به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، روزنامه شرق نوشت:
مرتضی الویری، فعال سیاسی اصلاحطلب یکی از چهرههایی است که معتقد است، حضور ترامپ در کاخ سفید بسته به برخورد ایران، هم میتواند فرصت باشد و هم تهدید. الویری با تقدیر از تلاشهای پزشکیان برای حل مشکل رابطه با امریکا به این نکته اشاره میکند که بدون تردید برنامههای پزشکیان با تایید نهادهای ارشد کشور است که اجرایی میشود.
بخش هایی از گفت وگو را می خوانید:
پالسهای ارسال شده توسط ایران و امریکا را چطور ارزیابی میکنید؟ آیا میتوان این تحرکات را به معنای باز شدن دریچههای تازه ارتباطی میان دو کشور فرض کرد؟
به نظرم موضوع گفتوگو و مذاکره با امریکا، پروندهای است که بسیار با تاخیر انجام میشود و معتقدم ایران باید در دهههای قبل این پرونده را به سرانجام میرساند تا از خسارات فراوانی که اقتصاد ایران طی تمام دهههای گذشته متحمل شده، جلوگیری کرد.
هر چند زمینهسازی برای گفتوگو با امریکا با تاخیر صورت گرفته، اما همگی باید از آن استقبال کنیم و زمینههای موفقیت آن را فراهم سازیم. معتقدم اقتصاد کشورمان درگیر مشکلات حوزه سیاست خارجی است. در راس مسائل سیاست خارجی هم معادله رابطه با امریکا قرار دارد. امریکا قدرت نخست اقتصاد و هژمون جهانی است و لازم است از طریق بهبود رابطه با امریکا زمینه توسعه کشور بهتر فراهم شود. با مذاکره یا هر شیوه دیگری روابط ایران و امریکا باید به یک نقطه مطلوبی برسد.
گفتوگوی اخیر مسعود پزشکیان با شبکه NBC و سایر اقدامات ارتباطی مرتبط با این موضوع، شجاعانهای است که آقای پزشکیان آغاز کردهاند . البته معتقدم این اقدامات با تایید و موافقت کلیت نظام نیز بوده است. بعید میدانم بدون هماهنگی با مقامات عالیرتبه و تصمیمات لازم چنین اقدامات و پیامهایی ارسال شده باشد. نظام احساس کرده که آقای پزشکیان و دولت چهاردهم میتواند این پرونده را به سرانجام برساند تا مشکلات مردم کاهش پیدا کند. نباید فراموش کرد که قدرت و تحمل مردم در برابر مشکلات کاهش پیدا کرده و اقشار محروم دیگر تاب فشار بیشتر را ندارند.
اما این برای نخستینبار نیست که دولتی در ایران تلاش کرده معادلات فیمابین ایران و غرب را حل و فصل کند. قبلا دولتهای آقای هاشمیرفسنجانی، خاتمی و روحانی هم چنین اقداماتی را استارت زده بودند. اما هر زمان طیفهای رادیکال و تندرو در ایران، امریکا و منطقه بر سر بهبود روابط میان ایران و امریکا مانعتراشی کردهاند. چگونه میتوان تلاشهای این تندروها را بیاثر ساخت؟
مخالفان بهبود روابط ایران و امریکا ۲ دسته هستند؛ یک دسته افراد دلسوز، نیکاندیش با نیت خیرند که نگرش مبسوط و وسیعی در خصوص مسائل دارند؛ اینها با ذهنیت منفی به استقبال این موضوع و سایر مسائل میروند. این افراد از جنس همان گروهها و جریاناتی هستند که وقتی قطعنامه ۵۹۸ توسط امام (ره) پذیرفته شد، علم مخالفت برافراشتند و معتقد بودند جنگ ایران و عراق باید تا محو کامل دشمن ادامه یابد. این یک دسته و طیف هستند که با نیت خیر، اما با نگرش محدود به رخدادها مینگرند.
دسته دوم اما افراد و گروههایی هستند که منافع قابل توجهی در این خصوص دارند. کاسبان تحریم و جریانهایی که از این آشفته بازار سود میبرند، چه در ایران و چه در امریکا ذیل این دسته افراد هستند. اینها مایل نیستند روابطی شفاف بر پایه منافع ملی دو کشور شکل بگیرد. این دو جریان دست به دست هم دادهاند تا روابط میان ایران و امریکا پرتنش باقی بماند و خسارات فراوانی متوجه ایران شود. افزایش مشکلات معیشتی مردم، کاهش ارزش پول ملی، مهاجرت گسترده نخبگان، عدم ورود فناوریهای نوین به داخل کشور، گسترش فقر و…بخشی از خسارتهایی است که به دلیل افزایش تنش میان ایران و امریکا متوجه ایران شده است.
۲۷۳۰۲