بانک

تبعات مسدودی درگاه پرداخت صرافی‌های رمزارزی؛ فرار سرمایه انسانی و مالی

به گزارش کلیک هرچند کسب‌وکارها معتقدند توانسته‌اند این شرایط را مدیریت کنند تا تجربه و اعتماد کاربران کمترین آسیب را ببینند اما از نگاه آنها اقدام بانک مرکزی برای مسدودی درگاه‌های پرداخت نتایجی مانند فرار سرمایه انسانی و مالی این حوزه را ایجاد می‌کند و دستاوردی جز ضربه به اعتماد ایجاد شده در این بازار را نداشته است.

در حالی ۲۳ روز از مسدودی درگاه‌های پرداخت صرافی‌های رمزارزی می‌گذرد که هنوز مشخص نیست این رویه تا چه زمانی ادامه پیدا می‌کند.  هرچند بانک مرکزی و شاپرک شروطی را برای رفع این مسدودی و اتصال مجدد درگاه‌های پرداخت به صرافی‌های رمزارزی اعلام کرده بودند و از آنها درخواست اطلاعاتی را کرده بودند که هر چند از موعد مقرر برای دریافت آن اطلاعات یک روز گذشته است اما همچنان مشخص نیست که ‌آیا صرافی‌های رمزارزی شروط بانک مرکزی را پذیرفته‌اند یا خیر.  البته در این میان پرداخت‌یارها از ارائه سرویس به این کسب‌وکارها منع شدند و به نظر می‌رسد بانک مرکزی تصمیم دارد از طریق PSPها یا بانک‌ها مسیرهای پرداختی را در اختیاز صرافی‌های رمزارزی بگذارد

این در حالی است که مسدودی درگاه صرافی‌های رمزارزی امکان خرید کاربران خرد و تا ۲۵ میلیون تومان را محدود کرده است و با نزدیک شدن به یک ماه از این اقدام بانک مرکزی، کسب‌وکارها معتقدند بزرگ‌ترین آسیب این اقدام متوجه اعتماد کاربران به این بازار است.

کاربران راه خود را پیدا می‌کنند

سهند حمزه‌ئی، مدیرعامل آبان تتر با اشاره به سردگمی ایجاد شده برای کاربران به پیوست گفت: «اقدام بانک مرکزی در قطع ناگهانی درگاه‌های پرداخت اینترنتی سایت شرکت‌های صرافی رمزارزی، در رویه‌های جابجایی ریال این پلتفرم‌ها ایراد وارد کرده و منجر به سردرگمی مشتریان شده است. بخصوص آنکه عمده مشتریان صرافی‌ها از درگاه اینترنتی برای واریز به این سامانه‌ها استفاده می‌کردند.»

همچنین حمزه‌ئی در مورد تطبیق‌پذیری کاربران این حوزه معتقد است: «به همین دلیل در ابتدا، سردرگمی و نارضایتی میان کاربران حوزه رمزارز افزایش پیدا کرد. اما به تدریج سایر روش‌های واریز وجه بیشتر مورد توجه قرار گرفت. فرهنگ پرداخت از طریق درگاه اینترنتی در میان مردم جا افتاده و مرسوم است و عمده افراد ترجیح می‌دهند با این روش واریز کنند. بخصوص اینکه در بازارهای مشابه مثل بورس اوراق بهادار و طلا نیز از همین طریق وجه پرداخت می‌کنند. با این حال محدودیت‌های ایجاد شده منجر به آشنایی مردم با سایر روش‌های جابه‌جایی شده و کاربران خود را با شرایط جدید تطبیق می‌دهند.»

مدیریت بحران از سوی کسب‌وکار

امیرحسین مردانی، هم‌بنیان‌گذار بیت‌پین در مورد تاثیر اقدام بانک مرکزی برای مسدودی درگاه پرداخت روی پلتفرم تبادل رمزارزی به پیوست گفت: «مسدودی درگاه‌های پرداخت تأثیرات مختلفی بر پلتفرم‌های فعال در حوزه رمزارز داشته است. بااین‌حال، در بیت‌پین این تأثیر منفی جدی و مستقیم نبود، چراکه کاربران با اعتماد و همراهی مثال‌زدنی همچنان در کنار ما باقی مانده‌اند. این اعتماد حاصل تعامل مثبت، شفافیت مداوم، و اطلاع‌رسانی لحظه‌ای از سوی ما بوده است که توانسته نگرانی‌های کاربران را به حداقل برساند.»

