حوزه بریکس در حال گسترش است و در سال گذشته پنج عضو جدید و هشت کشور شریک جدید به آن اضافه شده است. اینفوگرافی زیر وضعیت اقتصادی کشورهای عضو گروه بریکس را در مقایسه با گروه هفت نشان می دهد و سهم ترکیبی هر بلوک از اقتصاد جهانی را در سال ۲۰۲۵ ردیابی میکند.
تمام دادهها از صندوق بینالمللی پول گرفته شده و آخرین بهروزرسانی آن در اکتبر ۲۰۲۴ بوده است. این سهم از پیشبینیهای تولید ناخالص داخلی اسمی بر حسب دلار آمریکا اندازهگیری شده است.
بریکس در مقابل گروه هفت: سهم از اقتصاد جهانی
۱۰ عضو، بلوک بریکس+ حدود ۲۹٪ از اقتصاد جهانی را در سال ۲۰۲۵ تشکیل میدهد، که همچنان تحت سلطه گروه هفت است.
نکته: نام اصلی بریکس از حروف اول اعضای موسس آن گرفته شده است. در این مقاله، گروه بزرگتر با تمام ۱۰ عضو به عنوان بریکس+ شناخته میشود زیرا هنوز نام جدیدی اعلام نشده است.
بریکس چیست و چه کشورهایی عضو آن هستند؟
بریکس در ابتدا به عنوان راهی برای نشان دادن فرصتهای سرمایهگذاری در اقتصادهای با رشد سریع در دهه ۲۰۰۰ آغاز شد. از آن زمان، پنج عضو موسس (برزیل، روسیه، هند، چین، آفریقای جنوبی) تلاش کردهاند تا پلتفرمی را برای حمایت از جهان چندقطبی ایجاد کنند. آنها اولویت خود را ایجاد نهادهای جهانی موازی با نهادهایی که عمدتاً توسط کشورهای گروه هفت تامین مالی میشوند، قرار دادهاند.
همچنین صحبتهایی درباره ایجاد یک ارز مشترک برای تجارت توسط کشورهای بریکس و کنار گذاشتن دلار مطرح شده است. مزیت عدم استفاده از دلار، اجتناب از تحریمهای مالی است که در حال حاضر تجارت جهانی با حداقل دو کشور تحریم شده در این بلوک یعنی روسیه و ایران را محدود میکند.
با این حال، ایجاد ارز جدید برای بریکس به دلیل ساختارهای اقتصادی بسیار متفاوت کشورهای درگیر، بعید به نظر میرسد. از طرف دیگر، ممکن است تجارت درون بلوکی بیشتری با ارزهای ملی انجام شود.
به عنوان مثال، هند قبلاً از ارز خود (روپیه) برای خرید نفت خام از امارات متحده عربی استفاده کرده است.
ژئوپلیتیک و بریکس
پیشنهاد پیوستن به اعضای موسس بریکس در صحنه جهانی با نتایج متفاوتی روبرو شده است. برخی کشورها به این گروه پیوستهاند: از جمله امارات متحده عربی، ایران، مصر، اتیوپی و اخیراً اندونزی.
برخی دیگر رویکرد محتاطانهتری در پیش گرفتهاند و ترجیح دادهاند به عنوان یک کشور «شریک»، یک مرحله پایینتر از عضویت کامل باشند.
احتیاط آنها بیدلیل نیست. برخی مانند ویتنام، به شدت به تجارت با ایالات متحده وابسته هستند و نمیخواهند بزرگترین بازار صادراتی خود را عصبانی کنند.
عربستان سعودی، متحد کلیدی دیگر ایالات متحده، دعوتنامهای برای پیوستن به بریکس دریافت کرده است، اما هنوز پاسخی نداده است. خاویر میلی از آرژانتین صراحتاً از پیوستن به این گروه امتناع کرد و خواستار روابط نزدیکتر با آمریکا شد.