به گزارش پایگاه فکر و فرهنگ مبلغ، نهضت ملی «زندگی با آیهها» امسال و همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان برای دومین سال متوالی است که به همت سازمان تبلیغات اسلامی و با مشارکت اغلب دستگاههای حاکمیتی، سیاستگذار و اجرایی در امور فرهنگی و قرآنی برگزار میشود.
بنابر روایت ایکنا، این نهضت از آغاز در تلاش بوده است که به ازای هر روز از ماه رمضان، یک آیه از سورههای هر جزء از قرآن را که محل ابتلای بیشتر مردم است و اصطلاحاً از آنها به عنوان آیات پُرکاربرد یاد میشود، در قالبهای متنوع مکتوب، سمعی و بصری عرضه کند تا آحاد مردم در ایام روزهداری، علاوه بر انس بیشتر با آیات، ارتباطی معنایی و تدبری نیز با آنها پیدا کرده و در همین راستا موفق به حفظ آیات مورد نظر شوند.
از مجموع اقلام فرهنگی تولید شده در راستای تبلیغ و ترویج نهضت ملی زندگی با آیهها، کتاب امت پیروز را مبنا قرار داده و هر روز از ماه مبارک رمضان، آیه مورد نظر همان روز و محتوای نوشتاری برگرفته از این کتاب را با شما مخاطبان در میان میگذاریم.
«ادْفَعْ بِالَّتِی هِیَ أَحْسَنُ فَإِذَا الَّذِی بَیْنَکَ وَبَیْنَهُ عَدَاوَةٌ کَأَنَّهُ وَلِیٌّ حَمِیمٌ»/سوره فصلت، آیه ۳۴
جواب بدی را با خوبی بده، آنهم با بهترین روش .اگر اینطور کنی، آن کسی که بین تو و او دشمنی بوده است، یکدفعه مثل دوستی صمیمی میشود!
تو خوب باش
چشم دیدنت را ندارد؟ جواب سلامش را گرمتر بده، پیش این و آن بدت را میگوید؟ تو خوبیهایش را برای بقیه تعریف کن. در سختترین روزهای زندگیات زیر پایت را خالی کرده؟ تو در تنهاییهایش به دادش برس. سخت است؟ خیلی زیاد. خیلی بیشتر از آنچه فکرش را بکنی. کسی برای فداکاریهای قهرمانانهات هورا میکشد؟ به هیچ وجه. ولی به زحمتش میارزد. به زحمتش میارزد که تخم کینه را از خاک قلب یک انسان بیرون بکشی و برای همیشه بذر محبت را به جایش بکاری. به زحمتش میارزد که یکی از خلیفههای خدا بر زمین را از جهنم نفرت و دشمنی نجات بدهی.
فرصتی برای یک دوستی جدید
گاهی زندگی شبیه صحنهی یک فیلم پیچیده میشود؛ جایی که آدمهای مقابل ما، برخلاف انتظارمان رفتار میکنند. شاید دوستی از روی حسادت، ما را برنجاند یا همسایهای، بدون دلیل، کلامی تند و نیشدار بگوید. اولین واکنش طبیعی ما چیست؟ مقابله بهمثل! اما آیا این روش، نتیجهی مطلوبی به همراه دارد؟
خداوند در قرآن، ما را به مسیری متفاوت دعوت میکند: «وَلَا تَسْتَوِی الْحَسَنَةُ وَلَا السَّیِّئَةُ ادْفَعْ بِالَّتِی هِیَ أَحْسَنُ…» . این آیه، ما را به رویکردی شگفتانگیز و الهی فرا میخواند؛ اینکه بدی را نهتنها با خوبی پاسخ دهیم، بلکه با بهترین روش ممکن. نتیجه؟ «فَإِذَا الَّذِی بَیْنَکَ وَبَیْنَهُ عَدَاوَةٌ کَأَنَّهُ وَلِیٌّ حَمِیمٌ» حتی دشمنیها میتوانند به صمیمیترین دوستیها تبدیل شوند.
این آموزه قرآنی، در زندگی روزمره بسیار کارآمد است. تصور کنید همکاری که همیشه در مقابل شما بوده، اشتباهی میکند. بهجای انتقاد تند و بهاصطلاح «تلافیکردن»، با ملایمت کمکش کنید تا مشکل را حل کند. احتمال دارد همین رفتار، او را به حامی و دوست وفادارتان تبدیل کند. یا در خانه، وقتی فرزندتان اشتباهی میکند، بهجای عصبانیشدن، با آرامش او را راهنمایی کنید. این برخوردها معجزه میکند.
سربازی که تازه از مرخصی برگشته بود، دوباره درخواست مرخصی کرد. وقتی مخالفت شد، بهقدری عصبانی شد که به صورت شهید بروجردی سیلی زد. اما او با خنده گفت: «دست سنگینی داری! یکی هم این طرف بزن.» بعد با محبت او را به اتاق برد و برایش مرخصی نوشت. سرباز که از این رفتار شرمنده شده بود، مرخصی را نپذیرفت. مدتی بعد راننده و محافظ شهید بروجردی شد و یازده ماه بعد به شهادت رسید؛ اما هرگز به مرخصی نرفت.
این آموزه قرآنی، فقط یک توصیه اخلاقی نیست؛ بلکه راهکاری هوشمندانه برای ساختن جامعهای سالم و پیوندهای عمیق انسانی به خصوص در خانواده است. «وقتی محبّت باشد، از محبّت خارها گُل میشود. اگر چیز ناخوشایندی هم در همسر وجود داشته باشد، وقتی محبّت بود، آن چیزهای ناخوشایند، به کلّی رنگ میبازد و محبّت همهی چالهها را صاف میکند.»
این مسیر، هرچند آسان نیست، اما نتایج شگفتانگیزی به همراه دارد. شاید همان کسی که روزی قلبمان را به درد آورده، با رفتار کریمانه، به بهترین دوست صمیمی ما تبدیل شود. دنیا پر است از فرصتها.
خداوند در این آیه از ما خواسته است که:
در مواجهه با بدیها، بهجای مقابلهبهمثل، بهترین رفتار کریمانه را سرلوحه خود قرار دهیم تا دشمنیها به دوستی تبدیل شوند.
برای عمل به این آیه در زندگی میتوانیم:
_ خوبی کسی را بگوییم که پیش این و آن بدیمان را گفته است.
_ برای کسی دعا کنیم که به ناحق نفرینمان کرده است.
_ گرم بگیریم با کسی که در سختیها تنهایمان گذاشته است.
صوت همخوانی آیه ۳۴ سوره فصلت از سوی گروه تواشیح «محمد رسولالله(ص)»