او در مورد چالش‌های ایجاد شده گفت: «مسدودی درگاه‌ها می‌تواند نگرانی‌هایی را به‌ویژه برای کاربران کمتر آشنا با فضای رگولاتوری به وجود آورد. این نگرانی‌ها ممکن است آن‌ها را به سمت استفاده از صرافی‌های خارجی یا بازارهای غیررسمی سوق دهد که هم تهدیدی برای امنیت دارایی‌هایشان است و هم مخاطراتی برای کل اکوسیستم رمزارزی کشور ایجاد می‌کند.»

فرار سرمایه دستاورد مسدودی

سالار تحویلدار، مدیر توسعه کسب‌وکار تترلند معتقد است این اقدام را از دو جنبه باید دید. به گفته او: «از طرف کسب‌وکارها  میبینیم شریان حیاتی ورودی مالی یک صنعت مختل شده‌است و این موضوع علاوه‌بر کاهش درآمد برای افراد فعال در صنعت رمزارز، در صورت ادامه پیدا کردن باعث زیان‌های بسیاری خواهد بود.»

تحویلدار در مورد تاثیر این اقدام روی کاربران نیز به پیوست گفت: « از طرفی هم باید دید چه اتفاقی برای کاربر رمزارزی افتاده است. اینگونه تصمیم‌گیری‌ها تنها موجب از میان رفتن اعتماد کاربر به کسب‌وکارهای داخلی می‌شود. زمانی که در مورد یک کسب‌وکار غیرمتمرکز مثل رمزارز صحبت می‌شود، فرار سرمایه به سرعت چند کلیک ساده می‌تواند اتفاق بیفتد. بزرگ‌ترین دستاورد این تصمیم‌گیری فرارسرمایه کاربران رمزارزی از پلتفرم‌های داخلی به پلتفرم‌های غیر ایرانی بود.»

قوانین تحریمی منتظر فرار سرمایه از پلتفرم‌های رمزارزی داخلی

حدیث خسروی مدیر روابط عمومی نوبیتکس یکی از مهم‌ترین تاثیرات این اقدام بانک مرکزی را آسیب به اعتماد کاربرانی اعلام می‌کند که پلتفرم‌ها در سال‌های گذشته آن را به سختی و طول زمان ساخته‌اند. از نگاه او، اعتماد کاربران در این شرایط در حالی خدشه‌دار می‌شود که پلتفرم خطایی مرتکب نشده است.

خسروی در پاسخ به این پرسش که تاثیر مسدودی درگاه‌های پرداخت روی پلتفرم‌های رمرزاری چه بوده است، اعلام کرد: «زاویه دوم ماجرا این است که کاربر ساده‌ترین و در دسترس‌ترین روش واریز ریال را از دست می‌دهد. دیگر روش‌ها، روش‌های محدودتری هستند و عمده کاربران نمی‌توانند به سادگی از این روش‌ها مانند واریز شناسه‌دار استفاده کنند. همین موضوع باعث می‌شود کاربران شرایط صعودی بازار را از دست بدهند و برای خرید و فروش در این بازار با مشکل مواجه شوند. کمااینکه تمام عملکردهای پلتفرم بجز واریز ریال فعال و در حال ارائه خدمت بوده است.»

همچنین طبق اعلام مدیر روابط عمومی نوبیتکس:‌ « کاربرانی که تازه وارد هستند یا قصد ورود سرمایه جدید به بازار را دارند، نمی‌توانند اقدامی در این زمینه انجام دهند و این بهم خوردن تجربه کاربری و محروم شدن از امکان واریز ریال از درگاه منجر به مهاجرت کاربران از پلتفرم‌ها می‌شوند و به سمت پلتفرم‌های خارجی بروند. این موضوع در بلند مدت شامل دو آسیب می‌شود. یکی تحت تاثیر قرار دادن توسعه کسب‌وکارهای داخلی است و همچنین امنیت دارایی کاربران به واسطه رفتن به پلتفرم‌هایی که چتر قانونی ندارند و ذیل قوانین تحریمی ممکن است دارایی آنها را مسدود کنند.»

 

منبع: پیوست

منبع خبر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا