
هادی بهرامی- بررسی وضعیت شگویا نشان میدهد، علاوه بر اینکه وضعیت سودآوری شرکت پتروشیمی تندگویان مطلوب نیست، قیمت سهام آن نیز 50 درصد پایین تر از سقف تاریخی 1990 تومان در سال 1399 قرار دارد. این شرکت کاهش مقدار تولید و نرخ فروش را به طور همزمان در سال 1403 تجربه کرده است که در کنار افزایش قابل توجه هزینهها منجر به کاهش چشمگیر سودآوری شده و EPS ttm را از 198 تومان به 73 تومان رسانده است.
به گزارش تجارت نیوز، مجتمع پتروشیمی شهید تندگویان یکی از شرکت های بزرگ پتروشیمی ایران واقع در منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی است که پلی اتیلن ترفتالات (PET) و اسید ترفتالیک (PTA) در دو نوع گرید بطری و الیاف تولید میکند.
نکته جالب توجه اینکه شگویا یکی از بزرگترین تولیدکنندگان PET و PTA در ایران است و PTA را بهعنوان ماده اولیه برای تولید PET استفاده میکند. البته باید در نظر داشت که نخهای فیلامنتی POY و پنبه مصنوعی STAPLE دو محصول تولیدی دیگر شرکت هستند، اما ارزش فروش بسیار پایینتری نسبت به دو محصول قبلی دارند.
گفتنیست، هلدینگ صنایع پتروشیمی خلیج فارس که از نظر قیمت سهام معمولا در شرکتهای رو به رشد سرمایهگذاری میکند، بالغ بر 36.8 درصد از کل سهام شرکت پتروشیمی تندگویان را تحت مالکیت خود دارد.
عملکرد ضعیف شرکت پتروشیمی تندگویان در تولید محصول
بر اساس صورتهای مالی و گزارشهای حسابرسی نشده 1403، شرکت پتروشیمی تندگویان جمعا یک میلیون و 152 هزار و 983 تن محصول تولید کرده است که نسبت به سال قبل یک درصد کاهش نشان میدهد.
طی یک سال اخیر، مقدار تولید گرید بطری 13 درصد افزایش و گرید الیاف 11 درصد کاهش یافته است که با توجه به دو محصول دیگر نیز، در حالت کلی کاهش جزئی تولید رخ داده است.
محصول گرید بطری 52 درصد و گرید الیاف 44 درصد از کل فروش شرکت را تشکیل میدهد که حاکیست، افزایش یا کاهش مقدار تولید و نرخ فروش این دو محصول، چه قدر میتواند بر سود تاثیر بگذارد!
رشد لاکپشتی مبلغ فروش شگویا
نرخ فروش گرید الیاف 16 درصد، گرید بطری 13 درصد و نخهای فیلامنتی 6 درصد در سال گذشته افزایش پیدا کرده و در مقابل، نرخ اسيد ترفتاليک خالص 25 درصد کاهش یافته که به همین دلایل، مبلغ فروش شرکت رشد قابل ملاحظهای را تجربه نکرده است.
بر این اساس، ارزش فروش پتروشیمی تندگویان در سال 1403 به 31 هزار و 463 میلیارد تومان رسید که رشد 11 درصدی را نسبت به سال قبل نشان میدهد. باید اشاره داشت که فروش شرکت در ماههای اول سال 1403 نسبت به دوره مشابه سال قبل کاهشی بوده، اما در 6 ماهه دوم سال فروش ماهانه بهتری را تجربه کرده و نرخ رشد بیشتری را به ثبت رسانده است.
در واقع، فصل پاییز و بهویژه زمستان را میتوان پرفروش ترین فصل در نظر گرفت؛ به طوری که شرکت در زمستان 9 هزار و 878 میلیارد تومان فروش داشته است که نسبت به فصل پاییز 25 درصد و نسبت به بهار 48 درصد افزایش یافته است.
رشد فزاینده هزینههای اداری پتروشیمی تندگویان
حاشیه سود ناخالص 11 درصد و عملیات 6.6 درصد برای سال 1403 برآورد میشود. همچنین حاشیه سود ناخالص (مابه التفاوت کسر هزینه تولید از فروش محصول) نسبت به سال قبل نصف و حاشیه سود عملیاتی یک سوم شده است.
کاهش چشمگیر حاشیه سود عملیاتی نشان میدهد، هزینههای اداری و سایر هزینهها (بدهیهای ارزی پایان دوره) افزایش بیرویه داشتهاند و از رشد فروش پیشی گرفتهاند. هزینههای اداری و عمومی شرکت در سال 1403 با مبلغ 861 میلیارد تومان به ثبت رسیده که نسبت به سال قبل 40 درصد افزایش نشان میدهد.
رشد 40 درصدی هزینههای اداری و عمومی در مقابل رشد 11 درصدی فروش، میتواند سودآوری شرکت را به خطر بیندازد و از طرف دیگر، کنترل هزینه ها و مدیریت تولید توسط مدیران را زیر سوال ببرد.
ثبت حاشیه سود خالص بسیار پایین در عملکرد شگویا
پتروشیمی تندگویان در سال 1403 مبلغ یک هزار و 733 میلیارد تومان سود خالص ساخته که نسبت به سال قبل 63 درصد سقوط کرده است. نرخ واقعی تورم بیش از 50 درصد، حقوق و دستمزد تقریبا 20 درصد و بهره بین بانکی 23.5 درصد است که با توجه به این ارقام، سود شرکت کمتر از حد انتظار تلقی میشود و عدد 63 درصد سقوط قابل توجیه نیست.
متاسفانه سود خالص نسبت به 6 سال قبل (1398) فقط 14 درصد رشد کرده است که ضعف شرکت را در سودآوری نشان میدهد و با توجه به حاشیه سود خالص 5.5 درصد به نظر میرسد، اگر شرکت با همین روند فعالیت کند به سمت زیان حرکت خواهد کرد.
گزارشهای بیشتر را در صفحه بازار سرمایه بخوانید.