مهسا بهادری: بارها درباره نبود اتاق فکر در حوزه برنامهسازی صداوسیما صحبت شده است. یکی دیگر از مصادیق نبود اتاق فکر اتفاقی است که دیشب برای هادی عامل رخ داد.
به نظر میرسد که شرایط برنامهسازی در تلویزیون دولتی به مرزهای نادرستی رسیده است. از این دیدگاه، مسئولان برخی شبکههای مختلف از برنامههای صداوسیما برای قرار گرفتن در کوران رقابت با شبکههای دیگر و رسانههای مجازی، به ایدههایی متوسل میشوند که خروجی آنها، نوعی توهین به شعور تماشاگران و بیاحترامی به مهمان از همه جا بیخبر برنامه است.
نبود نظارت و نداشتن اتاق فکر برای ایدهپردازی، کار را برای برنامهسازان صداوسیما دشوار و دشوارتر کرده است. پیشبینی اینکه سازمان صداوسیما با ادامه حرکتهای این چنینی برنامهسازانش در این مسیر خطرناک، به کجا خواهد رسید، چندان سخت نخواهد بود…!
شب گذشته پخش قسمتی از برنامه «جعبه سیاه» شبکه افق در فضای مجازی باعث تعجب و حیرت مخاطبان شد.
در این برنامه که هادی عامل گزارشگر کشتی تلویزیون مهمان آن بود، مجری در یک اقدام عجیب، یک کفن و اعلامیه ترحیم هادی عامل را به او هدیه داد!
این اقدام مجری و مسئولان برنامه، موجب ناخشنودی گزارشگر قدیمی کشتی شد. این ایده عجیب که به قصد غافلگیری مهمان برنامه طراحی شده بود، در نهایت باعث خشم او گردید.
عامل شب گذشته ویدیوی کوتاهی از خودش ضبط و منتشر کرد که در آن توضیح میداد عوامل برنامه «جعبه سیاه» پیش از پخش به وی قول داده بودند که این بخش را از خروجی نهایی برنامه حذف میکنند، اما این کار را انجام ندادند.
انتشار این دو ویدیو با واکنشهای فراوانی در شبکههای اجتماعی مواجه شد که غالبا نقدهایی به رویکرد این برنامه و البته تحسین هادی عامل بابت پاسخ بیتعارف به سازندگان برنامه است.
هادی عامل
پرفسور رزاقیآذر خواست آگهی ترحیم پاره شود
هدیه دادن کفن و آگهی ترحیم در یک برنامه تلویزیون، در ساعات پر بیننده و بدون ردهبندی سنی سلامت ذهن و روان مخاطب و به خصوص قشر نوجوان را هدف قرار میدهد. طرح موضوع مرگ در یک برنامه تلویزیونی حساسیتهای خاصی را میطلبد که اگر تولیدکنندگان و پخشکنندگان برنامه خطایی مرتکب شوند وظیفه ناظر پخش است که جلوی روی آنتن رفتن این برنامهها را بگیرد. در برنامه «جعبه سیاه» که یک برنامه ضبط شده است به نظر میرسد که هم ایدهپرداز، هم کارگردان هنری و هم ناظر پخش هیچکدام متوجه حساسیت موضوع نبودند و همه این افراد، به خصوص ناظر پخش در این اتفاق مقصر هستند.
اما این اولینباری نبود که این ماجرا رخ میدهد، این برنامه ۵۲ قسمت دارد که یکبار در مرداد امسال پخش شده و این سری بازپخش دفعات قبل است، اما صرفا منجر به ناراحتی هادی عامل نشده است، در برنامهای دیگر به پروفسور مریم رزاقی آذر هم کفن داده بودند که باعث ناراحتی او شده بود.
پروفسور مریم رزاقی آذر فوق تخصص غدد و متابولیسم کودکان است که پس از دریافت کفن و آگهی ترحیم از مجری خواست آگهی ترحیم را پاره کند، او یکی از چهرههای ماندگار پزشکی است که به خاطر دفاع از نام خلیج فارس از امارات دیپورت شده است.
مریم رزاقیآذر
جبلی: به سازندگان برنامه تذکر دادم
امروز (چهارشنبه ۲۶ دی)، پیمان جبلی، رییس سازمان صداوسیما در حاشیه جلسه هیئت دولت نسبت به حواشی ایجاد شده درباره این ماجرا واکنش نشان داد و گفت: «این یک بیسلیقگی بوده که اتفاق افتاده است. به شخصه این موضوع را نمی پسندم. این برنامه ۵۲ قسمت داشته و ۵۲ مهمان در آن حضور داشتهاند و چند نفر از این موضوع دلگیر شدند. من هم تذکر دادم. با این شیوه و با هر هدفی تحت هر عنوانی این کار اشتباه بود. این برنامه پخش شده و تمام شده است. تاکنون شش بار بازپخش شده و این بار ششم بوده که مورد توجه قرار گرفته است.»
عذرخواهی از هادی عامل
البته روابطعمومی این برنامه نسبت به این حواشی ایجاد شده، واکنش نشان داد و علیرغم اینکه جبلی گفته بود شش بار بازپخش شده، روابط عمومی برنامه ضمن تاکید بر بازپخش این برنامه برای سومینبار وعذرخواهی از هادی عامل جوابیهای منتشر کرد و نوشت: «در روزهای گذشته و پساز بازپخش قسمتی از برنامه تلویزیونی «جعبه سیاه» با حضور جناب آقای هادی عامل، گزارشگر شناخته شده و محبوب کشتی کشورمان، حواشی انتشار بخش پایانی برنامه در فضای مجازی، که چالشی تحتعنوان «مرگآگاهی» بود، ابراز ناخشنودی ایشان را در پی داشت که لازم است برای تنویر افکارعمومی توضیحاتی درخصوص آن ارائه شود:
۱. برنامه «جعبه سیاه» در ایام پایانی سال گذشته ضبط شد و متشکل از چالشهای متعددی بود که هریک هدفی را دنبال میکند.
۲. چالش پایانی با هدف «مرگآگاهی» و در فرم و قالبی یکسان برای همه میهمانان اجرا شد که مورداستقبال و همراهی ۴۹ نفر از مهمانان قرار گرفت و توصیفات زیبا و دلنشینی درباره این چالش کردند که همگی در آرشیو برنامه در تلوبیون موجود و قابل مشاهده است. در این میان، فقط سه مهمان عزیز برنامه از این چالش دلگیر شدند که جناب آقای عامل هم یکی از این عزیزان بودند.
۳. تیم تولید پس از ضبط برنامه و تعاملات بعدی با ایشان قبل از پخش، تلقی رفع ناراحتی ایشان را داشته است اما گویا این امر حاصل نشده بود.
۴.با احتساب تکرار، این قسمت در مردادماه سال جاری سه بار روی آنتن رفت و هیچ واکنشی از جانب ایشان دریافت نشد.
۵. پساز پخش مجدد این قسمت از برنامه که از قسمتهای خوب، شیرین و جذاب جعبه سیاه هم بود، تقطیع و بازنشر گسترده قسمت آخر چالش یادشده سبب آزردگی خاطر ایشان شد. ازاینرو، گروه سازنده «جعبه سیاه» با وجود نکات پیشگفته و به علت ناهماهنگی های ایجاد شده، وظیفه خود میدانند ضمن حفظ احترام و ادب، از استاد پیشکسوت و محبوب، جناب آقای هادی عامل عذرخواهی کنند.»
رضا و رشیدپور: کفن آینده نیست، عاقبت است
اما طبیعتا رخ دادن چنین ماجرایی حواشی زیادی را از جانب همه افراد دربر دارد؛ به طور مثال رضا رشیدپور، مجری برنامههای گفتوگو محور در این زمینه نوشته است: «کفن و آگهی ترحیم، آینده نیست! «عاقبت» است. عاقبت کسانی که نور را انکار میکنند.»
اشتباه استراتژیک
علیرضا دباغ از مدیران اسبق صداوسیما و مدرس دانشگاه در یادداشتی با عنوان «اشتباه استراتژیک صداوسیما یا کج سلیقگی در انتخاب مهمان برنامه؟»، در بخشی از آن نوشته است: دادن هدیه کفن از سوی مجری برنامه شبکه افق به همکار گزارشگر خود، شاید برگرفته از این تفکر باشد که دادن توجه به آخرت یکی از وظایف برادران مسلمان نسبت به یکدیگر است و طبعا تماشای واکنش چهرههای مشهور دربرابر کفن و آگهی ترحیمشان تذکری باشد بر فرمایش علوی یا نبوی که فرمود: بمیرید، قبل از آنکه بمیرانندتان … (موتوا قبل ان تموتوا و حاسبوا انفسکم قبل آن تحاسبوا)
سیاوش صفاریانپور، مجری و برنامهساز پرسابقه سیما نیز در نقد تندی در این زمینه تاکید کرده است که تاکنون صحنهای نامناسبتر از این، روی آنتن تلویزیون ندیده! او سپس برای برنامهساز و مدیر پخش و مدیر گروه که مجوز پخش این صحنهها را امضا کردهاند، ابراز تاسف کرد.
شرم ابدی بر فرومایگان
علی شریفی زارچی در شبکه ایکس نوشت: «بند بند وجودم از دیدن ویدئوی دادن کفن و اعلامیه فوت در صداوسیما به پروفسور مریم رزاقیآذر، دانشمند بزرگی که جان بسیاری از کودکان را نجات داده، به لرزه درآمد. صداوسیما زمانی مظهر همبستگی یک ملت بود و اکنون به نماد خشم و تفرقه تبدیل شدهاست. شرم ابدی بر فرومایگانی چون جبلی و جلیلی.»
او ادامه داد: «چند سال پیش افتخار همکاری با پروفسور رزاقیآذر را داشتم. از دو کودک یک خانواده با بیماری بسیار نادر، یکی فوت کرده بود و دیگری علائم مستی داشت. ایشان متوجه وجود متانول در خون کودک شد. به جهت اثر روی در چرخههای سنتز الکل، توانست جان کودک را با افزودن روی به رژیم درمانی نجات دهد.
دنیا دانشمندانی چون ایشان را با نهایت عزت و احترام، تکریم میکند تا الگوی جوانان باشند؛ و صداوسیمای ایران به ایشان آگهی فوت میدهد. آرزومند روزی هستم که مدیریت صداوسیما در دست فرومایگان نباشد.»
245245