندرت این کاری کرده‌ایم؛ بنابراین سرمایه‌گذاری ما در شرکتی خارجی برای ما استثناست.

پس هیچ وقت قصد سرمایه‌گذاری در OpenAI را نداشتید؟

نمی‌گویم هیچ‌وقت به آن فکر نکردیم. فقط می‌گویم این کار برای ما حرکت نادری خواهد بود. ما در گذشته در ARM این کار را کردیم؛ در چه شرکت دیگری سرمایه‌گذاری کرده‌ایم؟ یکی یا دو شرکت دیگر.

ARM خوب بود.

ARM خوب بود. اپل سال ۱۹۹۰، ۳ میلیون دلار سرمایه‌گذاری کرد تا ۳۰ درصد سهام ARM را به دست بیاورد؛ سهمی که بعدها صدها میلیون دلار ارزش پیدا کرد اما مهم‌تر این است که ARM تأمین‌کننده حیاتی تراشه محسوب می‌شد و همچنان هم این جایگاه را در اختیار دارد؛ به‌ویژه برای آیفون.

تفاوت بزرگ اپل و OpenAI این است که آنها به‌شدت به‌دنبال دستیابی به AGI (هوش عمومی مصنوعی) هستند ولی ما هیچ‌وقت در اپل حرفی درباره این موضوع نمی‌شنویم.

آیا فکر می‌کنید هوش مصنوعی عمومی محقق خواهد شد؟

در‌حال‌حاضر فناوری هوش مصنوعی به اندازه‌ای خوب است که بتوانیم آن را به مردم ارائه بدهیم و زندگی آنها را دگرگون کنیم. این همان چیزی است که ما روی آن تمرکز کرده‌ایم. به جستجو ادامه می‌دهیم تا ببینیم این مسیر ما را به کجا می‌برد.

اگر هوش مصنوعی عمومی واقعاً اتفاق بیفتد، اپل را چگونه تحت‌تأثیر قرار خواهد داد؟

این موضوعی است که ما هنوز هم درمورد آن بحث می‌کنیم.

وقتی شب‌ها به موضوعات مختلف فکر می‌کنید، از خودتان نمی‌پرسید اگر کامپیوترها به هوش فرابشری دست یابند، چگونه خواهند شد؟

البته که بله؛ نه فقط برای اپل، بلکه برای جهان.این موضوع می‌تواند منافع فوق‌العاده‌ای برای بشریت داشته باشد. آیا در برخی از موارد باید محدودیت‌هایی برای کامپیوترها تعیین شود؟ مطمئناً همین‌طور است. ما درباره چیزهایی که انجام می‌دهیم یا نمی‌دهیم، بسیار دقیق فکر می‌کنیم. امیدوارم دیگران هم همین‌طور باشند. حداقل می‌توانیم بگوییم هنوز فاصله زیادی تا تحقق‌ هوش مصنوعی عمومی وجود دارد. ما محدودیت‌های لازم برای چنین فضایی را در مسیرمان مشخص خواهیم کرد.

پیاده‌سازی هوش مصنوعی مولد فشار زیادی به زیرساخت‌های شما وارد می‌کند و به همین دلیل به انرژی بیشتر و دیتاسنترهای بیشتری نیاز دارد. آیا این اتفاق، تحقق هدف اپل برای خنثی‌سازی انتشار کربن تا سال ۲۰۳۰ را دچار چالش می‌کند؟

چالش‌های بیشتر، بله اما آیا از هدفمان عقب‌نشینی می‌کنیم؟ قطعاً نه؛ با دیتاسنترهای بیشتر، از انرژی تجدیدپذیر بیشتری استفاده خواهد شد و ما این توانایی را در خودمان به وجود آورده‌ایم. از سال ۲۰۱۵، انتشار کربن شرکت ما بیش از ۵۰ درصد کاهش یافته است اما فروش خالص ما بیش از ۵۰ درصد افزایش یافته. من به سال ۲۰۳۰ احساس بسیار خوبی دارم.

پس نیازی به فعال‌سازی مجدد نیروگاه‌های قدیمی هسته‌ای یا چیزی شبیه آن ندارید؟

چنین نیازی نمی‌بینم.

