اخبار دین

رمضان در موریتانی؛ مساجد مملو از نمازگزار و سنت‌های ریشه دار

به گزارش پایگاه فکر و فرهنگ مبلغ، موریتانیایی‌ها با شادی فراوان از ماه مبارک رمضان استقبال می‌کنند و اشتیاق دارند که ساعت‌های طولانی در مساجد بمانند، به طوری که درس ها، سخنرانی‌ها و جلسات آموزشی با نظارت علما برگزار می شود.

بنابر روایت خبرگزاری شبستان، مسلمانان ۱۰۰ درصد جمعیت این کشور را تشکیل می دهند. تعداد زیادی از جمعیت این کشور عربی حافظ قرآن هستند.

رمضان در موریتانی؛ مساجد مملو از نمازگزار و سنت‌های ریشه دار

مساجد و افطارهای دسته جمعی

موریتانیایی‌ها قبل از نماز ظهر به مساجد می‌روند، جایی که سخنرانی‌ها و سمینارها شروع می‌شود و تا نماز عصر ادامه می‌یابد و سپس تا حدود یک ساعت قبل از وقت افطار ادامه می‌یابد.

دروس و سخنرانی هایی که در مسجد جامع در نواکشوت پایتخت برگزار می شود، «روضه الصیام» نامیده می شود که با استقبال گسترده مردم رو به رو است. همه شبکه‌های خصوصی و ایستگاه‌های رادیویی مشتاق به پخش گزارش‌های روزانه از محتوای این سخنرانی ها هستند.

در بسیاری از مساجد افطاری‌های جمعی برگزار می شود و دولت در تامین هزینه‌های این افطاری ها در برخی مساجد مشارکت می کند، به طوری که وعده‌های افطاری برای هر کسی که فرصت افطار در داخل مسجد دارد، فراهم می‌شود. همچنین جمعیت های خیریه کشور بر برگزاری افطاری‌های دسته جمعی در میادین عمومی و نزدیک بیمارستان ها نظارت دارند که هر ساله با فرا رسیدن ماه مبارک رمضان چادرهایی در اینجا برپا می شود تا مأمنی برای فقرا، نیازمندان و رهگذران باشد.

بسیاری از جوانان داوطلب با جمع آوری کمک های خیرین و نیکوکاران این چادرها را تهیه می کنند و هر آنچه را که روزه دار برای صبحانه نیاز دارد، از جمله انواع غذاها تهیه می کنند.

داوطلبان از بین جوانان و زنان این غذاها را قبل از حمل و نقل در مقر انجمن‌های خود تهیه می‌کنند و به افرادی که به اردوهای افطاری که توسط انجمن های خیریه برای روزه داران برپا شده است، ارائه می دهند؛ بیشتر آنها عابران و افراد کم درآمد و متوسط ‌هستند.

رمضان در موریتانی؛ مساجد مملو از نمازگزار و سنت‌های ریشه دار

موریتانی‌ها مشتاق حضور در نماز تراویح در تمام شب های ماه مبارک هستند که در بیشتر مساجد هشت رکعت اقامه می شود و قرآن کریم در اکثر مساجد کشور در شب بیست و هفتم ختم می شود، در حالی که ائمه برخی از مساجد مایلند آن را دو بار در طول ماه تمام کنند.

در ایام ماه مبارک رمضان، شبکه‌های مختلف دولتی و خصوصی کشور تمایل دارند علاوه بر برگزاری مسابقات ویژه در ماه مبارک رمضان و پخش تمامی سخنرانی‌های ماه مبارک رمضان از مساجد مختلف کشور، اکثر برنامه‌های خود را به برنامه‌هایی اختصاص دهند که میزبان علما و فقها هستند.

شب های قدر

در تمام شب‌های ماه مبارک، گروه‌های مداحی مذهبی شب‌های این ماه را زنده نگه می‌دارند و این مداحی‌ها در میادین عمومی برگزار می‌شوند.

مداحی و سرودهای ارائه شده شرح حال سیره پیامبر(ص) فتوحات اسلامی است و ارایه آن به گویش محلی «حسانیه» انجام می‌گیرد.

هنر مداحی به صورت دسته جمعی و بدون پایبندی به هیچ مقامات موسیقی و در غیاب آلات موسیقی زهی با استفاده از طبل سنتی اجرا می شود، زیرا این هنر در تخیلات مردم موریتانی با سیره پیامبر و فتوحات اسلامی پیوند خورده است.

رمضان در موریتانی؛ مساجد مملو از نمازگزار و سنت‌های ریشه دار

غذاهای ماه رمضان

غذاهای ماه رمضان در موریتانی از منطقه ای به منطقه دیگر متفاوت است، بسیاری از مردم با وجود نفوذ مدرنیته به این غذاها، پخت غذاهای سنتی را تشویق می کنند.

بعد از خوردن مقدار کمی خرما و به دنبال آن یک فنجان «سوپ»، نوشیدنی‌ای که در گویش محلی به نام «ازریک» شناخته می‌شود، می‌نوشند. این نوشیدنی منحصر به فرد موریتانیایی‌ها است و نه برای سایر مردم جهان. این نوشیدنی از مخلوط کردن مقدار کمی شیر خشک با مقدار زیادی آب و شکر تهیه می شود و در لیوان‌های چوبی سرو می شود و یکی از اجزای اصلی سفره ماه مبارک رمضان است.

مهم‌ترین غذاهای ماه مبارک رمضان در موریتانی چیزی است که در زبان محلی «طاجین» نامیده می شود، که مخلوطی از گوشت، سیب زمینی، پیاز و روغن است. این غذا وعده اصلی در سفره رمضانی موریتانی است که پس از نماز تراویح تناول می‌شود.

اما چای یا به اصطلاح محلی «آتای» در تمام وعده های غذایی سرو می شود و لازم است هر ۱۵ دقیقه و بین هر وعده یک فنجان از آن را به روزه دار تقدیم کرد.

آتای با مخلوط کردن مقادیری چای، آب، شکر و نعناع و چرخاندن آن بین فنجان‌ها برای حدود ۲۰ دقیقه تهیه می شود، زمانی که کف داخل فنجان‌ها ظاهر شد، آماده توزیع بین افراد حاضر است.

بسیاری از مردم ترجیح می دهند برای سحری کوسکوس(بلغور عربی) و گوشت بخورند، در حالی که برخی دیگر شروع به خوردن غذاهای مدرن و سبک برای سحری کرده اند.

نوشیدنی «بیصام» یکی از مهم‌ترین نوشیدنی‌های سفره ماه رمضان در موریتانی به‌ویژه در میان خانواده‌های کم درآمد به شمار می‌آید و به «نوشیدنی فقرا» معروف شده است.

«بیصام» به این صورت تهیه می شود که بوته های چای ترش را در آب قرار می دهند و بعد از مدتی صاف کرده و با شکر شیرین می کنند و به عنوان شیره اصلی در سفره ماه رمضان می خورند.

سنت‌های دیرینه

موریتانیایی‌ها به آداب و رسوم در طول ماه مبارک پایبند هستند، از جمله بخور دادن در شب بیست و هفتم ماه مبارک رمضان.

برخی از موریتانی‌ها معتقدند که بخور دادن جن‌ها را اخراج می‌کند، خانواده‌ها نیز به‌عنوان یک برکت برای ماه مبارک، مشتاق هستند موهای فرزندان خود را در ابتدای ماه مبارک رمضان کوتاه کنند.

نمایشگاه های ماه مبارک رمضان

دولت موریتانی مایل به برگزاری نمایشگاه‌هایی در ماه رمضان با هدف تهیه مواد اولیه با قیمت‌های کاهش‌یافته، علاوه بر توزیع رایگان و فروش یارانه‌ای ماهی و توزیع رایگان مواد غذایی به نفع گروه‌های کم درآمد است.

وزارت بازرگانی مراکش در این باره اعلام کرد که این نمایشگاه‌ها تمام نیازهای خوراکی، گوشتی و لبنی را از محصولات صرفاً بومی و با قیمت‌های مناسب برای شهروندان تامین می‌کند.

منبع خبر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا