لهجه کاکنی بهعنوان نمادی از شخصیتهای مشهور شرق لندن مثل باربارا ویندسور و مایکل کین شناخته میشود. اما حتی اگر باورش برایتان سخت باشد، محققان میگویند که کاکنی اکنون به یکی از تأثیرگذارترین لهجهها در جهان تبدیل شده است.
به گفته دکتر آماندا کول، زبانشناس دانشگاه اسکس، لهجه کاکنی شیوه صحبت مردم را از شهرهای مختلف بریتانیا، از ریدینگ تا گلاسگو، تغییر داده است. جالبتر اینکه دکتر کول دریافته لهجه کاکنی حتی بر گویشوران استرالیا و نیوزیلند هم تأثیر گذاشته است. اگرچه این لهجه در لندن رو به افول است، اما اکنون بیشتر در اسکس شنیده میشود.
پس از جنگ جهانی دوم، بسیاری از مردم از لندن به اسکس مهاجرت کردند و با خود این لهجه متمایز را به همراه آوردند. به گفته دکتر کول، لهجه کاکنی بهویژه در اسکس و جنوب شرقی بریتانیا تأثیرگذار بوده است. بسیاری از مردم لهجههای خود را تغییر داده و لهجهای شبیه به کاکنی، اما نه کاملاً کاکنی، گرفتهاند.
در گذشته، کاکنی واقعی به کسی گفته میشد که در نزدیکی کلیسای سنت مری-له-بو در لندن به دنیا آمده باشد. با این حال، فرهنگ و لهجه کاکنی از این منطقه فراتر رفته است.
مشهورترین ویژگی این لهجه، اسلنگ (عبارات و اصطلاحات غیررسمی در زبان) قافیهدار آن است که اکنون تقریباً از بین رفته و شامل کدهای قافیهای است. عباراتی مثل trouble and strife به معنای همسر یا apples and pears به معنای پله از جمله این کدها هستند.
با این حال، این تلفظ متمایز کاکنی است که بیشترین تأثیر را بر گویشوران در سراسر انگلیس داشته است. مطالعات نشان دادهاند که حتی ملکه الیزابت دوم نیز از این تأثیر بینصیب نمانده است. مقایسه سخنرانیهای او از سال ۱۹۵۰ تا ۱۹۸۰ نشان داد که تلفظات او به مرور به کاکنی نزدیکتر شدهاند.
دکتر کول میگوید که لهجه کاکنی بهعنوان یک لهجه نمادین در میان جوانان کمتر شنیده میشود. با این حال، یک نوع تغییر یافته از این لهجه وجود دارد که در جنوب شرقی بریتانیا رایج است و بسیاری از ویژگیهای کاکنی را در خود دارد.
پس از جنگ جهانی دوم، شرایط نامناسب زندگی و صنعتیزدایی باعث شد که بیش از یک میلیون نفر از شرق لندن به اسکس مهاجرت کنند و مهاجران طبقه کارگر این لهجه را با خود به آنجا بردند. این ویژگیها شامل تلفظ کلمات به شیوهای خاص و افتادگی صداهای معین در کاکنی است. افرادی که در اسکس بزرگ شدهاند هنوز هم از بسیاری از این عناصر لهجه کاکنی استفاده میکنند.
امروزه بسیاری از مردم اسکس همچنان این ویژگیها را حفظ کردهاند، هرچند نسل جوانتر کمتر این کار را انجام میدهند. دکتر کول اشاره کرده که نسلهای جدیدتر از عبارات جدیدی استفاده میکنند که کمتر در میان والدین و پدربزرگ و مادربزرگهایشان رایج بوده است. همچنین، بسیاری از کلیشههای منفی که قبلاً در مورد لهجه کاکنی بوده، اکنون به اسکس نسبت داده شدهاند. لهجه کاکنی همیشه بهعنوان نشانهای از وضعیت اجتماعی دیده شده و مردم اسکس به دلیل لهجهشان قضاوت میشوند.
دکتر کول، لهجه کاکنی یک زندگی پرماجرا و غنی داشته و اکنون بهنوعی در اسکس ادامه دارد. این لهجه حتی در شهرهایی مثل ریدینگ، میلتون کینز و هال نیز تأثیرگذار بوده است. لهجه کاکنی حتی توانسته از طریق برنامههای تلویزیونی معروفی مثل ایست اندرز، لهجه گلاسگویی را تحت تأثیر خود قرار دهد.
لهجه کاکنی به دلیل مهاجرت از لندن بر گویشوران استرالیا و نیوزیلند هم تأثیر گذاشته است. در حالی که این لهجه در بریتانیا با چالشهایی روبهرو بوده، در استرالیا حتی قویتر هم شده است. وقتی لندنیها به استرالیا مهاجرت کردند، بخشهایی از لهجهشان را با خود به آنجا بردند. اگرچه برخی از این ویژگیها اکنون ناپدید شدهاند، اما برخی همچنان پابرجا هستند. مثلاً هر دو لهجه شباهتهای زیادی در نحوه تلفظ حروف صدادار در برخی کلمات دارند.
تلفظ استرالیایی کلمه “bake” مانند لهجه کاکنی، برای بسیاری از بریتانیاییها بیشتر شبیه به کلمه “bike” به نظر میرسد که میتواند باعث ایجاد کمی سردرگمی شود.