بدیهی است آیفون تأثیر فوق‌العاده‌ای بر زندگی ما گذاشته است. آنقدر آیفون‌ها را دوست داریم که نمی‌توانیم چشم از آنها برداریم. به‌عنوان شرکتی که این دستگاه‌ها را تولید و می‌فروشد، آیا نگرانید که این دستگاه‌ها ما را بیشتر حواس‌پرت کرده و توانایی تمرکز ما را از بین برده باشند؟ در مطالعه‌ای غیررسمی که اخیراً انجام شده، معلمان درمورد حواس‌پرتی دانش‌آموزانشان برای مطالعه کتاب‌ها در مؤسسات برتر شکایت کرده‌اند.

من نگران اسکرول بی‌پایان مردم هستم؛ به همین دلیل قابلیت‌هایی مثل Screen Time را ایجاد کردیم تا سعی کنیم مردم را برای استفاده از گوشی راهنمایی کنیم. ما از این موضوع که مردم برای خودشان محدودیت‌هایی تعیین کنند، حمایت می‌کنیم؛ مثل تعداد اعلان‌هایی که دریافت می‌کنند. ما در زمینه کنترل والدین نیز کارهای زیادی می‌کنیم. باور بنیادی من این است که اگر بیشتر از اینکه به چشم کسی نگاه کنید، به گوشی خود نگاه می‌کنید، مشکل دارید!

استیو جابز به شما گفته بود به این فکر نکنید که او چه تصمیماتی درمورد محصولات می‌گرفت، بلکه بهترین کار را انجام دهید اما باتوجه‌به تنفر شدید او از دکمه‌ها، آیا هنگام اضافه‌کردن دکمه به آیفون 16 از او عذرخواهی کردید؟

نمی‌دانم استیو چه فکری می‌کرد؛ البته که مدت زیادی با او کار کرده‌ام ولی دیدگاه‌های خودم را دارم. اما اتفاقی که افتاده این است که مردم تعداد زیادی عکس و ویدیو با آیفون می‌گیرند و مهم بود این کار برای آنها ساده و جذاب شود. این مسئله اینقدر مهم بود که اضافه‌کردن قابلیت کنترل دوربین ارزشش را داشت.

اجازه دهید درباره نمایشگر پوشیدنی شما، ویژن پرو، صحبت کنیم. گزارش می‌گویند فروش این محصول مطابق انتظارات شما نبوده؛ ماجرا چیست؟

این محصول برای کاربرانی طراحی شده که به‌محض عرضه محصول آن را می‌خرند؛ برای افرادی که می‌خواهند فناوری فردا را امروز در اختیار داشته باشند؛ چنین افرادی ویژن پرو می‌خرند و اکوسیستم ما درحال شکوفایی است. آزمون نهایی برای ما در راستای کمک به اکوسیستم انجام می‌شود. نمی‌دانم شما زیاد از این دستگاه استفاده می‌کنید یا نه اما من همیشه از آن استفاده می‌کنم. همیشه اپلیکیشن‌های جدیدی برای این گجت منتشر می‌شود و جای پیشرفت دارد.

شنیده‌ام «استیوی واندر (خواننده مشهور آمریکایی)» (Stevie Wonder) ویژن پرو را امتحان کرده و عاشق آن شده است. چطور این اتفاق افتاد؟

او دوست اپل است و ما هم مشتاق دریافت بازخورد از او هستیم و البته هنرش بی‌همتاست. یکی از فعالیت‌های متداول اپل این است که در انتهای فرایند طراحی دسترسی‌پذیری را اضافه نمی‌کنیم، بلکه آن را از ابتدا در ادغام می‌کنیم؛ بنابراین گرفتن بازخورد او بسیار مهم بود.

متا و اسنپ ما را به‌سمت عینک‌های واقعیت ترکیبی می‌کشانند که مدام از آنها استفاده کنیم. آیا ویژن پرو که بزرگ‌تر و سنگین‌تر است، درنهایت به آن سمت حرکت خواهد کرد؟

بله، چنین حرکتی، پیشرفتی تدریجی در ارتباط با طراحی و فرم فکتور است. واقعیت افزوده (AR) موضوعی بسیار مهم است. ما با ویژن پرو به پیشرفته‌ترین فناوری فعلی خود دست یافته‌ایم و به‌نظرم این گجت پیشرفته‌ترین فناوری جهان ازنظر مسائل الکترونیکی است. در آینده خواهیم دید که این محصول ما به چه سمتی می‌رود.

اپل ابزارهای زیادی برای فناوری‌های پزشکی مصرف‌کننده ایجاد کرده است. استراتژی شما در زمینه شاخص‌های بیولوژیکی و پروتزها چیست؟

اگر نگاه ژرفی به آینده داشته باشید و به عقب برگردید و بپرسید که بزرگ‌ترین مشارکت اپل چه بوده است، در پاسخ می‌گوییم این مشارکت در حوزه سلامت خواهد بود؛ واقعاً به این موضوع باور دارم؛ زمانی که این مسیر را با اپل واچ شروع کردیم، شاهد مجموعه‌ای از رویدادها بودیم. با قابلیتی ساده مثل نظارت بر ضربان قلب شروع کردیم سپس متوجه شدیم می‌توانیم سیگنال‌های قلب را دریافت کنیم تا گرفتن نوار قلب (EKG) و تشخیص فیبریلاسیون دهلیزی (AFib) را امکان‌پذیر کنیم. اکنون نظارت بر آپنه خواب را انجام می‌دهیم. تاکنون افراد زیادی به ما پیام داده‌اند که اگر هشدار گجت روی مچ دستشان نبود، زنده نمی‌ماندند.

اپل قصد دارد قابلیت تصحیح کاهش شنوایی را به ایرپادها اضافه کند. فکر می‌کنم سازندگان سمعک‌های گران‌قیمت از این موضوع نگران شده‌اند.

موضوع رقابت با سمعک‌های موجود در بازار نیست، بلکه تلاش برای متقاعد‌کردن افراد دارای مشکل کاهش شنوایی به استفاده از ایرپادهای ماست؛ اکثر قریب‌به‌اتفاق افرادی که مشکل شنوایی دارند، شناسایی نشده‌اند. استفاده از سمعک برای برخی افراد دون شأن اجتماعی است و می‌توانیم با جایگزین‌کردن سمعک‌ها با ایرپادها، این احساس ناخوشایند به استفاده از سمعک در افراد را از بین ببریم. همچنین می‌توانیم با ادغام سمعک در ایرپاد، در شناسایی مشکلاتشان به مردم کمک کنیم؛ چنین رویکردی دموکراتیک‌سازی سلامت است.

اگر دستگاه‌های اپل شروع به استفاده از هوش مصنوعی برای تجزیه‌وتحلیل آنی تمام داده‌های بیومتریک دریافت‌شده از گجت‌ها کنند، ممکن است بیماری‌ها و مشکلات را بسیار زودتر از مراجعه به پزشک تشخیص دهید. شما آزمایش‌هایی در این زمینه انجام می‌دهید تا وضعیت خطرناک بیماران را تشخیص دهید؟

اکنون در این زمینه چیزی را رسمی اعلام نمی‌کنم اما مشغول تحقیقات هستیم و تمام تلاشمان را در این زمینه می‌کنیم؛ روی پروژه‌هایی کار می‌کنیم که سال‌ها زمان می‌برند. مدت‌ها قبل از اینکه احساس کنیم گجت بهینه‌سازی‌شده ما برای شنوایی آماده است، روی آن کار می‌کردیم.

شما به‌تازگی آیفون ۱۶ را معرفی کردید. این مسیر چقدر ادامه خواهد داشت؟ آیا ممکن است آیفون ۳۰ هم وجود داشته باشد؟ آیا به‌زودی دستگاه هوش مصنوعی جایگزین آن نمی‌شود؟

 به نظر ما گوشی‌های هوشمند تا مدت زیادی باقی می‌مانند و نوآوری‌های بیشتری نیز خواهند آمد. اگر اولین آیفون عرضه‌شده را با آیفون ۱۶ مقایسه کنید، به‌وضوح متوجه تفاوت آنها می‌شوید، این‌طور نیست؟

ما این مصاحبه را در اپل پارک انجام می‌دهیم که 7 سال از عمر آن می‌گذرد. آیا چیزی درمورد این مکان بوده که شما را شگفت‌زده کند و زمان طراحی اولیه اپل پارک، آن را پیش‌بینی نکرده باشید؟

این محیط فراتر از تصور ما همکاری را ترویج کرده است. این یکی از موضوعات بسیار مهم برای ما درمورد طراحی اپل پارک بود اما اینجا مکان‌های زیادی وجود دارد که غیرمنتظره‌ با دیگران روبه‌رو می‌شوید؛ در کافه‌تریا، کافی‌شاپ یا حتی مسیرتان در فضای باز. همچنین در فضای اینجا ارتباط خاص با استیو وجود دارد که بسیار باورنکردنی و عمیق است. ما سالن تئاتری به نام او داریم و همیشه به او فکر می‌کنیم، حتی می‌توانم حضورش را در نقاط دیگر اینجا نیز حس کنم.

شما به سالن تئاتر استیو جابز اشاره کردید که برای معرفی حضوری محصولات اپل طراحی شده است اما اکنون محصولات خود را با نمایش ویدیوهای ضبط‌‌شده معرفی می‌کنید. آیا دوباره به دوران برگزاری رویدادهای زنده بازمی‌گردید؟

در دوران کرونا متوجه شدیم مخاطبان اصلی ما در فضای آنلاین حضور دارند. سالن تئاتر ظرفیت زیادی ندارد و می‌خواستیم افراد بیشتری در جریان اعلام محصولات  قرار بگیرند. ارائه و معرفی محصولات در قالب ویدیوی ضبط‌شده بسیار ساده‌تر از برگزاری مراسم به‌صورت زنده و حضوری است؛ دلایل این موضوع هم به مسائل انتقال ارتباطات روی صحنه و مسائل مشابه ارتباط دارد.

آیا با این کار، حس‌وحال ارائه زنده را از دست نمی‌دهید؟

قطعاً همین‌طور است، دلم برای حال‌وهوای ارائه زنده تنگ می‌شود. بله، واقعاً دلم تنگ می‌شود.

وزارت دادگستری آمریکا همراه ۱۹ ایالت و ناحیه کلمبیا، امسال شکایتی علیه اپل تنظیم کردند. یکی از معاونان دادستان کل اپل را با عنوان «انحصارطلب خودخواه» متهم کرد؛ شکایت‌های دولتی علیه سایر شرکت‌های بزرگ فناوری نیز ثبت شده است. فکر می‌کنید نگاه عموم مردم و دولت به اپل و سایر شرکت‌های بزرگ فناوری تغییر کرده است؟

وقتی درباره موضوعی مانند اتهام رفتاری حرف می‌زنید، باید درباره شرکت و رفتار خاص صحبت کنید، نه اینکه همه‌چیز را با هم قاطی کنید.

البته هر شرکتی پرونده خودش را دارد، پاسخ شما به شکایت علیه اپل چیست؟

این شکایت درباره آنچه ما انجام داده‌ایم، کاملاً اشتباه و بی‌اساس است؛ کاربران ما این موضوع را می‌دانند. ما همیشه خودمان را جای کاربران می‌گذاریم و می‌پرسیم چه کاری بهترین کار است، چه اقدامی برای حفظ حریم خصوصی آنها بهترین اقدام و چه رویکردی برای امنیت آنها بهترین رویکرد است؛ چنین رویکردی اصل داستان ماست؛ همین موضوع را به قاضی هم خواهیم گفت تا ببینیم چه پیش خواهد آمد.

چقدر طول می‌کشد خودتان را به‌عنوان مدیرعامل اپل ببینید؟

این سؤال را این روزها بیشتر از من می‌پرسند.

چرا این‌طور است؟

با گذر زمان که موهایم خاکستری می‌شوند، من عاشق اینجا می‌شوم، استیون. بودن در اینجا برای من افتخار بزرگی است و تا زمانی که صدای درونی‌ام بگوید: «وقتشه.»، به حضورم ادامه خواهم داد. پس‌ازآن خواهم رفت و روی فصل بعدی زندگی‌ام تمرکز می‌کنم اما تصور زندگی بدون اپل برایم سخت است؛ زیرا از سال ۱۹۹۸ زندگی‌امبه این شرکت گره خورده است؛ حضور در آن بخش اعظمی از بزرگسالی من را تشکیل می‌دهد و من عاشق اینجا هستم.

شما گفته‌اید تعیین میراث شما به عهده دیگران است اما فکر می‌کنید میراث اپل چیست؟

اظهارنظر درمورد این موضوع به عهده دیگران است اما فکر می‌کنم اپل به‌خاطر ارائه محصولات عالی که جهان را تغییر داده و واقعاً زندگی مردم را بهتر کرده، به یاد آورده خواهد شد. کاربران ما وقتی وارد فروشگاه اپل می‌شوند و از محصولات ما استفاده می‌کنند، این تأثیر را احساس می‌کنند. وقتی طوفان در کارولینای شمالی آمد و مردم متوجه توانایی SOS و ممکن بودن ارسال پیام از طریق آن در زمان قطعی شبکه‌های مخابراتی شدند، پیام‌های زیادی به من دادند؛ چنین اتفاقی دلیل اقدامات ماست و میزان اهمیت ما به فعالیت‌هایمان را به مردم یادآوری خواهد کرد؛ چنین فرایندی میراث اپل خواهد بود.

منبع خبر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا